Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zimbabwes kamp er vår egen

Det går ikke an å isolere studentpolitikk fra annen politikk. Som medlemmer av et samfunn har vi et ansvar. Og vi har valgt side - den Zimbabwiske studentbevegelsen kjemper for demokrati, rettferdighet og menneske-rettigheter. For hele samfunnet - ikke bare oss selv. Dette sier Tinashe Chimedza, generalsekretær i den Zimbabwiske studentorganisasjonen ZINASU.

Det er noe ganske annet å drive med studentpolitikk i Zimbabwe enn i Norge. President Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF prøver desperat å vinne valget 9. mars. Og da taes alle midler i bruk: En rekke nye lover har blitt vedtatt - lover som gjør det forbudt å samles mer enn fem mennesker uten tillatelse, å snakke stygt om presidenten eller å skrive om hva som skjer uten å være en regjeringsgodkjent journalist.

(image) Tinashe Chimedza, general secretary i Zinasu 2001-2002

Studentene merker også Mugabes desperasjon Studentpolitikere blir rutinemessig arrestert og banka opp. Det siste året har flere studentpolitikere blitt drept. Og sammen med flere andre har Tinashe opplevd å bli utstengt fra universitetet på livstid. Den offisielle grunnen, at han skal ha oppmuntret til hærverk og oppvigleri på universitetsområdet, er i beste fall tynn. Det er liten tvil om at utvisningene er et forsøk på å skremme andre studenter fra å engasjere seg mot regjeringen.I løpet av de siste tre-fire årene har universitetene blitt politisert. De er ikke lenger uavhengige, akademiske institusjoner. De har blitt et middel regjeringen bruker for å klamre seg til makta. Og da er det selvsagt viktig å kneble det som finnes av opposisjon på universitetet, fortsetter han.

Men regjeringens forsøk på å skremme studentene til taushet har ikke virket. Vi ser at regjeringens politikk øker studentens kampvilje heller enn å svekke den. Helt siden opposisjonen mot Mugabe og ZANU-PF begynte ordentlig for tre år siden, har studentene vært sentrale pådrivere for forandring. Vi jobber selvsagt med rene studentpolitiske saker også - for eksempel har skolepengene ved universitetet økt med 3000 prosent det siste året. Vårt poeng er imidlertid at man ikke kan skille dette fra resten av samfunnet. Det er ikke bare vi som lider under regjeringens politikk - det er hele Zimbabwe. Og vi kommer ikke til å la oss skremme til taushet, avslutter han.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon