Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zimbabwes kamp er vår egen

Det går ikke an å isolere studentpolitikk fra annen politikk. Som medlemmer av et samfunn har vi et ansvar. Og vi har valgt side - den Zimbabwiske studentbevegelsen kjemper for demokrati, rettferdighet og menneske-rettigheter. For hele samfunnet - ikke bare oss selv. Dette sier Tinashe Chimedza, generalsekretær i den Zimbabwiske studentorganisasjonen ZINASU.

Det er noe ganske annet å drive med studentpolitikk i Zimbabwe enn i Norge. President Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF prøver desperat å vinne valget 9. mars. Og da taes alle midler i bruk: En rekke nye lover har blitt vedtatt - lover som gjør det forbudt å samles mer enn fem mennesker uten tillatelse, å snakke stygt om presidenten eller å skrive om hva som skjer uten å være en regjeringsgodkjent journalist.

(image) Tinashe Chimedza, general secretary i Zinasu 2001-2002

Studentene merker også Mugabes desperasjon Studentpolitikere blir rutinemessig arrestert og banka opp. Det siste året har flere studentpolitikere blitt drept. Og sammen med flere andre har Tinashe opplevd å bli utstengt fra universitetet på livstid. Den offisielle grunnen, at han skal ha oppmuntret til hærverk og oppvigleri på universitetsområdet, er i beste fall tynn. Det er liten tvil om at utvisningene er et forsøk på å skremme andre studenter fra å engasjere seg mot regjeringen.I løpet av de siste tre-fire årene har universitetene blitt politisert. De er ikke lenger uavhengige, akademiske institusjoner. De har blitt et middel regjeringen bruker for å klamre seg til makta. Og da er det selvsagt viktig å kneble det som finnes av opposisjon på universitetet, fortsetter han.

Men regjeringens forsøk på å skremme studentene til taushet har ikke virket. Vi ser at regjeringens politikk øker studentens kampvilje heller enn å svekke den. Helt siden opposisjonen mot Mugabe og ZANU-PF begynte ordentlig for tre år siden, har studentene vært sentrale pådrivere for forandring. Vi jobber selvsagt med rene studentpolitiske saker også - for eksempel har skolepengene ved universitetet økt med 3000 prosent det siste året. Vårt poeng er imidlertid at man ikke kan skille dette fra resten av samfunnet. Det er ikke bare vi som lider under regjeringens politikk - det er hele Zimbabwe. Og vi kommer ikke til å la oss skremme til taushet, avslutter han.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon