Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Student arrestert for ytringer sosiale medier

«I Egypt kan du bli arrestert kun for å twitre noe regjeringen ikke liker», fortalte student Mostafa Sayed i en av SAIHs kortfilmer om Students at Risk, prøveordningen som gir truede studenter studieopphold i Norge.

Like før jul skjedde også dette med Jatupat "Pai" Boonpattararaksa, en student fra Thailand som har blitt en profilert menneskerettighetsaktivist siden militærkuppet i mai 2014. 2. desember, dagen etter innsettelsen av kong Vajiralongkorn (kong Rama X) delte han en biografisk artikkel fra BBC Thai om kongen på Facebook.

Artikkelen ble sett på som fornærmende mot monarkiet, og studenten ble arrestert og anklaget for å ha ærekrenket monarken, etter artikkel 112 i straffeloven. Etter å ha blitt løslatt mot kausjon 22. desember, ble han igjen arrestert for å ha ytret seg kritisk på Facebook om hendelsene rundt arrestasjonen.

20. januar var det ny høring i saken, denne gangen lukket for publikum. Boonpattararaksa ble nektet løslatelse mot kausjon.

​ Sosiale medier som trussel

- Vi har ikke konkrete tall på hvor mange studenter som er blitt arrestert som følge av aktivitet på sosiale medier, men det er ingen tvil om at autoritære regimer i økende grad ser på sosiale medier som en trussel, sier Christian Bull, politisk rådgiver i SAIH.

I regimer som Nord-Korea og Kina har sensurering av sosiale medier lenge vært et vanlig kontrollmiddel. I Etiopia, hvor det særlig det siste året har vært stor uro og store protester, har regjeringen systematisk blokkert tilgangen til sosiale medier og nyhetsnettsteder. Og i land som Uganda og Kongo har tilgangen til sosiale medier blitt stengt av myndighetene gjennom mobiloperatører.

I SAIHs partnerland Zimbabwe har sosiale medier først det siste året kommet mer i søkelyset som en potensiell trussel – etter lenge å ha vært et «ufarlig» fristed for kritiske ytringer.

- Rundt om i verden ser vi også flere eksempler på hvordan sosiale medier brukes som mobilisering for enten å få løslatt arresterte studenter eller å spre oppmerksomhet rundt angrep på studenter, sier Bull.

​ Straffes for uskyldige aktiviteter

Så langt er det registrert totalt 511 angrep mot høyere utdanning siden 2011, viser Scholars at Risk-nettverkets Academic Freedom Monitor. Siste tall viser at det mellom mai 2015 og september 2016 er registrert 158 angrep mot høyere utdanning i 35 land.

- Angrepene som registreres er blant annet drap, vold, forsvinninger, fengslinger og reiserestriksjoner. I siste rapport fra 2015-2016 var 39 av hendelsene i forbindelse med organiserte studentaktiviteter, forteller Bull.

Selv om den samme artikkelen ble delt av mer enn 2600 andre, er det kun Boonpattararaksa som har blitt arrestert og dømt for handlingen i Thailand. I verste fall kan han nå risikere tre år i fengsel for majestetsfornærmelsen.

Les også: Bekymret for studenter som straffes uten grunn

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon