Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

skal freden bygges i Colombia

Årets Operasjon Dagsverk går til SAIH, og skal jobbe for at ungdom i Colombia skal kunne skape seg en bedre fremtid, etter en lang historie med konflikt. I disse dager skjer det mye spennende rundt prosessen videre.

Mandag 26. september ble fredsavtalen endelig underskrevet av alle partene i konflikten i Colombia. Søndag 2. oktober skal Colombias befolkning gi sin stemme for eller imot fredsavtalen, gjennom en egen folkeavstemning. Med en fredsavtale i havn, kan det virkelige arbeidet begynne.

Colombiansk ungdom får muligheten til å delta i folkeavstemningen. Selv om freden blir erklært på papiret, er kampen for at det faktisk skjer på bakken det aller viktigste for å snu den blodige fortida. For å oppnå fred må ungdom inkluderes.

Fredsavtalen har fem hovedpunkter:Punkt 1 handler om narkotika, som er den tredje største handelsvaren i verden etter mennesker og våpen. I Colombia har ulovlig narkotikakarteller fått herje fritt under borgerkrigen. Dette kan det bli en slutt på etter 2. oktober, hvis Colombia stemmer ja til fred.

Punkt 2 handler om ofrenes beskyttelse. Colombia er det landet etter Afghanistan som har flest ofre av antipersonelle miner. Om det colombianske folket stemmer «ja til fred» 2. oktober kan disse menneskene og millioner av andre få den oppreisningen de fortjener av staten.

Punkt 3 handler om jordfordeling. 0,4 % av Colombias befolkning eier 62 % av den mest fruktbare jorda i landet. Om Colombia stemmer «ja til fred» på søndag, kan den skjeve fordelingen i befolkningen bli mer rettferdig. Særlig småbønder, afrocolombianere og urfolks rettigheter til landområder vil bli respektert.

Punkt 4 handler om avvæpning. Ifølge en UNICEF har 7, 6 millioner blitt rammet av den brutale borgerkrigen i Colombia. Det er en og en halv gang så mange mennesker som det bor i Norge. Om Colombia stemmer «ja til fred» i overimorgen vil den 50 år lange borgerkrigen mellom staten og den største FARC-geriljaen være historie.

Punkt 5 handler om politisk deltakelse. Etter over 50 år med kidnapping, utpressing, kan den eldste og største geriljagruppen FARC være historie. Geriljagruppen som kjemper for et mer rettferdig samfunn startet krig fordi de ble nektet politisk deltakelse.

Når Colombia stemmer ja til fred på søndag, kan FARCs våpenbruk være historie og de kan bli et politisk parti.

Referanser:UNICEFKlassekampenFlyktninghjelpen

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon