Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​«Utdanning for frigjøring»

Om reisen som fylte SAIHs gamle motto med ny mening.

Swaziland er et av de siste eneveldige kongedømmene i verden. Her er politiske partier forbudt og kong Mswati III har sittet ved tronen helt siden 1986. Zimbabwe, som tidligere eksporterte mat og andre varer, er nå blitt avhengig av hjelp utenfra og er i en økonomisk krise som bare blir verre og verre. Her har president Mugabes parti vunnet alle valg siden uavhengigheten i 1980. Begge land er diktaturer og er det noe diktatorer ikke liker, så er det en kritisk og aktiv studentbevegelse. Som nestleder i SAIH, fikk jeg i løpet av ti dager i Swaziland og Zimbabwe, oppleve noen av de utfordringene som våre partnerorganisasjoner står ovenfor, på nært hold.

Jeg sitter med lederen for studentbevegelsen i Swaziland (SNUS) som forteller meg om situasjonen for studenter i landet. Swaziland er et veldig lite land som ligger sør i Afrika. Kong Mswati III regjerer over en befolkning på rundt 1 million mennesker som hovedsakelig lever av jordbruk. Hvert år fullfører 11 000 unge grunnutdanningen, men av disse er det bare rundt 800 som begynner på universitetet. For fem år tilbake var det mange flere som tok høyere utdanning, men etter at staten kuttet finansieringen til studentlån med 60 % (2011/2012), er det svært få som har råd til å betale skolepengene som nå tilsvarer en gjennomsnittlig årslønn. Lederen for SNUS tegner et tydelig, men grått bilde: utdanning blir ikke prioritert, skolepenger blir doblet uten forvarsel, lærere får ikke utbetalt lønn og enhver protest fra studentene blir slått kraftig ned på.

Mindre enn en uke etterpå møter jeg ZINASU, Zimbabwes svar på Norsk Studentorganisasjon (NSO), på universitetet i Harare. De forteller om en situasjon svært lik den i Swaziland. Politisk engasjerte studenter blir kastet ut av universitetet etter demonstrasjoner, de blir fratatt retten til å begynne på master, ZINASU-aktivister blir svartelistet og jobbmulighetene forsvinner. Flere har opplevd å bli fengslet og studenter har forsvunnet sporløst.

- Hvorfor fortsette dere? spør jeg.

Begrunnelsen alle gir meg er at dagens situasjon, særlig for studenter, er umulig å leve med. - Vi må gjøre noe, dette kan ikke få fortsette.

«A thigh for a mark» Female Students Network (FSN) jobber for å fremme kvinnelige ledere i det relativt patriarkalske zimbabwiske samfunnet. Seksuell trakassering er et stort problem, særlig for kvinnelige studenter. «A thigh for a mark» beskriver en praksis hvor mannlige professorer utnytter kvinnelige studenter ved å kreve seksuelle tjenester for gode karakterer. På et kurs i ledelse for studentparlamentene, ble det klart at altfor mange av de kvinnelige studentene hadde blitt satt i en slik situasjon. FSN jobber for å stoppe slike praksiser på lærersteder i Zimbabwe, hvor det per i dag kun er 4 av 21 institusjoner som har en plan for å gjøre noe med seksuell trakassering.

Høyere utdanning er helt avgjørende for å oppnå samfunnsendring. Høyere utdanning skaper ledere, entreprenører og menneskerettighetsforkjempere, og det er de som skaper endring, ivaretar minoriteters rettigheter og driver samfunnet fremover! Det er dette disse regimene er så redde for - at studentene i løpet av utdanningsløpet faktisk begynner å tenke sjæl og reagere når de ser urettferdighet. I løpet av mine år som aktivist i SAIH har jeg sett mottoet vårt «Utdanning for frigjøring» på alt fra kampanjeplakater til t-skjorter. I løpet av ti dager i september fikk jeg se hva dette mottoet faktisk betyr i praksis.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon