Nyhet
Nå skal freden bygges i Colombia
Årets Operasjon Dagsverk går til SAIH, og skal jobbe for at ungdom i Colombia skal kunne skape seg en bedre fremtid, etter en lang historie med konflikt. I disse dager skjer det mye spennende rundt prosessen videre.
Mandag 26. september ble fredsavtalen endelig underskrevet av alle partene i konflikten i Colombia. Søndag 2. oktober skal Colombias befolkning gi sin stemme for eller imot fredsavtalen, gjennom en egen folkeavstemning. Med en fredsavtale i havn, kan det virkelige arbeidet begynne.
Colombiansk ungdom får muligheten til å delta i folkeavstemningen. Selv om freden blir erklært på papiret, er kampen for at det faktisk skjer på bakken det aller viktigste for å snu den blodige fortida. For å oppnå fred må ungdom inkluderes.
Fredsavtalen har fem hovedpunkter:Punkt 1 handler om narkotika, som er den tredje største handelsvaren i verden etter mennesker og våpen. I Colombia har ulovlig narkotikakarteller fått herje fritt under borgerkrigen. Dette kan det bli en slutt på etter 2. oktober, hvis Colombia stemmer ja til fred.
Punkt 2 handler om ofrenes beskyttelse. Colombia er det landet etter Afghanistan som har flest ofre av antipersonelle miner. Om det colombianske folket stemmer «ja til fred» 2. oktober kan disse menneskene og millioner av andre få den oppreisningen de fortjener av staten.
Punkt 3 handler om jordfordeling. 0,4 % av Colombias befolkning eier 62 % av den mest fruktbare jorda i landet. Om Colombia stemmer «ja til fred» på søndag, kan den skjeve fordelingen i befolkningen bli mer rettferdig. Særlig småbønder, afrocolombianere og urfolks rettigheter til landområder vil bli respektert.
Punkt 4 handler om avvæpning. Ifølge en UNICEF har 7, 6 millioner blitt rammet av den brutale borgerkrigen i Colombia. Det er en og en halv gang så mange mennesker som det bor i Norge. Om Colombia stemmer «ja til fred» i overimorgen vil den 50 år lange borgerkrigen mellom staten og den største FARC-geriljaen være historie.
Punkt 5 handler om politisk deltakelse. Etter over 50 år med kidnapping, utpressing, kan den eldste og største geriljagruppen FARC være historie. Geriljagruppen som kjemper for et mer rettferdig samfunn startet krig fordi de ble nektet politisk deltakelse.
Når Colombia stemmer ja til fred på søndag, kan FARCs våpenbruk være historie og de kan bli et politisk parti.
Referanser:UNICEFKlassekampenFlyktninghjelpen