Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Siste sjanse

Den internasjonalt anerkjente urfolksaktivisten og kvinneforkjemperen Myrna Cunningham fra Atlanterhavskysten i Nicaragua, sier i et intervju med la Notiteca Indígena Digital at det er nødvendig med bred støtte og konstant oppfølging og lobbying for at urfolksdeklarasjonen skal bli godkjent i FNs generalforsamling. Det mest kontroversielle innholdet i deklarasjonen handler om å stadfeste urfolks kollektive rettigheter, selvbestemmelse og territoriale rettigheter. Cunningham er tydelig på at dette er fundamentale rettigheter som urfolk har konsolidert gjennom 20 års arbeid på tvers av landegrenser. I fjor ble deklarasjonen godkjent i menneskerettighetskommisjonen i Geneve Hun mener det kan ses på som en form for urfolksgrunnlov og at det symbolsk sett er mye mer enn en deklarasjon. På tross av at stater ikke vil være forpliktet til å følge opp innholdet dersom deklarasjonen vedtas og ratifiseres, vil det være et svært viktig verktøy i urfolks videre kamp for sine rettigheter. Foreløpig er det viktigste internasjonale rammeverk knyttet til urfolk nedfelt i ILOs konvensjon 169 som ikke er ratifisert av mer enn 14 land.Cunningham peker på de store forventingene som nå knyttes til nye demokratiske prosesser i Latin-Amerika som vil kunne bidra til å styrke urfolks rettigheter gjennom at urfolk selv har tatt makten. Hun nevner spesielt mulighetene som er knyttet til utarbeidelse av Bolivias grunnlov som vil kunne eksemplifisere en implementering av innholdet i urfolksdeklarasjonen som forhåpentligvis blir vedtatt i inneværende år. Kilde: Fondo Indígena

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon