Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norge glemmer barn og unge i klimaforhandlingene


(image) Norge glemmer barn og unge i klimaendringene, enda det er de yngste som rammes hardest.
Foto: Redd Barna De neste ti årene vil 175 millioner barn rammes av naturkatastrofer årlig.

I dag overleverer Redd Barna, Unicef Norge, Plan, SAIH og LNU et fellesbrev til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som også er forhandlingsleder for Norges delegasjon i klimaforhandlingene. I brevet ber organisasjonene Norge om å prioritere barn og unge i forhandlingene og gir konkrete innspill til endringer i teksten som danner grunnlaget for forhandlingene.

– Vi er dypt bekymret over at barn og unges rettigheter og deltakelse ikke er prioritert i forhandlingene om klimatilpasning. Barn er ikke engang omtalt i tekstforslaget som er lagt frem. Vi ber om at Norge i de kommende klimaforhandlingene sikrer barn og unges rettigheter og deltakelse i arbeidet for klimatilpasning og katastrofeforebygging, og fremmer konkrete innspill til forhandlingsteksten, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang.

Det viktigste verden kan gjøre for å sikre barn mot livstruende klimaendringer er å forplikte seg til kraftige kutt i de internasjonale klimagassutslippene.

– Men man er imidlertid svært langt fra en enighet på dette temaet før Cancun. Det minste man nå kan gjøre er å sikre at barn og unge i de fattigste landene får støtte til å tilpasse seg klimaendringene som allerede er i gang, sier Kjersti Fløgstad, generalsekretær i UNICEF Norge.

Organisasjonene hevder at dersom dette ikke blir gjort er det en stor fare for at de som rammes hardest faktisk ikke blir prioritert under forhandlingene, og dermed heller ikke når Norge og de øvrige landene skal lage sine planer for tilpasning og katastrofeforebygging.

– Spesielt viktig er det å satse på utdanning, siden dette er en nøkkel til å lære barn og unge hvordan de kan bekjempe klimaendringer, samt tilpasse seg de klimaendringene vi vet vil komme, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge.

– Barn og unge har krav på å bli hørt i saker som angår oss. Klima og klimaendringer angår i aller høyeste grad barn og unge. Barn og unge verden over har kunnskap og erfaring som er avgjørende for å skape en bærekraftig utvikling. Vi må derfor med som aktører i klimaforhandlingene og i klimaavtalen, avslutter Bjarne Dæhli, leder i LNU.

For mer informasjon, kontakt politisk rådgiver i Redd Barna, Petter Hveem, tlf 908 28 361 og e-post: petter.hveem@reddbarna.no eller Anita Daae, kommunikasjonssjef i UNICEF Norge, telefon 911 81 055 og e-post anita.daae@unicef.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon