Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rollemodeller fra Kayelitsha

Han lager proff avis i samarbeid med organisasjonen AMAC.

- Elevene som går her vet ikke hvorfor, de bare er her, noen på grunn av foreldrene sine. Hvis vi skriver noe positivt om skolen vår og om de ulike fagene så kan det motivere dem. Noe som er både ”cool and educational”, fortsetter Djoashe.

TownshipsStedet er Kayelitsha, en av townshipene i Cape Town i Sør-Afrika. Det er over 1500 studenter på skolen Joe Slovo. Kayelistha består av et langstrakt område med små hus hvorav noen er blikkhus. Arbeidsledigheten er skyhøy og antallet hiv-positive er skremmende. Vi er på besøk for å se på et prosjekt som organisasjonen Arts and Media Access Centre (AMAC, tideligere Mediaworks) driver. Prosjektet er støttet av penger fra Operasjon Dagsverk 2000.

Mediaklubb for ungdomEt titalls motiverte elever kommer to ganger i uken for å være med i Mediaklubben. Oscar Berger, som leder skoleprogrammet til AMAC, hjelper dem med å lage skoleavis.

– Oscar er kjempeflink. Han kan gjøre avisen vår skikkelig profesjonell. I tilegg så kan han gi oss tilgang til datamaskiner, sier Sibozo Ntombovujo, som går siste året på high school. Skolen hadde flere datamaskiner, men disse ble stjålet for en stund siden. Nå har de én datamaskin på1500 elever, og den er til og med ødelagt for øyeblikket. Nesten alle elevene forteller at de ønsker å bli journalister. Andre ønsker å skrive for å bringe informasjon og nyheter tilbake til bydelen sin.

-Vi må være rollemodeller for dem som er yngre. Mange av jentene i 12. klasse er gravide. Da tenker de som er yngre at det er greit, og ser opp til dem. Men vi må gå foran som gode eksempler. Og vise at det kan være annerledes, sier Klaas Nolukholo fra12. klasse.

Graviditet blant tenåringer er et stort problem i Sør – Afrika. Ungdom begynner i mange områder å eksperimentere med sex allerede i tolvårs alderen.

Hiv/aidsDette øker faren for hiv/aids og seksuelt overførbare sykdommer.-Det er litt vanskelig å skrive om sex, ler Klaas Nolukholo, da vi spør om de tør å skrive om det i avisen sin.–Men vi kan skrive om hiv/aids likevel, sier Djonashe. – Ja, vi burde skrive at selv om noen har aids, så må man være glade i dem, og elske dem for det.

Framtiden-The sky is the limit, sier Klaas Nolukholo med et stort smil, og fortsetter; -They can be whatever they want to be. Det er fantastisk å se slik energi og viljestyrke. Men dessverre er veien fremover ikke så lett. Den er først og fremst fylt av økonomiske og sosiale hindre. Uten penger er veien kort i det sørafrikanske utdanningssystemet. Bare de aller aller flinkeste får stipendier til høyere utdanning.

AMAC er med på å gi ungdom i Sør Afrika vilje, håp og en sterk stemme. På denne måten skapes krefter som kan være med på å endre systemet slik at alle unge i Sør -Afrika kan få lik tilgang på utdanning.

Les mer om AMAC (Mediaworks).

Bildet er illustrasjonsbilde fra et annet AMAC-prosjekt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon