Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

TV2-serie skaper debatt

(image) Etter at Operasjon Dagsverk i forrige uke gikk ut og kritiserte TV2 for «stigmatisering av afrikanere som passive mottakere av vår hjelp» i filmen, oppfordret Fellesrådet TV2 til å trekke videoen. Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) var raskt ute og støttet Fellesrådets krav.

I går og i dag har flere medier plukket opp saken. Klassekampen hadde saken som førstesideoppslag under tittelen «Hett, eksotisk og utfordrende». Også NRK, «Må tas av skjermen», Bergens Tidene «Fordømmer TV2s groteske Afrikafilm», og Bistandsaktuelt, «Afrika-serie vekker debatt – før opptak er i gang» har publisert saken.

SAIH kommenterte saken i et intervju på NRK P3nyheter (3.mars 15.00)- Dette spiller på utrolig enkle og stereotype fordommer om Afrika, og det å fremstille et helt kontinent med bakgrunn i tre stikkord; sorg, fortvilelse og fattigdom blir rett og slett for dumt. sier informasjonskonsulent Sindre Olav Edland-Gryt.

Seriens prosjektleder, Erik Bie, mener at Fellesrådet for Afrika og de andre organisasjonene har misforstått TV-kanalens intensjoner. – Jeg ser at vi får kritikk i forskjellige retninger. Men vår intensjon er god, så jeg føler vi kan ta mye kritikk så lenge vi tror vi gjør noe godt, sier han til Klassekampen.Fellesrådet sendte i går et brev til TV2 med oppfordring om at produsentene trekker videoen og tenker nøye gjennom hva de ønsker å formidle gjennom serien. – Programmet er jo fortsatt ikke laget, og et av motivene våre med dette er å få TV2 til å tenke seg om, og kanskje bevisstgjøre eventuelle deltakere. Det kan godt hende de kan gjøre noe bra. Men det eneste jeg vet så langt, er det budskapet de formidler i denne filmen, og det er ikke så godt, sier Guro Almås, daglig leder i Fellesrådet til Klassekampen.Medieviter Carol Dralega Azungi fra Universitetet Oslo er i følge Bergens Tidene sjokkert over TV2s profilering av serien, både som journalist og afrikaner. – Der har vi det igjen, sukker hun. – Afrika er ikke bare fullt av dyr og fattige mennesker, denne filmen er generaliserende, nedlatende og feilaktig, sier hun til avisen.TV2 presiserer til Bergens Tidene at dette dreier seg om en castingvideo og at det ikke er en reklamevideo til selve serien. Men kanalen innrømmer at man kan ha brukt en mer tabloid vinkling i videoen enn de kanskje burde ha gjort. – En castingpromo skal gjøre at folk ønsker å ta seg fri en måned og da må vi bruke litt sterkere virkemidler for å få dem til å ta det valget, sier Erik Bie til Bergens Tidene. Samarbeidspartneren til TV2, SOS barnebyer, sier til Bistandsaktuelt i dag at man har diskutert serien grundig internt og at organisasjonen har tillit til TV2-produksjonen. – Jeg er trygg på at dette blir stuerent og ikke vil stigmatisere Afrika, sier informasjonsjef i SOS barnebyer, Kim Gulbrandsen, til Bistandsaktuelt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon