Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rollemodeller fra Kayelitsha

Han lager proff avis i samarbeid med organisasjonen AMAC.

- Elevene som går her vet ikke hvorfor, de bare er her, noen på grunn av foreldrene sine. Hvis vi skriver noe positivt om skolen vår og om de ulike fagene så kan det motivere dem. Noe som er både ”cool and educational”, fortsetter Djoashe.

TownshipsStedet er Kayelitsha, en av townshipene i Cape Town i Sør-Afrika. Det er over 1500 studenter på skolen Joe Slovo. Kayelistha består av et langstrakt område med små hus hvorav noen er blikkhus. Arbeidsledigheten er skyhøy og antallet hiv-positive er skremmende. Vi er på besøk for å se på et prosjekt som organisasjonen Arts and Media Access Centre (AMAC, tideligere Mediaworks) driver. Prosjektet er støttet av penger fra Operasjon Dagsverk 2000.

Mediaklubb for ungdomEt titalls motiverte elever kommer to ganger i uken for å være med i Mediaklubben. Oscar Berger, som leder skoleprogrammet til AMAC, hjelper dem med å lage skoleavis.

– Oscar er kjempeflink. Han kan gjøre avisen vår skikkelig profesjonell. I tilegg så kan han gi oss tilgang til datamaskiner, sier Sibozo Ntombovujo, som går siste året på high school. Skolen hadde flere datamaskiner, men disse ble stjålet for en stund siden. Nå har de én datamaskin på1500 elever, og den er til og med ødelagt for øyeblikket. Nesten alle elevene forteller at de ønsker å bli journalister. Andre ønsker å skrive for å bringe informasjon og nyheter tilbake til bydelen sin.

-Vi må være rollemodeller for dem som er yngre. Mange av jentene i 12. klasse er gravide. Da tenker de som er yngre at det er greit, og ser opp til dem. Men vi må gå foran som gode eksempler. Og vise at det kan være annerledes, sier Klaas Nolukholo fra12. klasse.

Graviditet blant tenåringer er et stort problem i Sør – Afrika. Ungdom begynner i mange områder å eksperimentere med sex allerede i tolvårs alderen.

Hiv/aidsDette øker faren for hiv/aids og seksuelt overførbare sykdommer.-Det er litt vanskelig å skrive om sex, ler Klaas Nolukholo, da vi spør om de tør å skrive om det i avisen sin.–Men vi kan skrive om hiv/aids likevel, sier Djonashe. – Ja, vi burde skrive at selv om noen har aids, så må man være glade i dem, og elske dem for det.

Framtiden-The sky is the limit, sier Klaas Nolukholo med et stort smil, og fortsetter; -They can be whatever they want to be. Det er fantastisk å se slik energi og viljestyrke. Men dessverre er veien fremover ikke så lett. Den er først og fremst fylt av økonomiske og sosiale hindre. Uten penger er veien kort i det sørafrikanske utdanningssystemet. Bare de aller aller flinkeste får stipendier til høyere utdanning.

AMAC er med på å gi ungdom i Sør Afrika vilje, håp og en sterk stemme. På denne måten skapes krefter som kan være med på å endre systemet slik at alle unge i Sør -Afrika kan få lik tilgang på utdanning.

Les mer om AMAC (Mediaworks).

Bildet er illustrasjonsbilde fra et annet AMAC-prosjekt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon