Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Seksuelle og reproduktive rettigheter er en global utfordring

(image)

Eirin W. Isaksen (nestleder), Johan Maritz (avbildet, CSA, Sør Afrika), Mwenya Kalela (UNZA, Zambia) og Anette Remme (SAIHs informasjonskomité), gjennomførte i sommer en informasjonsturné om seksuelle og reproduktive rettigheter.Rundt hundre unge deltakere på fem ulike sommerleirer deltok på SAIHs workshop. På workshopene diskuterte deltakerne blant annet hvordan kjønnsroller, seksuell legning og hivstatus påvirker vår oppførsel og våre seksuelle og reproduktive rettigheter.Hva er seksuelle og reproduktive rettigheter?Seksuelle og reproduktive rettigheter er en del av menneskerettighetene som beskytter retten til et trygt seksualliv og friheten til å bestemme om, når og hvor ofte en vil få barn. Viktig i disse rettighetene er at en har tilgang til informasjon og helsetjenester, og at en ikke skal bli utsatt for vold og diskriminering på bakgrunn av seksualitet og reproduksjon.Sør-Afrika og Zambia For eksempel var Sør-Afrika i mange år et land med svært lave hivtall, mens de i dag har et av de høyeste antallet hivsmittede i verden. Homofile har rettigheter på linje med heterofile i Sør-Afrika, slik som her hjemme, men rettighetene overholdes ikke, og hat-kriminalitet er ikke uvanlig. I Zambia er homofili på den annen side kriminalisert, og en risikerer opp til 10 års fengsel for ”homoseksuell adferd”. Abort er også kriminalisert i Zambia, med mindre det er fare for morens liv.Utfordringer i Norge Det er også mange utfordringer knyttet til seksuelle og reproduktive rettigheter i Norge. I en ny undersøkelse gjennomført av FAFO (2009) kommer det fram at 1 av 4 nordmenn tror at en kan smittes av hiv-viruset ved å kysse en hivpositiv. I Norge ser en ofte hiv som en sjelden sykdom som rammer spesifikke grupper som narkomane, homofile og sexarbeidere. I workshopene problematiserte vi hvordan slike holdninger ofte henger sammen med stigma av dem som er hivpositive samt med en mentalitet om at dette ikke gjelder meg, hvilket innebærer mindre grad av ansvar. Dårligst på kondombruk, best på klamydiaNorsk ungdom er dårligst i Europa på kondombruk, og best på klamydia, ikke en statistikk en bør være stolt av. Hivtesting er heller ikke vanlig i Norge, og kan være stigmatiserende da en gjerne må ”forklare hva en har gjort” for å få en test. Norge er også et av landene som har en straffeparagraf som kriminaliserer hivoverføring, hvilket også kan problematiseres. Dessuten er seksualundervisningen i Norge av svært varierende kvalitet fra skole til skole, og spesielt gutter faller ofte utenom når det gjelder bruk av helsetjenester for ungdom.

Stereotyper om maskulinitet og kjønnsroller er et like aktuelt tema her hjemme som det er i sør, konkluderte nestleder i SAIH, Eirin W. Isaksen.Om SAIHs partnereSAIHs partner i Sør-Afrika, CSA (Centre for the study of AIDS) ved Universitetet i Pretoria, er ledende innen utvikling og implementering av studentbaserte programmer, og driver et av de største aidsprogrammene innenfor høyere utdanning i Sør-Afrika. På Universitetet i Zambia støtter SAIH koordineringskomiteen for hiv/aids-arbeid, der studenter arrangerer debatter, markeringer i forbindelse med verdens aidsdag, driver ledertrening og distribuerer informasjonsmateriale.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon