Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Over og ut for Mugabe?

2015 var et bratt år for Zimbabwe, og 2016 ser ikke ut til å bli noe bedre. Løfter fra regime om at landets ressurser skal tilfalle folket har ikke materialisert seg. 2,2 millioner nye jobber har blitt lovet, men i stedet for ble over 30 000 statsansatte sagt opp i perioden juli til september i fjor. Det er ikke "Africa rising", men snarere en økning i fattigdom og høyere utgifter til skole, helse og mat som er realiteten for Zimbabwere flest. Tidligere i år ble presidenten 92 år, noe som ble feiret med kake og fest til en prislapp på 800 000 dollar. Festen ble avholdt i et område som har vært hardt rammet av tørke og påfølgende dårlig matsikkerhet. På toppen av dette ble lokalbefolkning i det tørkerammede område bedt om å betale 1 dollar hver for å bidra til bursdagsfesten. Korrupsjon brer om seg på alle nivå, og nylig ble det avslørt at 15 milliarder dollar fra diamantindustrien er "forsvunnet". Mugabe har fordømt gruveindustrien for å stjele disse midlene, men svært mange tror at partiet er godt kjent med praksisen og også tilrettelegger for at disse pengene kan forsvinne ut av landet.

Den elendige økonomien har ført til en massiv emigrasjon og hjerneflukt fra Zimbabwe, hovedsakelig til nabolandet Sør-Afrika. Zimbabwe var lenge stolt over å ha den høyeste lese-og skriveferdigheten på kontinentet med rundt 97%. Primærutdanning var inntil nylig svært god, men ettersom mange lærere ikke har fått betalt har det ført til stor emigrasjon. Det samme gjelder for sykepleiere, leger og advokater. Resultatet er dårligere velferd og en rettsstat som forvitrer.

Menneskerettighetssituasjonen har også forverret seg de siste årene. Enhver kritisk stemme og tegn til opprør blir slått ned på. Studentdemonstrasjoner mot økte skolepenger og dårlige boforhold på campus blir møtt med vold, trusler og fengsel. 9.mars i fjor ble også journalisten og aktivisten Itai Dzamara bortført, og har ikke blitt sett siden. Dzamara hadde lenge protestert foran parlamentet med krav om at Mugabe må gå. Dessverre ble han offer for regimets brutalitet.

Selv om bortførelsen av Dzamara og andre aktivister sender et signal til befolkningen om å være stille ser det ut til at mange nå har fått nok. Gårsdagens demonstrasjon i hovedstaden Harare tiltrakk seg så mye mennesker at det blir umulig for regimet å overse dem. Ettersom opposisjonsleder Morgan Tsvangirai ledet demonstrasjonen ble det også vanskelig for politiet å utføre vold mot demonstrantene, ettersom det ville ført til massiv internasjonal kritikk. Tvsangirai gjorde det også klart at denne demonstrasjonen bare er starten. Fremover vil det bli flere demonstrasjoner i de store byene i Zimbabwe.

Det blir interessant å se hvordan regimet svarer på dette opprøret. Mugabe var nylig i Kina og har uttalt at han er inspirert av sensuren og forbudet mot sosiale medier som eksisterer der. Foreløpig er sosiale medier en lomme hvor folket har kunnet uttrykke frustrasjon, og myndighetene har ikke hatt kapasitet til å overvåke. Nå som det nærmer seg valg i 2018 er det ventet at det demokratiske rommet blir mindre og at Zanu PF (Mugabes parti) vil finne måter å undertrykke den økende frustrasjonen på.

Svaret fra Zanu PF på kravene fra demonstrasjonen var som vanlig at det er sanksjoner fra vesten som er problemet, ikke dårlig styring og korrupsjon. Dette har partiet sagt i mange år, men flere og flere innser at det trengs et politisk skifte i landet. Folk er rett og slett lei av å vente, og lei av å høre at alle problemene i landet skyldes vesten.

SAIHs partnerorganisasjon, den nasjonale studentbevegelsen Zinasu, er en av de mest kritiske røstene til det sittende regimet i Zimbabwe. Vil du vite mer om Zinasu? Følg de på Facebook og Twitter, eller les mer på SAIH sine nettsider, her.

Du kan følge utviklingen live på Twitter, med hastagen #MDCTDemo.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon