Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentaktivist eller kriminell?

Hvis man hører noen si at de kaller en spade for en spade, er det all grunn til å være på vakt. Det innebærer at vedkommende hevder å si ting som de er. Og alle vet at oppfatningen av hva noe er, avhenger av øyet som ser.

Der jeg og du ser fortvilte unge som ikke vil akseptere at landet de bor i tar sjumilssteg i retning av et totalitært regime, ser militærjuntaen i Myanmar uønsket støy. Flere steder har studentene gått i front for de massive, men fredelige protestene etter militærkuppet 1. februar.

Det kommet stadig nye rapporter om massearrestasjoner. Mange er banket opp. Mange er skutt og drept.

I flere tiår har militæret aktivt motarbeidet studentorganisering i landet. De har splittet opp campuser og flyttet universitetene ut av byene. Så redde er de for kraften som ligger i et studentopprør.

Ingen vil bli arrestert, spesielt ikke hvis du er student. Det ødelegger ryktet ditt, sier en studentaktivist i Zimbabwe. Der er flere enn ti studentaktivister fra studentbevegelsen Zinasu, som SAIH samarbeider med, urettmessig fengslet de siste ukene. Myndighetene bruker korona-restriksjoner som påskudd for å kaste brysomme stemmer i fengsel i uker og måneder.

Leder av studentorganisasjonen Zinasu, Takudzwa Ngadziore, ble arrestert i høst og satt fengslet i en måned. Studentaktivisten Allan Moyo ble fengslet i desember og nylig løslatt. I februar ble Ngadziore arrestert igjen. Taktikken kalt «catch and release» har som mål å skremme aktivister til taushet.

«Hooligans i Colombia»Det er tydelig at samfunnet her ser studentbevegelsen som en fiende, som et opprør. De kaller oss vandaler eller hooligans, sier en studentaktivist i Colombia.

I Colombia har studentorganisasjoner det siste året mobilisert under fanen #MatriculaCero (#NullSkolepenger). Pandemien satte en stor andel studenter i umiddelbar fare for å måtte avslutte studiene fordi de ikke kan betale for seg. Økt ulikhet. Mer fattigdom. De negative konsekvensene av en slik utvikling er åpenbare.

Kampanjen har ført til en rekke avtaler som sikrer full eller delvis finansiering av skolepenger. Samtidig opplever studentbevegelsen stadig mer brutal vold fra opprørspolitiet ESMAD. Studentenes påvirkningsarbeid har ført til store, politiske seire og en styrking av offentlig høyere utdanning, men også stigmatisering og trusler.

Fiender av folket på FilippineneDe sier «studenter om dagen, rebeller om natta». Vi stemples som fiender av folket og fiender av staten. Kravene våre diskrediteres, sier en studentaktivist på Filippinene.

I februar protesterte studenter på Filippinene mot at regjeringen skrotet en 32 år gammel avtale som forbød sikkerhetsstyrkene å gå inn på campus. Regjeringen frykter angivelig at studentene er opprørere som skal spre kommunisme, og endret spillereglene for å få bedre kontroll.

Campus var et av få steder på Filippinene hvor det fortsatt var trygt å kritisere myndighetene. Slik er det altså ikke lengre. Etter at en ny terrorlov kom på plass i fjor, frykter studentene arrestasjoner uten verken tiltale eller mistanke.

Studentaktivister på Filippinene har en stolt, men også urovekkende historie med store demonstrasjoner og politiske gjennomslag fulgt av harde reaksjoner fra myndighetene i form av drap, forsvinninger og arrestasjoner. Nå står en ny generasjon opp for sine rettigheter, og myndighetene har fått enda flere verktøy å stilne dem med.

Studenter spiller en viktig rolle som forsvarere av menneskerettighetene og som forkjempere for demokrati og like rettigheter for alle. Gjennom historien har studenter over hele verden stått i spissen for viktige sosiale framskritt, fra borgerrettighetskamp i USA og anti-apartheid-kampen i Sør-Afrika til dagens mange protester.

Sitatene fra studentaktivister som jeg gjengir, er hentet fra SAIHs nye rapport, Students by day, rebels by night?: Criminalising student dissent in shrinking democracies (2021). Den viser en utvikling hvor studentaktivister i stor grad kriminaliseres.

Pandemien har tvunget studentene hjem fra campus. Studenter verden over må slutte på universitetet. Konsekvensene for tilgangen til høyere utdanning globalt, kan bli enorme også på sikt. Samtidig krymper rommet for at studentaktivister kan ytre seg og bidra til sin stolte tradisjon for å dra samfunn i mer demokratiske retninger.

Myndigheter verden over stempler studentaktivister som kriminelle, terrorister og rebeller i sine forsøk på å stilne dem. Svaret fra norske myndigheter og det internasjonale samfunnet bør være en høylytt anerkjennelse av studenter som menneskerettighetsforsvarere.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon