Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​«Mugabe snublet i India»

«Mugabe snublet i India» står det på forsiden av avisen som er stilt ut i et gatekryss i Harare. Flere snakker om det, i taxien, på hotellet, på gaten.

«Vi vil at dere skal vite hvordan demokratiet fungerer. Ja, og aller helst at dere en dag kunne blitt en del av parlamentet, som folkevalgt!» forteller den offisielle guiden i Zimbabwes parlament.

Han forteller det til gruppen jeg er sammen med den dagen, rundt 30 kvinner i sine peneste klær, med det til felles at de alle er sex-arbeidere.

«Vi jobber for sikkerhet og fred» sier guiden igjen.

Kvinnene spør om hvordan de kan få kontakt med de som skal representere deres valgkrets, hvordan kan de fremme sine krav. Og de spør om det går an å se hva slags goder de folkevalgte har, ja, for de ser jo at land blir fordelt og at de kjører i fine biler. Kvinnene vil bli hørt og spør hvordan de kan nå frem.

Guiden snakker i generelle termer og svarer ikke godt på spørsmålene, kvinnene gir seg ikke. De vil ta del i politikken, de vil bli hørt. Men guiden har bare tid til to spørsmål til, så loser han oss ut. Vi stues sammen i et lite venterom for å få tilbake id-kortene våre. Vakten roper opp navn og kjefter på kvinnene for ikke å gå fort nok.

«Faster, faster!» sier han. «Politiet står utenfor, ikke lag noe trøbbel!»

Det er ulovlig å gå i grupper på mer enn ti personer i Zimbabwe, da kan det se ut som man lager trøbbel.

SAIH har i mange år støttet organisasjonen Katswe Sistahood, som organiserte besøket til parlamentet denne dagen. De er invitert og det er en del av en slags opplæring i deltakelse og påvirkningsarbeid. Kvinnene sa de var redde for å gå dit, de regnet med å bli trakassert, som vanlig. Men parlamentet hadde sagt at de var veldig velkomne, det er bra at de ønsker å få kunnskap om politiske prosesser i landet, sa de.

Det er derfor Talent, leder av Katswe Sistahood, blir så sint når vaktene behandler kvinnene helt uten respekt og verdighet i det de skal gå ut. Milde, trebarnsmor Talent dirrer av sinne i det hun står opp for kvinnene og krever respekt. Hun finnes ikke redd, selv ikke når de tar henne med seg til et lukket rom for å være bråkmaker.

«Slo de deg? Gjorde de deg noe?» spør kvinnene når Talent igjen står sammen med oss utenfor parlamentet. «Nei, de turte ikke det» sier Talent beroligende før hun ber alle gå hver sin vei slik at opprørspolitiet ikke tror kvinnene skal demonstrere foran parlamentet eller si sin mening høyt.

Mugabe snublet i India, det vet vi, men disse kvinnene gikk med hodet hevet, rak rygg og snublet ikke en eneste gang da de gikk ut av Parlamentet, forbi vakter som skrek og politi som skulte stygt på dem. Det vet vi også.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .

Nyhet

FANFARE – fellesskap mot fascisme!

Velkommen til folkefest og fellesskap mot fascisme - søndag 22. juni i Oslo

Les nyhet
a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .

Nyhet

Gatekunst og frigjøringskamp

Fredag 27. juni inviterer SAIH og Street Art Oslo til avduking av et nytt veggmaleri midt i Oslo sentrum.

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.

Nyhet

Norske universiteter med nytt samarbeid for palestinsk høyere utdanning

Tirsdag 27. mai ble et nytt samarbeid mellom en rekke norske høyere utdanningsinstitusjoner etablert. Hovedformålet er å mobilisere og koordinere ressurser som kan bidra til å støtte Palestinsk høyere utdanning. Hele 14 universiteter og høyskoler, blant dem flere av landets største, er involvert i oppstarten.

Les nyhet
En kvinne snakker foran en stor gruppe mennesker i et auditorium.En kvinne snakker foran en stor gruppe mennesker i et auditorium.

Nyhet

Universiteter som motstand – høyaktuell konferanse samlet forskere, studenter og aktivister

Hvordan kan universiteter være arenaer for solidaritet, sosial rettferdighet og motstand? Dette var kjernespørsmålet under SAIHs konferanse 2025, som samlet studenter, akademikere og aktivister fra hele verden til en dagsaktuell og engasjerende samtale.

Les nyhet
a painting of a woman with a plant in her moutha painting of a woman with a plant in her mouth

Nyhet

SAIH søker konsulent for evaluering av partnerledet forskning i Sør

Vil du bidra til å styrke samfunnsdrevet forskning og høyere utdanning i det globale sør?

Les nyhet
to kvinner smiler til kamerato kvinner smiler til kamera

Nyhet

Studentdemokratier stemmer frem mer solidaritet

To nye studentdemokratier skrur opp støtten til SAIH. Vedtaket betyr økt støtte til studenters globale kamp for utdanning og rettigheter - gjennom en av Norges mest unike solidaritetsordninger.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon