Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter, lærere og aktivister under angrep i Zimbabwe

Økonomisk krisetid etter regimeskifte

I tiden etter Mugabes avsettelse på slutten av 2017 og opp til valget i juli 2018 opplevde Zimbabwe en rolig periode med mer åpenhet og rom for dialog. Lovnader fra den vordende presidenten om demokratisk endring og økonomisk reform ga fornyet håp. Mnangagwa vant valget med små marginer, og det har blitt satt spørsmålstegn ved om resultatene var legitime. Han har innfridd få valgløfter, og situasjonen i Zimbabwe har forverret seg.

Opphavet til urolighetene er en uttalelse fra Mnangagwa den 14. januar, da han annonserte prisøkning på 150% for bensin. Første reaksjon var en såkalt «stay away»-aksjon hvor arbeidere lot være å komme på jobb som en ikke-voldelig protest. Denne fredelige aksjonen ble møtt med en voldelig og militære respons, noe som førte til rask eskalering av situasjonen. Tusenvis av mennesker tok til gatene i landsomfattende demonstrasjoner for å vise sin misnøye over å ha fått verdens dyreste bensin, men også som følge av en desperat økonomisk og politisk situasjon som har utfoldet seg over lengre tid.

Befolkningen har opplevd økende inflasjon, valutamangel og skyhøye priser på essensielle varer som mat og medisiner. Tilgangen på bensin har vært minimal, og det har vært milelange køer foran minibankene med et daglig maksuttak på 30 dollar. Det er snart tomt for varer i butikkhyllene fordi uformelle aktører kjøper opp basisvarer og selger dem til ekstremt høye priser.

Dødelige angrep på fredelige demonstranter

The Guardian melder at 12 personer er blitt drept, 318 skadet, og mer enn 700 fengslet siden demonstrasjonene startet. I flere byer har sikkerhetspolitiet gått fra dør til dør for å finne de ansvarlige arrangørene, og tilfeldige sivile har blitt arrestert og banket opp. Det er bekreftet flere tilfeller av bortføringer og tortur av profilerte rettighetsforkjempere og studentledere, og mange er fortsatt sporløst forsvunnet. Under opptøyene har aktivistene brukt sosiale medier for å organisere seg, og styresmaktene reagerte med å stenge ned internett i flere dager.

Presidenten uttaler at han ønsker dialog, men mange aktivister sitter ennå fengslet uten dom, og det fortsetter å komme rapporter om nye arrestasjoner, bortføringer og vold . Situasjonen i Zimbabwe er utfordrende for de som jobber med fredelig kampanje- og påvirkningsarbeid. Sivilsamfunnsaktører melder om tilbakefall liknende Mugabe-tiden, med overvåkning, sensur og trusler som hverdagskost. SAIH fortsetter å følge situasjonen i landet og har nær kontakt med våre partnere. Vi står i solidaritet med studenter, akademikere, lærere og befolkningen i Zimbabwe.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon