Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​- Stans militær bruk av skoler

Å bruke skoler til militært formål i krigstider er en stor trussel mot studenter og deres utdanning, påpeker studien «Lessons In War 2015: Military Use of Schools and Universities during Armed Conflict».

GCPEAs rapport dokumenterer hvordan skoler stadig blir omgjort til militære brakker, forvarings- og avhørssentre, våpen- og ammunisjonslagre og som base til observasjon og skyting. Dette gjelder flertallet av konflikter rundt i verden. Siden 2005 har skoler i minst 26 land blitt brukt til slike formål.

Noen ganger blir skolene tatt over av soldater, men ofte brukes kun deler av skolene eller universitetene – noen klasserom, en egen etasje eller friområdene. På denne måten blir studenter eksponert for angrep eller annen vold. I de verste tilfellene har barn blitt skadet og drept, og skoler har blitt skadet eller totalt ødelagt som følge av at militære baser har tatt over.

Studien viser også at studenter har blitt seksuelt misbrukt og trakassert og ulovlig rekruttert til væpnede grupper. Militær bruk av skoler går også tydelig utover deres utdanningsmuligheter.

Les mer om studien her.

​SAIH deltar på konferanse i Oslo 28-29. mai

Som medlem i Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning fra angrep (GCPEA) har SAIH deltatt aktivt i arbeidet med å få på plass nye internasjonale retningslinjer for å beskytte utdanning mot militær bruk.

Retningslinjene, kalt The Guidelines (tidligere Lucens Guidelines) ble lansert i desember 2014 og handler om å gjøre utdanningsinstitusjoner til nøytrale, ikke-militære soner i tråd med internasjonale humanitære regler.

Med den nye studien utgitt i dag oppfordres regjeringer til å bli med på «Safe Schools Declaration», som vil bli klargjort på en internasjonal konferanse i Oslo 28-29. mai, i regi av GCPEA. Gjennom denne deklarasjonen oppfordres statene til å implementere og aktivt fremme disse retningslinjene.

- Denne rapporten understreker behovet for økt beskyttelse av skoler og universiteter, og jeg vil berømme regjeringen for å ha tatt lederskap for å fremme de nye retningslinjene internasjonalt, sier leder i SAIH, Jørn Wichne Pedersen, som vil åpne sivilsamfunnsarrangementet 28. mai.

Les mer på www.protectingeducation.org.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon