Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Soumaia Hamudi fra Vest-Sahara: Forbannet over oljefond-investeringer

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

«Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett»Soumaia Hamudi

21-åringen er svært opprørt over at Oljefondet har investert 2,4 milliarder kroner i syv selskaper som henter ut fosfat fra Vest-Sahara, noe Aftenposten.no skrev på mandag.- UlovligInntektene fra den dyrebare ressursen, som blant annet brukes i kunstgjødsel, går rett til Marokko, som har okkupert hjemlandet hennes i 34 år.– Jeg har alltid trodd at Norge var et land som bidro til at utviklingsland skulle få det bedre. Derfor blir jeg forvirret og lei meg når jeg ser dette dobbeltspillet, sier hun.Den norske regjeringen har ved flere anledninger frarådet norske selskaper fra å drive handel med naturressurser fra Vest-Sahara. Gjødselprodusenten Yara er blant selskapene som har tatt dette til seg og besluttet å holde seg unna området. Ojefondet har ikke gjort det samme.Hamudi omtaler Marokkos eksport av fosfat fra hjemlandet som «plyndring», og peker på at FN flere ganger har sagt at handelen er i strid med internasjonale lover fordi den ikke er godkjent av lokalbefolkningen.– Handelen gjør det også mulig for Marokko å fortsette okkupasjonen, som har sendt så mange mennesker på flukt, sier hun.

«På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene»Rabab Amidan

Hun får støtte fra Rabab Amidan, en annen sahrawier som studerer i Norge.– På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene. Denne handelen ødelegger for vårt folk, sier Amidan, som studerer ved Sund folkehøyskole.Bønn til HalvorsenHamudi retter også krass kritikk mot de norske selskapene som frakter fosfaten ut av landet på vegne av gjødselselskapene som kjøper den.– Hvis jeg kunne si noe direkte til finansminister Kristin Halvorsen, ville jeg bedt henne om å råde selskapene til å slutte med denne aktiviteten. Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett, sier hun.Blant disse selskapene er det Jebsen-eide Gearbulk, som frakter fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Andre norske selskaper som har et nærvær i det okkuperte landet er seismikkselskapet Fugro-Geoteam og fiskerigruppen Sjøvik.– Det er viktig at vi får et søkelys på denne dobbeltmoralen. Vest-Sahara er et okkupert land. Oljefondet og norske selskaper bør holde seg langt unna, sier nestleder Runar Myrnes Balto ved Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).SAIH har denne uken satt igang en kampanje for å fremme sahrawienes sak.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon