Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norge trekker handelskrav om høyere utdanning i WTO

Norge har lenge fremmet krav til noen av verdens fattigste land om å åpne opp for handel med høyere utdanning. Nå lover utenriksminister Jonas Gahr Støre at disse kravene vil bli trukket. - Svært gledelig, sier nestleder Øygunn Brynildsen i SAIH. - Vi håper dette samtidig er et signal om at den nye regjeringen vil prioritere høyere utdanning i bistanden.

På områdene høyere utdanning, strømforsyning og vannforsyning, har Norge gjennom flere år bygd opp en kravliste til en rekke av verdens fattigste land om å åpne opp for økt handel og liberalisering. De fattige landenes behov for å beskytte sine velferdsgoder og -tjenester har blitt ignorert.

Det er GATS, Generalavtalen om handel med tjenester (under WTO) som regulerer disse områdene. GATS og kravene fra Norge samt en rekke andre vestlige land, har nesten helt havnet i skyggen av hvilken posisjon Norge vil innta i jordbruksspørsmålet.

- Det har vært en påfallende mangel på bredde i dekningen av WTO-forhandlingene i norsk media, sier Øygunn Brynildsen.

- Mens avtalen om jordbruk selvsagt er viktig for bønder over hele verden, er det som skjer i GATS helt avgjørende for om de fattigste landene vil være i stand til å bygge opp et helhetlig utdanningssystem. Her er høyere utdanning like essensielt som grunnutdanning, slik det også har vært det for Norge. Bare med et helhetlig fokus på utdanning er det mulig å skape langsiktig utvikling, og hindre at de fattigste landene blir hengende etter som råvareleverandører i den globale økonomien.

Høyere utdanning krever imidlertid store investeringer, og har vært neglisjert i de vestlige landenes og Verdensbankens bistandspolitikk, også Norges, til fordel for et ofte ensidig fokus på kvantitet i grunnutdanningen.

- Uttalelsen fra utenriksministeren er svært gledelig, og vi håper det er et signal om at Norge nå vil gi et skikkelig løft til styrking av høyere utdanning i land i Sør, sier Øygunn Brynildsen.

Les Pressemeldingen fra UD

Les mer om Norges politikk i WTO

WTOs hjemmeside

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon