Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Soumaia Hamudi fra Vest-Sahara: Forbannet over oljefond-investeringer

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

«Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett»Soumaia Hamudi

21-åringen er svært opprørt over at Oljefondet har investert 2,4 milliarder kroner i syv selskaper som henter ut fosfat fra Vest-Sahara, noe Aftenposten.no skrev på mandag.- UlovligInntektene fra den dyrebare ressursen, som blant annet brukes i kunstgjødsel, går rett til Marokko, som har okkupert hjemlandet hennes i 34 år.– Jeg har alltid trodd at Norge var et land som bidro til at utviklingsland skulle få det bedre. Derfor blir jeg forvirret og lei meg når jeg ser dette dobbeltspillet, sier hun.Den norske regjeringen har ved flere anledninger frarådet norske selskaper fra å drive handel med naturressurser fra Vest-Sahara. Gjødselprodusenten Yara er blant selskapene som har tatt dette til seg og besluttet å holde seg unna området. Ojefondet har ikke gjort det samme.Hamudi omtaler Marokkos eksport av fosfat fra hjemlandet som «plyndring», og peker på at FN flere ganger har sagt at handelen er i strid med internasjonale lover fordi den ikke er godkjent av lokalbefolkningen.– Handelen gjør det også mulig for Marokko å fortsette okkupasjonen, som har sendt så mange mennesker på flukt, sier hun.

«På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene»Rabab Amidan

Hun får støtte fra Rabab Amidan, en annen sahrawier som studerer i Norge.– På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene. Denne handelen ødelegger for vårt folk, sier Amidan, som studerer ved Sund folkehøyskole.Bønn til HalvorsenHamudi retter også krass kritikk mot de norske selskapene som frakter fosfaten ut av landet på vegne av gjødselselskapene som kjøper den.– Hvis jeg kunne si noe direkte til finansminister Kristin Halvorsen, ville jeg bedt henne om å råde selskapene til å slutte med denne aktiviteten. Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett, sier hun.Blant disse selskapene er det Jebsen-eide Gearbulk, som frakter fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Andre norske selskaper som har et nærvær i det okkuperte landet er seismikkselskapet Fugro-Geoteam og fiskerigruppen Sjøvik.– Det er viktig at vi får et søkelys på denne dobbeltmoralen. Vest-Sahara er et okkupert land. Oljefondet og norske selskaper bør holde seg langt unna, sier nestleder Runar Myrnes Balto ved Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).SAIH har denne uken satt igang en kampanje for å fremme sahrawienes sak.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon