Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter, lærere og aktivister under angrep i Zimbabwe

Økonomisk krisetid etter regimeskifte

I tiden etter Mugabes avsettelse på slutten av 2017 og opp til valget i juli 2018 opplevde Zimbabwe en rolig periode med mer åpenhet og rom for dialog. Lovnader fra den vordende presidenten om demokratisk endring og økonomisk reform ga fornyet håp. Mnangagwa vant valget med små marginer, og det har blitt satt spørsmålstegn ved om resultatene var legitime. Han har innfridd få valgløfter, og situasjonen i Zimbabwe har forverret seg.

Opphavet til urolighetene er en uttalelse fra Mnangagwa den 14. januar, da han annonserte prisøkning på 150% for bensin. Første reaksjon var en såkalt «stay away»-aksjon hvor arbeidere lot være å komme på jobb som en ikke-voldelig protest. Denne fredelige aksjonen ble møtt med en voldelig og militære respons, noe som førte til rask eskalering av situasjonen. Tusenvis av mennesker tok til gatene i landsomfattende demonstrasjoner for å vise sin misnøye over å ha fått verdens dyreste bensin, men også som følge av en desperat økonomisk og politisk situasjon som har utfoldet seg over lengre tid.

Befolkningen har opplevd økende inflasjon, valutamangel og skyhøye priser på essensielle varer som mat og medisiner. Tilgangen på bensin har vært minimal, og det har vært milelange køer foran minibankene med et daglig maksuttak på 30 dollar. Det er snart tomt for varer i butikkhyllene fordi uformelle aktører kjøper opp basisvarer og selger dem til ekstremt høye priser.

Dødelige angrep på fredelige demonstranter

The Guardian melder at 12 personer er blitt drept, 318 skadet, og mer enn 700 fengslet siden demonstrasjonene startet. I flere byer har sikkerhetspolitiet gått fra dør til dør for å finne de ansvarlige arrangørene, og tilfeldige sivile har blitt arrestert og banket opp. Det er bekreftet flere tilfeller av bortføringer og tortur av profilerte rettighetsforkjempere og studentledere, og mange er fortsatt sporløst forsvunnet. Under opptøyene har aktivistene brukt sosiale medier for å organisere seg, og styresmaktene reagerte med å stenge ned internett i flere dager.

Presidenten uttaler at han ønsker dialog, men mange aktivister sitter ennå fengslet uten dom, og det fortsetter å komme rapporter om nye arrestasjoner, bortføringer og vold . Situasjonen i Zimbabwe er utfordrende for de som jobber med fredelig kampanje- og påvirkningsarbeid. Sivilsamfunnsaktører melder om tilbakefall liknende Mugabe-tiden, med overvåkning, sensur og trusler som hverdagskost. SAIH fortsetter å følge situasjonen i landet og har nær kontakt med våre partnere. Vi står i solidaritet med studenter, akademikere, lærere og befolkningen i Zimbabwe.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon