Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Soumaia Hamudi fra Vest-Sahara: Forbannet over oljefond-investeringer

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

«Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett»Soumaia Hamudi

21-åringen er svært opprørt over at Oljefondet har investert 2,4 milliarder kroner i syv selskaper som henter ut fosfat fra Vest-Sahara, noe Aftenposten.no skrev på mandag.- UlovligInntektene fra den dyrebare ressursen, som blant annet brukes i kunstgjødsel, går rett til Marokko, som har okkupert hjemlandet hennes i 34 år.– Jeg har alltid trodd at Norge var et land som bidro til at utviklingsland skulle få det bedre. Derfor blir jeg forvirret og lei meg når jeg ser dette dobbeltspillet, sier hun.Den norske regjeringen har ved flere anledninger frarådet norske selskaper fra å drive handel med naturressurser fra Vest-Sahara. Gjødselprodusenten Yara er blant selskapene som har tatt dette til seg og besluttet å holde seg unna området. Ojefondet har ikke gjort det samme.Hamudi omtaler Marokkos eksport av fosfat fra hjemlandet som «plyndring», og peker på at FN flere ganger har sagt at handelen er i strid med internasjonale lover fordi den ikke er godkjent av lokalbefolkningen.– Handelen gjør det også mulig for Marokko å fortsette okkupasjonen, som har sendt så mange mennesker på flukt, sier hun.

«På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene»Rabab Amidan

Hun får støtte fra Rabab Amidan, en annen sahrawier som studerer i Norge.– På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene. Denne handelen ødelegger for vårt folk, sier Amidan, som studerer ved Sund folkehøyskole.Bønn til HalvorsenHamudi retter også krass kritikk mot de norske selskapene som frakter fosfaten ut av landet på vegne av gjødselselskapene som kjøper den.– Hvis jeg kunne si noe direkte til finansminister Kristin Halvorsen, ville jeg bedt henne om å råde selskapene til å slutte med denne aktiviteten. Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett, sier hun.Blant disse selskapene er det Jebsen-eide Gearbulk, som frakter fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Andre norske selskaper som har et nærvær i det okkuperte landet er seismikkselskapet Fugro-Geoteam og fiskerigruppen Sjøvik.– Det er viktig at vi får et søkelys på denne dobbeltmoralen. Vest-Sahara er et okkupert land. Oljefondet og norske selskaper bør holde seg langt unna, sier nestleder Runar Myrnes Balto ved Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).SAIH har denne uken satt igang en kampanje for å fremme sahrawienes sak.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .

Nyhet

FANFARE – fellesskap mot fascisme!

Velkommen til folkefest og fellesskap mot fascisme - søndag 22. juni i Oslo

Les nyhet
a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .

Nyhet

Gatekunst og frigjøringskamp

Fredag 27. juni inviterer SAIH og Street Art Oslo til avduking av et nytt veggmaleri midt i Oslo sentrum.

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.

Nyhet

Norske universiteter med nytt samarbeid for palestinsk høyere utdanning

Tirsdag 27. mai ble et nytt samarbeid mellom en rekke norske høyere utdanningsinstitusjoner etablert. Hovedformålet er å mobilisere og koordinere ressurser som kan bidra til å støtte Palestinsk høyere utdanning. Hele 14 universiteter og høyskoler, blant dem flere av landets største, er involvert i oppstarten.

Les nyhet
En kvinne snakker foran en stor gruppe mennesker i et auditorium.En kvinne snakker foran en stor gruppe mennesker i et auditorium.

Nyhet

Universiteter som motstand – høyaktuell konferanse samlet forskere, studenter og aktivister

Hvordan kan universiteter være arenaer for solidaritet, sosial rettferdighet og motstand? Dette var kjernespørsmålet under SAIHs konferanse 2025, som samlet studenter, akademikere og aktivister fra hele verden til en dagsaktuell og engasjerende samtale.

Les nyhet
a painting of a woman with a plant in her moutha painting of a woman with a plant in her mouth

Nyhet

SAIH søker konsulent for evaluering av partnerledet forskning i Sør

Vil du bidra til å styrke samfunnsdrevet forskning og høyere utdanning i det globale sør?

Les nyhet
to kvinner smiler til kamerato kvinner smiler til kamera

Nyhet

Studentdemokratier stemmer frem mer solidaritet

To nye studentdemokratier skrur opp støtten til SAIH. Vedtaket betyr økt støtte til studenters globale kamp for utdanning og rettigheter - gjennom en av Norges mest unike solidaritetsordninger.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon