Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter for studenter, Vest-Sahara

(image) KJERSTI LILLEGRAVEN OG IRMELIN KALAND SAIH-BERGEN Vest-Sahara er okkupert. Marokko har okkupert Vest-Sahara siden 1975 og befolkningen fra Vest-Sahara har levd under svært vanskelige forhold. Siden 1991 har de ventet på en folkeavstemning som ble lovet av Marokko, men som fortsatt ikke har blitt gjennomført. Tidligere i år protesterte studenter fra Vest-Sahara mot at det norske seismikkselskapet Fugro-Geoteam lette etter olje på oppdrag fra Marokko i strid med internasjonal lov. I Norge er det kontroversielt med oljeleting og boring. Burde det ikke da være minst like mye oppstyr rundt at en bedrift fra fredsnasjonen Norge, på oppdrag fra Marokko leter etter olje i et okkupert område? FN har fastslått flere ganger at Marokko ikke har krav på Vest-Sahara og at ressursutvinning strider mot prinsipper i internasjonal lov.

I forbindelse med at Studentenes Fredspris i 2009 ble tildelt den saharawiske studenten Elkouria Amidane uttalte hun at den viktigste måten vi studenter kan vise solidaritet på, er å kjempe mot at norske bedrifter bidrar til okkupasjonen. SAIH-Bergen tar utfordringen, og i høst vil vi sammen med studenter i hele landet sette fokus på norske bedrifters bidrag til en ulovlig okkupasjon. I Bergen eier Jebsen-familien 60 % av selskapet Gearbulk som frakter fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Sjøvik AS basert i Midsund på nordvestlandet har både fiskelisenser og produksjonsanlegg i Vest-Sahara. Og dette er bare noen eksempler.

Norske bedrifter må ut av Vest-Sahara! Norske myndigheter har allerede sagt at de fraråder slik handel med ressurser fra Vest-Sahara. Nå er det på tide å plukke opp røret Støre. Ring selskapene og si klart fra om at dette er uakseptabelt. Det holder ikke å legge noe på Utenriksdepartementets nettside og håpe at det ordner seg. I tilegg krever SAIH, sammen med et bredt spekter av organisasjoner, at UD oppretter et uavhengig ombud for bedrifters samfunnsansvar som kan vurdere om norske bedrifter bryter menneskerettighetene. På denne måten vil det norske folk kunne gi tommel opp til bedrifter som er greie og snille, og ikke kjøpe produkter og tjenester fra de som ikke respekterer menneskerettighetene. SAIH-Bergen forventer at Norske bedrifter ikke skal gjøre situasjonen verre og mer fastlåst enn den er i Vest-Sahara. Bedrifter skal ikke få tro at Norge er et land hvor man kan finne på hva som helsthttp://www.studvest.no/ytringar.php?art_id=11489&seksjon=lesarbrev

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon