Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norges nøkkelrolle i kidnappingskrisen

Det er nå en måned siden Boko Haram kidnappet over 300 skolejenter i Nigeria. Fortsatt er 276 av jentene savnet. De siste ukene har foreldrene demonstrert mot det de mener er laber innsats fra nigerianske myndigheters side. Bærende på plakater med påskriften “Bring back our girls” har de klart å vekke internasjonalt engasjement og politikernes empati.

USA og Storbritannia har allerede sendt militær ekspertise til landet, og på onsdag i forrige uke etterlyste Trine Skei Grande et norsk engasjement. Med referanse til en av utenriksminister Brendes uttalte hovedsatsninger, nemlig jenter og utdanning, uttalte Grande til TV2-nyhetene at vi burde tilby penger eller kunnskap i jakten på de bortførte jentene.

Regjeringen har foreløpig ikke uttalt seg i saken, men på Høyres landsmøte i helgen fulgte Erna Solberg i Michelle Obamas twitterfotspor. Poserende med en plakat med samme påskrift som demonstrantene i Nigeria var det tydelig at statsministeren hadde sympati med tragediens ofre. Det er imidlertid mindre tydelig hvorvidt regjeringen faktisk akter å involvere seg i saken. For hva skal de gjøre? Bistå med penger og kunnskap? Finnes det ikke et bedre alternativ?

Massebortføringen i Nigeria er et av de mest ekstreme eksemplene på angrep rettet mot elever, studenter og lærere de siste årene. Men slike angrep er dessverre langt fra uvanlige. Bare de siste fem årene har det forekommet målrettede angrep på utdanning i over 30 land. Skoler og universiteter har blitt bombet og brent. Studenter og lærere har blitt drept, lemlestet, bortført eller tvangsrekruttert til et liv som soldater.

I 2010 ble The Global Coalition to Protect Education from Attac (GCPEA) opprettet for å motarbeide denne utviklingen. Nå, fire år senere har koalisjonen utarbeidet et rammeverk, kaltThe Lucens Guidelines, som kort fortalt handler om å gjøre skoler og universiteter til nøytrale soner. Å gi utdanningssituasjoner lignende beskyttelse som sykehus er et ambisiøst, men realistisk prosjekt som i fremtiden vil kunne gi studenter og lærere etterlengtet beskyttelse. For at rammeverket skal få reell betydning må imidlertid ett land lede arbeidet med å få retningslinjene implementert. GCPEA har nylig bedt Norge om å ta den lederrollen.

I lys av kidnappingskrisen i Nigeria understreket Gordon Brown, FNs spesialutsending for utdanning, at “We need to devise a plan… and the plan must include greater safety for schools.” Vår regjering kan nå spille en nøkkelrolle for at en slik plan ser dagens lys.

Les saken på Dagsavisen - Nye meninger.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon