Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Seksuelle og reproduktive rettigheter er en global utfordring

(image)

Eirin W. Isaksen (nestleder), Johan Maritz (avbildet, CSA, Sør Afrika), Mwenya Kalela (UNZA, Zambia) og Anette Remme (SAIHs informasjonskomité), gjennomførte i sommer en informasjonsturné om seksuelle og reproduktive rettigheter.Rundt hundre unge deltakere på fem ulike sommerleirer deltok på SAIHs workshop. På workshopene diskuterte deltakerne blant annet hvordan kjønnsroller, seksuell legning og hivstatus påvirker vår oppførsel og våre seksuelle og reproduktive rettigheter.Hva er seksuelle og reproduktive rettigheter?Seksuelle og reproduktive rettigheter er en del av menneskerettighetene som beskytter retten til et trygt seksualliv og friheten til å bestemme om, når og hvor ofte en vil få barn. Viktig i disse rettighetene er at en har tilgang til informasjon og helsetjenester, og at en ikke skal bli utsatt for vold og diskriminering på bakgrunn av seksualitet og reproduksjon.Sør-Afrika og Zambia For eksempel var Sør-Afrika i mange år et land med svært lave hivtall, mens de i dag har et av de høyeste antallet hivsmittede i verden. Homofile har rettigheter på linje med heterofile i Sør-Afrika, slik som her hjemme, men rettighetene overholdes ikke, og hat-kriminalitet er ikke uvanlig. I Zambia er homofili på den annen side kriminalisert, og en risikerer opp til 10 års fengsel for ”homoseksuell adferd”. Abort er også kriminalisert i Zambia, med mindre det er fare for morens liv.Utfordringer i Norge Det er også mange utfordringer knyttet til seksuelle og reproduktive rettigheter i Norge. I en ny undersøkelse gjennomført av FAFO (2009) kommer det fram at 1 av 4 nordmenn tror at en kan smittes av hiv-viruset ved å kysse en hivpositiv. I Norge ser en ofte hiv som en sjelden sykdom som rammer spesifikke grupper som narkomane, homofile og sexarbeidere. I workshopene problematiserte vi hvordan slike holdninger ofte henger sammen med stigma av dem som er hivpositive samt med en mentalitet om at dette ikke gjelder meg, hvilket innebærer mindre grad av ansvar. Dårligst på kondombruk, best på klamydiaNorsk ungdom er dårligst i Europa på kondombruk, og best på klamydia, ikke en statistikk en bør være stolt av. Hivtesting er heller ikke vanlig i Norge, og kan være stigmatiserende da en gjerne må ”forklare hva en har gjort” for å få en test. Norge er også et av landene som har en straffeparagraf som kriminaliserer hivoverføring, hvilket også kan problematiseres. Dessuten er seksualundervisningen i Norge av svært varierende kvalitet fra skole til skole, og spesielt gutter faller ofte utenom når det gjelder bruk av helsetjenester for ungdom.

Stereotyper om maskulinitet og kjønnsroller er et like aktuelt tema her hjemme som det er i sør, konkluderte nestleder i SAIH, Eirin W. Isaksen.Om SAIHs partnereSAIHs partner i Sør-Afrika, CSA (Centre for the study of AIDS) ved Universitetet i Pretoria, er ledende innen utvikling og implementering av studentbaserte programmer, og driver et av de største aidsprogrammene innenfor høyere utdanning i Sør-Afrika. På Universitetet i Zambia støtter SAIH koordineringskomiteen for hiv/aids-arbeid, der studenter arrangerer debatter, markeringer i forbindelse med verdens aidsdag, driver ledertrening og distribuerer informasjonsmateriale.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon