Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norge glemmer barn og unge i klimaforhandlingene


(image) Norge glemmer barn og unge i klimaendringene, enda det er de yngste som rammes hardest.
Foto: Redd Barna De neste ti årene vil 175 millioner barn rammes av naturkatastrofer årlig.

I dag overleverer Redd Barna, Unicef Norge, Plan, SAIH og LNU et fellesbrev til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som også er forhandlingsleder for Norges delegasjon i klimaforhandlingene. I brevet ber organisasjonene Norge om å prioritere barn og unge i forhandlingene og gir konkrete innspill til endringer i teksten som danner grunnlaget for forhandlingene.

– Vi er dypt bekymret over at barn og unges rettigheter og deltakelse ikke er prioritert i forhandlingene om klimatilpasning. Barn er ikke engang omtalt i tekstforslaget som er lagt frem. Vi ber om at Norge i de kommende klimaforhandlingene sikrer barn og unges rettigheter og deltakelse i arbeidet for klimatilpasning og katastrofeforebygging, og fremmer konkrete innspill til forhandlingsteksten, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang.

Det viktigste verden kan gjøre for å sikre barn mot livstruende klimaendringer er å forplikte seg til kraftige kutt i de internasjonale klimagassutslippene.

– Men man er imidlertid svært langt fra en enighet på dette temaet før Cancun. Det minste man nå kan gjøre er å sikre at barn og unge i de fattigste landene får støtte til å tilpasse seg klimaendringene som allerede er i gang, sier Kjersti Fløgstad, generalsekretær i UNICEF Norge.

Organisasjonene hevder at dersom dette ikke blir gjort er det en stor fare for at de som rammes hardest faktisk ikke blir prioritert under forhandlingene, og dermed heller ikke når Norge og de øvrige landene skal lage sine planer for tilpasning og katastrofeforebygging.

– Spesielt viktig er det å satse på utdanning, siden dette er en nøkkel til å lære barn og unge hvordan de kan bekjempe klimaendringer, samt tilpasse seg de klimaendringene vi vet vil komme, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge.

– Barn og unge har krav på å bli hørt i saker som angår oss. Klima og klimaendringer angår i aller høyeste grad barn og unge. Barn og unge verden over har kunnskap og erfaring som er avgjørende for å skape en bærekraftig utvikling. Vi må derfor med som aktører i klimaforhandlingene og i klimaavtalen, avslutter Bjarne Dæhli, leder i LNU.

For mer informasjon, kontakt politisk rådgiver i Redd Barna, Petter Hveem, tlf 908 28 361 og e-post: petter.hveem@reddbarna.no eller Anita Daae, kommunikasjonssjef i UNICEF Norge, telefon 911 81 055 og e-post anita.daae@unicef.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon