Nyhet
Regjeringen sender Syria-regning til verdens fattigste
– Vi støtter en økning i den humanitære bistanden for å hjelpe flyktninger, i Syria, nærområdene og i Europa. Men det kan ikke være slik at andre fattige mennesker skal betale for dette, sier generalsekretærene i 14 organisasjoner som arbeider med utvikling og fattigdomsbekjempelse.
De 14 organisasjonene mener stortingspolitikerne nå må tilføre friske penger til bistandsbudsjettet for å unngå mer fattigdom, flere flyktninger og større kriser i verden.
– Å ta fra langsiktig bistand for å finansiere økt nødhjelpsinnsats er ikke bærekraftig. Vi reduserer ikke fattigdom, krig og konflikt og økende flyktningstrømmer ved å kutte i det langsiktige arbeidet for å få bukt med disse problemene. En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak. Vi håper stortingsflertallet nå tar ansvar og bidrar til at Norge ikke skyver regningen for økt Syria-innsats til verdens fattige. Bistandsbudsjettet må økes ved hjelp av nye friske penger, mener organisasjonene.
En av de mest effektive formene for bistand er å styrke sivilsamfunnet i fattige land. Organisasjonene er derfor sterkt kritiske til at støtten til dette reduseres med 326 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett for neste år og mener at den heller bør økes.
– Et sterkt sivilsamfunn er avgjørende for fattigdomsbekjempelse og bærekraftig utvikling. Hvis regjeringens forslag til statsbudsjett blir vedtatt, vil støtte til dette arbeidet bli kraftig redusert. Vi håper stortingsflertallet vil reversere kuttet og sørge for at støtte til sivilsamfunn fortsatt skal ha en sentral plass i norsk bistand fremover, avslutter de 14 organisasjonene.
Avsendere av pressemeldingen: SAIH, CARE, Adra Norge, Atlas Alliansen, Caritas Norge, FORUT, FOKUS, Vennskap Nord/Sør, Plan International Norge, WWF-Norge, SOS-barnebyer, Utviklingsfondet, Strømmestiftelsen, Digni.