Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentaktivist eller kriminell?

Hvis man hører noen si at de kaller en spade for en spade, er det all grunn til å være på vakt. Det innebærer at vedkommende hevder å si ting som de er. Og alle vet at oppfatningen av hva noe er, avhenger av øyet som ser.

Der jeg og du ser fortvilte unge som ikke vil akseptere at landet de bor i tar sjumilssteg i retning av et totalitært regime, ser militærjuntaen i Myanmar uønsket støy. Flere steder har studentene gått i front for de massive, men fredelige protestene etter militærkuppet 1. februar.

Det kommet stadig nye rapporter om massearrestasjoner. Mange er banket opp. Mange er skutt og drept.

I flere tiår har militæret aktivt motarbeidet studentorganisering i landet. De har splittet opp campuser og flyttet universitetene ut av byene. Så redde er de for kraften som ligger i et studentopprør.

Ingen vil bli arrestert, spesielt ikke hvis du er student. Det ødelegger ryktet ditt, sier en studentaktivist i Zimbabwe. Der er flere enn ti studentaktivister fra studentbevegelsen Zinasu, som SAIH samarbeider med, urettmessig fengslet de siste ukene. Myndighetene bruker korona-restriksjoner som påskudd for å kaste brysomme stemmer i fengsel i uker og måneder.

Leder av studentorganisasjonen Zinasu, Takudzwa Ngadziore, ble arrestert i høst og satt fengslet i en måned. Studentaktivisten Allan Moyo ble fengslet i desember og nylig løslatt. I februar ble Ngadziore arrestert igjen. Taktikken kalt «catch and release» har som mål å skremme aktivister til taushet.

«Hooligans i Colombia»Det er tydelig at samfunnet her ser studentbevegelsen som en fiende, som et opprør. De kaller oss vandaler eller hooligans, sier en studentaktivist i Colombia.

I Colombia har studentorganisasjoner det siste året mobilisert under fanen #MatriculaCero (#NullSkolepenger). Pandemien satte en stor andel studenter i umiddelbar fare for å måtte avslutte studiene fordi de ikke kan betale for seg. Økt ulikhet. Mer fattigdom. De negative konsekvensene av en slik utvikling er åpenbare.

Kampanjen har ført til en rekke avtaler som sikrer full eller delvis finansiering av skolepenger. Samtidig opplever studentbevegelsen stadig mer brutal vold fra opprørspolitiet ESMAD. Studentenes påvirkningsarbeid har ført til store, politiske seire og en styrking av offentlig høyere utdanning, men også stigmatisering og trusler.

Fiender av folket på FilippineneDe sier «studenter om dagen, rebeller om natta». Vi stemples som fiender av folket og fiender av staten. Kravene våre diskrediteres, sier en studentaktivist på Filippinene.

I februar protesterte studenter på Filippinene mot at regjeringen skrotet en 32 år gammel avtale som forbød sikkerhetsstyrkene å gå inn på campus. Regjeringen frykter angivelig at studentene er opprørere som skal spre kommunisme, og endret spillereglene for å få bedre kontroll.

Campus var et av få steder på Filippinene hvor det fortsatt var trygt å kritisere myndighetene. Slik er det altså ikke lengre. Etter at en ny terrorlov kom på plass i fjor, frykter studentene arrestasjoner uten verken tiltale eller mistanke.

Studentaktivister på Filippinene har en stolt, men også urovekkende historie med store demonstrasjoner og politiske gjennomslag fulgt av harde reaksjoner fra myndighetene i form av drap, forsvinninger og arrestasjoner. Nå står en ny generasjon opp for sine rettigheter, og myndighetene har fått enda flere verktøy å stilne dem med.

Studenter spiller en viktig rolle som forsvarere av menneskerettighetene og som forkjempere for demokrati og like rettigheter for alle. Gjennom historien har studenter over hele verden stått i spissen for viktige sosiale framskritt, fra borgerrettighetskamp i USA og anti-apartheid-kampen i Sør-Afrika til dagens mange protester.

Sitatene fra studentaktivister som jeg gjengir, er hentet fra SAIHs nye rapport, Students by day, rebels by night?: Criminalising student dissent in shrinking democracies (2021). Den viser en utvikling hvor studentaktivister i stor grad kriminaliseres.

Pandemien har tvunget studentene hjem fra campus. Studenter verden over må slutte på universitetet. Konsekvensene for tilgangen til høyere utdanning globalt, kan bli enorme også på sikt. Samtidig krymper rommet for at studentaktivister kan ytre seg og bidra til sin stolte tradisjon for å dra samfunn i mer demokratiske retninger.

Myndigheter verden over stempler studentaktivister som kriminelle, terrorister og rebeller i sine forsøk på å stilne dem. Svaret fra norske myndigheter og det internasjonale samfunnet bør være en høylytt anerkjennelse av studenter som menneskerettighetsforsvarere.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a man holding a flag that says union on ita man holding a flag that says union on it

Nyhet

El Activismo Bajo Ataque

¡Este año celebramos el décimo aniversario del programa Estudiantes en Riesgo (StAR)!

Les nyhet
a woman is holding a sign that says `` do only the rich deserve education '' at a protest .a woman is holding a sign that says `` do only the rich deserve education '' at a protest .

Nyhet

Ja til internasjonale studenter, nei til meningsløs pengeflytting

Regjeringen bruker bistandsmillioner som kunne gitt verdens fattige utdanning, på å dekke studieavgifter i Norge de selv har innført.

Les nyhet
a group of people are standing in a line with their hands in the air .a group of people are standing in a line with their hands in the air .

Nyhet

Regjeringen må øke støtten til menneskerettigheter – ikke kutte den

Mens demokrati og rettigheter er på tilbakegang verden over, foreslår regjeringen å kutte i støtten til sivilsamfunns- og menneskerettighets-organisasjoner.

Les nyhet
a woman in a suit and white shirt is standing in front of a white wall .a woman in a suit and white shirt is standing in front of a white wall .

Nyhet

SAIH kaller statsbudsjettet et svik

Sterkt kritisk til at regjeringen fortsetter å kutte i utdanningsbistanden

Les nyhet
a man in a denim jacket is standing in front of a crowd of people .a man in a denim jacket is standing in front of a crowd of people .

Nyhet

10-årsjubileet for Students at Risk-programmet

I år markerer vi 10 år med beskyttelse av studentaktivister i Norge gjennom Student at Risk (StAR)-programmet.

Les nyhet
a woman is holding a megaphone in her hand and a man is holding a fist in the air .a woman is holding a megaphone in her hand and a man is holding a fist in the air .

Nyhet

Still til valg i SAIH!

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon