Nyhet
Aktivisme under angrep
Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.
Vi ser det i protestene i Iran, i den sivile ulydigheten mot militærdiktaturet i Myanmar: Studenter er blant de som går foran og først hever stemmen når samfunn beveger seg i mer autoritær retning. Det gjør dem utsatt.
En ny rapport fra den norske bistands- og kampanjeorganisasjonen SAIH viser at aktivister ofte utsettes for langt mer subtile former for undertrykkelse.
Rapporten Activism Under Attack – Understanding the Repression of Student Activism er skrevet av professor Amy Kapit ved Swarthmore College.
Kapit påpeker at undertrykkelsen antar forskjellige former avhengig av de ulike politiske realitetene:
Hun peker på at undertrykkingen skjer også i land som regnes som åpne – ikke kun i diktaturer.
Fire former for undertrykkelse
I rapporten kommer det frem at de mange ikke-voldelige former for undertrykkelse av studentaktivisme i liten grad er dokumentert før.
Ulloa påpeker at det internasjonale samfunnet overser de subtile taktikkene som regjeringer og utdanningsinstitusjoner bruker daglig for å undertrykke kritiske stemmer:
Det er særlig fire trender som løftes frem i rapporten: nye lover som begrenser aktivitet, diskreditering ved å stemple aktivister som «terrorister» eller «kriminelle», finansiell støtte forbeholdt de som støtter regjeringen og dens politikk, samt forsøk på å splitte opp studentbevegelsen gjennom polarisering.
Ulloa fortsetter:
Trendbibel for diktatorer
I forlengelse av rapporten, har SAIH lansert Oppression Magazine – et motemagasin for diktatorer som viser frem de siste trendene innen undertrykking av studentaktivisme.
Ulloa bemerker at det virker som om autoritære ledere holder seg oppdatert på de nyeste metodene innen undertrykkelse:
Oppression Magazine er et ledd i en kampanje for å skape oppmerksomhet rundt undertrykkingen aktivister utsettes for, og formidles på sosiale medier og på campuser over hele landet.
Rapporten Activism Under Attack er finansiert av Open Society Foundations, Norad og norske studenter som betaler SAIH-10ere.