Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIHs politiske tema for 1998/1999: HIV/AIDS og menneskerettigheter

For en gangs skyld skal vi ikke begynne med ufattelige tall og statistikker over hvor mange som er rammet og hvor de bor. Vi skal ikke prøve å fange oppmerksomheten din med å presentere statistikk som er enda verre enn det du har sett før. Statistikk er nemlig bare tall. Hiv og aids rammer i aller største grad mennesker.

I alle land er hivpositive en stigmatisert og diskriminert gruppe. I mange land risikerer mennesker som er hivpositive, eller antas å være det, å bli fratatt jobb, studieplass, hjem og i verste fall livet. Mennesker blir tvangstestet av arbeidsgiver, myndigheter eller familie, uten informasjon eller nødvendig oppfølging dersom testen viser seg å være positiv. Jevnlige brudd på taushetsplikten, samt manglende oppfølging og behandlingsalternativer for hivpositive, er mer regelen enn unntaket i mange land. I slutten av desember 1998 ble Gugu Dlamini i KwaZulu-Natal, Sør-Afrika, brutalt steinet og slått til døde av sine naboer. Årsaken var at hun hadde brakt skam over nabolaget da hun stod åpent fram som hivpositiv på Verdens Aidsdag. Den 36 år gamle ettbarnsmoren ble et offer for fordommer, uvitenhet og redsel. Gugu Dlamini var aktivist i NAPWA- National Association of People Living With HIV and AIDS-, en frivillig organisasjon som studenter i Norge støtter gjennom SAIH. Forhåpentligvis vil innsatsen til NAPWA og lignende organisasjoner være med på å hindre at flere mennesker lider samme skjebne som Gugu.

(image)

SAIH ønsket gjennom sin kampanje om Hiv/aids og menneskerettigheter å rette søkelyset på de jevnlige brudd på menneskerettighetene som skjer i kjølvannet av hiv-epidemien, og viktigheten av å sikre rettighetene til mennesker som lever med hiv og aids.

 

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon