Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fellesuttalelse om den voldelige situasjonen i Colombia

På vegne av Colombiaforum ønsker vi å uttrykke vår dype bekymring for utviklingen av situasjonen i Colombia den siste uken i anledning nasjonale protester som har pågått siden 28. april. Demonstrasjonene har i all hovedsak vært fredelige. Likevel er de blitt møtt med brutal vold fra deler av sikkerhetsstyrkene. Flere steder har internett blitt borte, noe som gjør det vanskelig å holde oversikten over situasjonen. I tillegg hindrer demonstrantenes veisperringer adgangen til flere byer, og mange har begynt å hamstre basisvarer i påvente av at demonstrasjonene vil fortsette de nærmeste dagene.

Fra 28. april til og med 4. mai har det blitt dokumentert en rekke alvorlige menneskerettighetsbrudd: 31 drap, 87 forsvinninger, 1220 sårede, 18 alvorlige øyeskader, 9 voldtekter, 200 fysiske aggresjoner og hundrevis av ulovlige arrestasjoner. Disse angrepene på sivilbefolkningen utført av deler av sikkerhetsstyrkene er et angrep på landets demokrati. Vi fordømmer denne overdrevne voldsbruken fra colombianske myndigheter på det aller sterkeste.

Demonstrasjonene, som ble utløst av regjerings forslag til en ny skattereform er helt tydelig et uttrykk for en dyp frustrasjon som finnes i brede lag av befolkningen. Colombia er et av landene i verden med størst ulikhet mellom fattige og rike, og landet har en enorm skjevfordeling av land og ressurser. Men den colombianske regjeringen synes ute av stand til å forstå demonstrantenes frustrasjoner og motiver. De omtaler demonstrantene som vandaler og terrorister, roser politiets håndtering og lufter tanken om unntakstilstand. Faren er stor for at voldspiralen vil fortsette og at de offentlige institusjonene, inkludert politiet vil miste enda mer legitimitet i befolkningen.

Flere internasjonale organisasjoner og sentrale politiske aktører har uttrykt stor bekymring for og fordømt situasjonen i Colombia, men det internasjonale samfunnet kan og bør gjøre mer for å stoppe det som nå foregår.

Derfor ber vi den norske regjeringen om å:

Tydelig fordømme myndighetenes voldsbruk mot demonstrantene, be om en avmilitarisering av byene og støtte colombianernes demokratiske rett til å protestere. Bruke sin plass i FNs sikkerhetsråd til å sette situasjonen i Colombia på agendaen gjennom en ekstraordinær sesjon.Kreve at voldsepisodene etterforskes av en uavhengig kommisjon med deltakelse fra internasjonale aktører. Det er essensielt at de som har begått menneskerettighetsbrudd stilles til ansvar.Oppfordre til og støtte internasjonale initiativer som bidrar til de-eskalering og humanitær hjelp rettet mot befolkningens primære behov. Oppfordre myndighetene til å stoppe volden og gå i dialog med partene i demonstrasjonene for å finne konstruktive og fredelige tiltak som kan stoppe den pågående menneskerettighetskrisen.

Colombia er i en kompleks fredsprosess, der man forsøker å legge mer enn 60 år med intern konflikt bak seg. Vold har aldri vært, og vil aldri være løsningen. Dialog og forhandlinger er den eneste måten å løse uenigheter på i et demokratisk samfunn, og er helt essensielt for å komme frem til en fredelig løsning mellom demonstrantene og den colombianske regjeringen.

Organisasjonene som har signert uttalelsen:

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon