Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Seksuelle og reproduktive rettigheter er en global utfordring

(image)

Eirin W. Isaksen (nestleder), Johan Maritz (avbildet, CSA, Sør Afrika), Mwenya Kalela (UNZA, Zambia) og Anette Remme (SAIHs informasjonskomité), gjennomførte i sommer en informasjonsturné om seksuelle og reproduktive rettigheter.Rundt hundre unge deltakere på fem ulike sommerleirer deltok på SAIHs workshop. På workshopene diskuterte deltakerne blant annet hvordan kjønnsroller, seksuell legning og hivstatus påvirker vår oppførsel og våre seksuelle og reproduktive rettigheter.Hva er seksuelle og reproduktive rettigheter?Seksuelle og reproduktive rettigheter er en del av menneskerettighetene som beskytter retten til et trygt seksualliv og friheten til å bestemme om, når og hvor ofte en vil få barn. Viktig i disse rettighetene er at en har tilgang til informasjon og helsetjenester, og at en ikke skal bli utsatt for vold og diskriminering på bakgrunn av seksualitet og reproduksjon.Sør-Afrika og Zambia For eksempel var Sør-Afrika i mange år et land med svært lave hivtall, mens de i dag har et av de høyeste antallet hivsmittede i verden. Homofile har rettigheter på linje med heterofile i Sør-Afrika, slik som her hjemme, men rettighetene overholdes ikke, og hat-kriminalitet er ikke uvanlig. I Zambia er homofili på den annen side kriminalisert, og en risikerer opp til 10 års fengsel for ”homoseksuell adferd”. Abort er også kriminalisert i Zambia, med mindre det er fare for morens liv.Utfordringer i Norge Det er også mange utfordringer knyttet til seksuelle og reproduktive rettigheter i Norge. I en ny undersøkelse gjennomført av FAFO (2009) kommer det fram at 1 av 4 nordmenn tror at en kan smittes av hiv-viruset ved å kysse en hivpositiv. I Norge ser en ofte hiv som en sjelden sykdom som rammer spesifikke grupper som narkomane, homofile og sexarbeidere. I workshopene problematiserte vi hvordan slike holdninger ofte henger sammen med stigma av dem som er hivpositive samt med en mentalitet om at dette ikke gjelder meg, hvilket innebærer mindre grad av ansvar. Dårligst på kondombruk, best på klamydiaNorsk ungdom er dårligst i Europa på kondombruk, og best på klamydia, ikke en statistikk en bør være stolt av. Hivtesting er heller ikke vanlig i Norge, og kan være stigmatiserende da en gjerne må ”forklare hva en har gjort” for å få en test. Norge er også et av landene som har en straffeparagraf som kriminaliserer hivoverføring, hvilket også kan problematiseres. Dessuten er seksualundervisningen i Norge av svært varierende kvalitet fra skole til skole, og spesielt gutter faller ofte utenom når det gjelder bruk av helsetjenester for ungdom.

Stereotyper om maskulinitet og kjønnsroller er et like aktuelt tema her hjemme som det er i sør, konkluderte nestleder i SAIH, Eirin W. Isaksen.Om SAIHs partnereSAIHs partner i Sør-Afrika, CSA (Centre for the study of AIDS) ved Universitetet i Pretoria, er ledende innen utvikling og implementering av studentbaserte programmer, og driver et av de største aidsprogrammene innenfor høyere utdanning i Sør-Afrika. På Universitetet i Zambia støtter SAIH koordineringskomiteen for hiv/aids-arbeid, der studenter arrangerer debatter, markeringer i forbindelse med verdens aidsdag, driver ledertrening og distribuerer informasjonsmateriale.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are holding a rainbow flag in the air .a group of people are holding a rainbow flag in the air .

Nyhet

Amerikanske tilstander 

Juni er her i all sin regnbueprakt, og som forventet krydres alle flater med hele spekteret av hat og støtteerklæringer til Norges skeive befolkning.

Les nyhet
a woman wearing a yellow vest and earrings is smiling for the camera .a woman wearing a yellow vest and earrings is smiling for the camera .

Nyhet

Gjennomslag! Kampen fortsetter

Foreløpig gjennomslag i kampen for gratis høyere utdanning i Norge!

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of a flag .a fist is holding a pencil in front of a flag .

Nyhet

Støtt studenter og akademikere i Gaza

Midlene går uavkortet til studenter og akademikere i Gaza, direkte koordinert med representanter for høyere utdanningssektoren i Gaza.

Les nyhet
a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .

Nyhet

FANFARE – fellesskap mot fascisme!

Velkommen til folkefest og fellesskap mot fascisme - søndag 22. juni i Oslo

Les nyhet
a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .

Nyhet

Gatekunst og frigjøringskamp

Fredag 27. juni inviterer SAIH og Street Art Oslo til avduking av et nytt veggmaleri midt i Oslo sentrum.

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.

Nyhet

Norske universiteter med nytt samarbeid for palestinsk høyere utdanning

Tirsdag 27. mai ble et nytt samarbeid mellom en rekke norske høyere utdanningsinstitusjoner etablert. Hovedformålet er å mobilisere og koordinere ressurser som kan bidra til å støtte Palestinsk høyere utdanning. Hele 14 universiteter og høyskoler, blant dem flere av landets største, er involvert i oppstarten.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon