Nyhet
SAIH krever løslatelse av studentaktivister i Hong Kong
Studentene ble dømt for ulovlige demonstrasjoner, samt å ha klatret over gjerdet til Hong Kongs myndighetskompleks for å «gjenerobre» et tidligere offentlig område som har blitt brukt til demonstrasjoner av demokratiforkjempere.
Studentene er kjent som lederne av Paraplydemonstrasjonene og #OccupyCentral i Hong Kong, en protest for økt demokrati og autonomi i Hong Kong. Dommen inneholdt også et forbud mot å stille som kandidater i valg i 5 år.
- Studentene har spilt en unik rolle for å kjempe for demokrati i Hong Kong, og det er trist å se at Hong Kongs rettssystem blir brukt mot disse menneskerettighetsforkjemperne, sier leder i SAIH, Beathe Øgård.
Gir etter for politisk press
Nyheten om dommene førte til nye store demonstrasjoner 20. august i Hong Kongs gater hvor tusenvis demonstrerte utenfor rettslokalene. Demonstrantene anklaget Hong Kongs rettssystem for å gi etter for politisk press fra Beijing.
- Dette omtales som Hong Kongs første politiske fanger, og det er veldig bekymringsverdig, sier Beathe Øgård.
Studenter og akademikere står ofte på barrikadene for menneskerettigheter og demokrati, og er derfor utsatt for overgrep og forsøkt truet til taushet av undertrykkende regimer. Professor Benny Tai, jusprofessor ved universitetet i Hong Kong blir ansett som initiativtaker til Paraplyprotestene i 2014. Han skal møte i retten i september.
Over 100 andre aktivister står tiltalt for å ha deltatt i paraplydemonstrasjonene.
- SAIH står i solidaritet med studentene og akademikerne i deres kamp for et mer demokratisk Hong Kong, hvor grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet blir respektert, sier Øgård.
Krav om umiddelbar løslatelse
Som en del av overføringsavtalen mellom Storbritannina og Kina i 1997 ble prinsippet om «Ett land, to systemer» anerkjent av kinesiske myndigheter. Avtalen går ut på at Hong Kong skal ha et uavhengig rettssystem og selv velge sine ledelse ved allmenn stemmerett.
I 2014 godtok Kina at Hong Kong skulle velge sin øverste leder, men dette ble kritisert av demonstrantene da velgerne i realiteten kun hadde valget mellom kandidater som var forhåndsgodkjente av Kina. Dette ble ansett som et forsøk på å innføre et skinndemokrati i Hong Kong.
- SAIH mener Norge og Børge Brende må kreve at Kina respekter «Ett land, to systemer»-prinsippet, samt en umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av studentene, og en slutt på politisk forfølgelse i Hong Kong. Dette kravet er i tråd med anbefalingene fra en rekke internasjonale politikere, jurister og aktivister, avslutter SAIHs leder.
Kilder/mer informasjon:
Amnesty International Human Rights Watch South China Morning Post Aftenposten
Netflix-dokumentar om Joshua Wong: Joshua: Teenager vs Superpower