Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Over og ut for Mugabe?

2015 var et bratt år for Zimbabwe, og 2016 ser ikke ut til å bli noe bedre. Løfter fra regime om at landets ressurser skal tilfalle folket har ikke materialisert seg. 2,2 millioner nye jobber har blitt lovet, men i stedet for ble over 30 000 statsansatte sagt opp i perioden juli til september i fjor. Det er ikke "Africa rising", men snarere en økning i fattigdom og høyere utgifter til skole, helse og mat som er realiteten for Zimbabwere flest. Tidligere i år ble presidenten 92 år, noe som ble feiret med kake og fest til en prislapp på 800 000 dollar. Festen ble avholdt i et område som har vært hardt rammet av tørke og påfølgende dårlig matsikkerhet. På toppen av dette ble lokalbefolkning i det tørkerammede område bedt om å betale 1 dollar hver for å bidra til bursdagsfesten. Korrupsjon brer om seg på alle nivå, og nylig ble det avslørt at 15 milliarder dollar fra diamantindustrien er "forsvunnet". Mugabe har fordømt gruveindustrien for å stjele disse midlene, men svært mange tror at partiet er godt kjent med praksisen og også tilrettelegger for at disse pengene kan forsvinne ut av landet.

Den elendige økonomien har ført til en massiv emigrasjon og hjerneflukt fra Zimbabwe, hovedsakelig til nabolandet Sør-Afrika. Zimbabwe var lenge stolt over å ha den høyeste lese-og skriveferdigheten på kontinentet med rundt 97%. Primærutdanning var inntil nylig svært god, men ettersom mange lærere ikke har fått betalt har det ført til stor emigrasjon. Det samme gjelder for sykepleiere, leger og advokater. Resultatet er dårligere velferd og en rettsstat som forvitrer.

Menneskerettighetssituasjonen har også forverret seg de siste årene. Enhver kritisk stemme og tegn til opprør blir slått ned på. Studentdemonstrasjoner mot økte skolepenger og dårlige boforhold på campus blir møtt med vold, trusler og fengsel. 9.mars i fjor ble også journalisten og aktivisten Itai Dzamara bortført, og har ikke blitt sett siden. Dzamara hadde lenge protestert foran parlamentet med krav om at Mugabe må gå. Dessverre ble han offer for regimets brutalitet.

Selv om bortførelsen av Dzamara og andre aktivister sender et signal til befolkningen om å være stille ser det ut til at mange nå har fått nok. Gårsdagens demonstrasjon i hovedstaden Harare tiltrakk seg så mye mennesker at det blir umulig for regimet å overse dem. Ettersom opposisjonsleder Morgan Tsvangirai ledet demonstrasjonen ble det også vanskelig for politiet å utføre vold mot demonstrantene, ettersom det ville ført til massiv internasjonal kritikk. Tvsangirai gjorde det også klart at denne demonstrasjonen bare er starten. Fremover vil det bli flere demonstrasjoner i de store byene i Zimbabwe.

Det blir interessant å se hvordan regimet svarer på dette opprøret. Mugabe var nylig i Kina og har uttalt at han er inspirert av sensuren og forbudet mot sosiale medier som eksisterer der. Foreløpig er sosiale medier en lomme hvor folket har kunnet uttrykke frustrasjon, og myndighetene har ikke hatt kapasitet til å overvåke. Nå som det nærmer seg valg i 2018 er det ventet at det demokratiske rommet blir mindre og at Zanu PF (Mugabes parti) vil finne måter å undertrykke den økende frustrasjonen på.

Svaret fra Zanu PF på kravene fra demonstrasjonen var som vanlig at det er sanksjoner fra vesten som er problemet, ikke dårlig styring og korrupsjon. Dette har partiet sagt i mange år, men flere og flere innser at det trengs et politisk skifte i landet. Folk er rett og slett lei av å vente, og lei av å høre at alle problemene i landet skyldes vesten.

SAIHs partnerorganisasjon, den nasjonale studentbevegelsen Zinasu, er en av de mest kritiske røstene til det sittende regimet i Zimbabwe. Vil du vite mer om Zinasu? Følg de på Facebook og Twitter, eller les mer på SAIH sine nettsider, her.

Du kan følge utviklingen live på Twitter, med hastagen #MDCTDemo.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon