Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Skoler bombet, drømmer knust

Sist uke bombet det israelske forsvaret en FN-skole i Gaza som huset 3000 internt fordrevne flyktninger, og drepte minst ti sivile. Dette er ett av flere eksempler på at skoler har blitt gjort til skyteskiver i den siste månedens krigshandlinger. De katastrofale angrepene på skolene i Gaza understreker at vi i aller høyeste grad trenger nye, tydelige retningslinjer for å beskytte skoler i konflikt.

Israel har fått koordinatene til alle FN-skolene, og Hamas har fått klar beskjed om ikke å oppbevare våpen i de skolene som har blitt evakuert. Nå er det mye som tyder på at begge parter har brutt sine forpliktelser, og det med tragiske konsekvenser. Til sammen har minst 138 skoler, hvorav 89 drevet av FN, blitt bombet eller skadet i løpet av den siste måneden. Også universiteter har blitt angrepet. Det er derfor vanskelig å tro at skolene kan åpne igjen som normalt til et nytt semester om noen få uker. FNs generalsekretær Ban Ki-Moon fordømmer angrepene på skoler, mens Det hvite hus understreker at angrepene er helt uakseptable.

Mens mat, vann og tak over hodet er avgjørende for å overleve, er utdanning et svært viktig element for å opprettholde sivilbefolkningens håp om en lysere fremtid. Når skoler ødelegges ødelegger man samtidig dette håpet. Skoler og universiteter burde være trygge fristeder, hvor man kan jobbe sammen for en fredelig fremtid. God utdanning styrker folks evne til å tenke kritisk og selvstendig, og kan dermed være med på å skape samfunnsendring. For å unngå radikalisering, komme ut av voldsspiralen og for å bygge opp et velfungerende samfunn på Gaza, er det derfor avgjørende at utdanningen beskyttes.

I 2010 ble Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning (GCPEA) opprettet for å beskytte skoler fra angrep. Nå, fire år senere har koalisjonen utarbeidet et rammeverk, kalt The Lucens Guidelines, som handler om å gjøre skoler og universiteter til nøytrale soner. Det arbeides nå for at retningslinjene skal forankres i nasjonal lovgivning og militær doktrine i så mange land som mulig. I juni offentliggjorde Erna Solberg og Børge Brende at Norge vil lede denne prosessen. Dette er et ambisiøst, men realistisk prosjekt som vil kunne gi skoler og universiteter sårt tiltrengt beskyttelse. GCPEA har dokumentert at skoler har blitt brukt av militære styrker i hele 24 land de siste årene, noe som sammen med sommerens hendelser på Gaza i aller høyeste grad tydeliggjør behovet for regjeringens arbeid.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon