Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

I en tid der demokratier verden over står overfor økende utfordringer, og autoritære regimer vinner frem, er investering i utdanning avgjørende for å styrke demokrati og menneskerettigheter. Dessverre har den norske regjeringen valgt å kutte enda mer i utdanningsbistanden, noe som setter dette viktige arbeidet for tilgang på høye utdanning i fare
Selma Bratberg, leder av SAIH.

Siden den sittende regjeringen tiltrådte, har kuttene til utdanningsbistand totalt nådd over 1 milliard kroner. Disse kuttene rammer bredt og går direkte imot målet om langsiktig investeringer i fred, stabilitet og demokrati. Spesielt hardt rammet er investeringene i høyere utdanning i det globale sør, som er nøkkelen til å styrke enkeltmenneskers evner til å skape positiv endring i sine samfunn.

Å investere i høyere utdanning i det globale sør er å investere i langsiktig fredsbygging og demokrati. Norges utviklingspolitikk beveger seg lenger og lenger vekk fra det langsiktige perspektivet som har skapt tillitt og kontinuitet i Norges internasjonale arbeid
Selma Bratberg, leder av SAIH

Blant kuttene som er gjort, inkluderer over 75 millioner kroner til utdanning, 80 millioner i regionbevilling til Afrika og 185 millioner kroner til det sivile samfunnet i utlandet.

Den norske regjeringen oppfordres til å revurdere sine prioriteringer og forplikte seg til å opprettholde og styrke utdanningsbistanden. Dette vil ikke bare bidra til å fremme demokrati og menneskerettigheter, men også sikre bedre muligheter til høyere utdanning for kommende generasjoner.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
To unge kvinner utenfor inngangen til Stortinget.To unge kvinner utenfor inngangen til Stortinget.

Nyhet

SAIH deltok på høring om statsbudsjettet 2024

Leder Selma Matsdotter Bratberg deltok på utenriks- og forsvarskomiteens høring om statsbudsjettet. Hun løftet viktigheten av utdanningsbistand, menneskerettigheter og globalt samarbeid, og hvordan Norges innsats for dette må gjenspeiles i kommende statsbudsjett.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon