Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Økt støtte til forskerflyktninger

(image) – På to år har fem nye læresteder i Norge tilknyttet seg Scholars At Risk, sier Sindre Olav Edland-Gryt, informasjonsrådgiver i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Scholars At Risk (SAR) tilbyr blant annet midlertidige ansettelser til forskere som er forfulgt i sine hjemland på grunn av sitt arbeid. Universitetet i Oslo (UiO) var i 2001 en av de første i Europa som sluttet seg til kampanjen. Siden 2008 har også Universitetet i Bergen, NTNU, Høgskolen i Oslo, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Universitetet i Agder også sluttet seg til kampanjen.

– Et godt forbilde.

I november 2008 kritiserte Universitas Universtetet i Oslo (UiO) for å ikke ha tatt imot en akademisk flyktning siden 2004. Dette på tross av at de smykket seg med tittelen som eneste nordiske medlem av SAR. Universitetsstyret gikk i 2008 enstemmig inn for å øke deltakelsen i nettverket, og universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe lovet blant annet å ta imot en forsker på flukt senest i 2009.

SARs kontaktperson ved UiO Marit Egner kan bekrefte at UiO ansatte en forsker på flukt i 2009, og har planer om å gjøre det igjen i 2011. Hvem denne forskeren er, vil hun imidlertid ikke kommentere.

– Det som er litt problematisk innenfor akkurat dette feltet, er at selv om vi gjerne vil ha oppmerksomhet rundt tematikken, så er personene det gjelder som kjent ofte tjent med anonymitet, sier hun.

Noe av grunnen til at det ikke blir tatt imot flere akademiske flyktninger er relatert til manglende penger til å finansiere oppholdet.

– UiO har blitt et godt forbilde for de andre institusjonene i Norge, både i forhold til engasjement og hvordan de har finansiert oppholdet til forfulgte akademikere. Den forfulgte akademikerens ansettelse betales av universitetsdirektørens reserve og blir derfor ikke en byrde for fakultetene og deres allerede trange budsjetter, sier Edland-Gryt.

Nytt norsk nettverk

Universitas sin dekning av denne saken kom i kjølvannet av kampanjen «Akademisk Frihet», som ble satt i gang av SAIH i 2008. Edland-Gryt beskriver stor vilje til samarbeid mellom institusjonene.

– SAIHs rolle har først og fremst vært å få ting i gang, og det er engasjerte studenter i hele Norge som har gjort jobben og fått ting til å skje. Til høsten skal vi planlegge lanseringen av et norsk nettverk for Scholars At Risk, hvor institusjonene forhåpentligvis kan styrke samarbeid med finansiering og søknader, sier han.

Peter Vollset • Andreas Nygjerd (foto)

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon