Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​«Mugabe snublet i India»

«Mugabe snublet i India» står det på forsiden av avisen som er stilt ut i et gatekryss i Harare. Flere snakker om det, i taxien, på hotellet, på gaten.

«Vi vil at dere skal vite hvordan demokratiet fungerer. Ja, og aller helst at dere en dag kunne blitt en del av parlamentet, som folkevalgt!» forteller den offisielle guiden i Zimbabwes parlament.

Han forteller det til gruppen jeg er sammen med den dagen, rundt 30 kvinner i sine peneste klær, med det til felles at de alle er sex-arbeidere.

«Vi jobber for sikkerhet og fred» sier guiden igjen.

Kvinnene spør om hvordan de kan få kontakt med de som skal representere deres valgkrets, hvordan kan de fremme sine krav. Og de spør om det går an å se hva slags goder de folkevalgte har, ja, for de ser jo at land blir fordelt og at de kjører i fine biler. Kvinnene vil bli hørt og spør hvordan de kan nå frem.

Guiden snakker i generelle termer og svarer ikke godt på spørsmålene, kvinnene gir seg ikke. De vil ta del i politikken, de vil bli hørt. Men guiden har bare tid til to spørsmål til, så loser han oss ut. Vi stues sammen i et lite venterom for å få tilbake id-kortene våre. Vakten roper opp navn og kjefter på kvinnene for ikke å gå fort nok.

«Faster, faster!» sier han. «Politiet står utenfor, ikke lag noe trøbbel!»

Det er ulovlig å gå i grupper på mer enn ti personer i Zimbabwe, da kan det se ut som man lager trøbbel.

SAIH har i mange år støttet organisasjonen Katswe Sistahood, som organiserte besøket til parlamentet denne dagen. De er invitert og det er en del av en slags opplæring i deltakelse og påvirkningsarbeid. Kvinnene sa de var redde for å gå dit, de regnet med å bli trakassert, som vanlig. Men parlamentet hadde sagt at de var veldig velkomne, det er bra at de ønsker å få kunnskap om politiske prosesser i landet, sa de.

Det er derfor Talent, leder av Katswe Sistahood, blir så sint når vaktene behandler kvinnene helt uten respekt og verdighet i det de skal gå ut. Milde, trebarnsmor Talent dirrer av sinne i det hun står opp for kvinnene og krever respekt. Hun finnes ikke redd, selv ikke når de tar henne med seg til et lukket rom for å være bråkmaker.

«Slo de deg? Gjorde de deg noe?» spør kvinnene når Talent igjen står sammen med oss utenfor parlamentet. «Nei, de turte ikke det» sier Talent beroligende før hun ber alle gå hver sin vei slik at opprørspolitiet ikke tror kvinnene skal demonstrere foran parlamentet eller si sin mening høyt.

Mugabe snublet i India, det vet vi, men disse kvinnene gikk med hodet hevet, rak rygg og snublet ikke en eneste gang da de gikk ut av Parlamentet, forbi vakter som skrek og politi som skulte stygt på dem. Det vet vi også.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon