Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​«Mugabe snublet i India»

«Mugabe snublet i India» står det på forsiden av avisen som er stilt ut i et gatekryss i Harare. Flere snakker om det, i taxien, på hotellet, på gaten.

«Vi vil at dere skal vite hvordan demokratiet fungerer. Ja, og aller helst at dere en dag kunne blitt en del av parlamentet, som folkevalgt!» forteller den offisielle guiden i Zimbabwes parlament.

Han forteller det til gruppen jeg er sammen med den dagen, rundt 30 kvinner i sine peneste klær, med det til felles at de alle er sex-arbeidere.

«Vi jobber for sikkerhet og fred» sier guiden igjen.

Kvinnene spør om hvordan de kan få kontakt med de som skal representere deres valgkrets, hvordan kan de fremme sine krav. Og de spør om det går an å se hva slags goder de folkevalgte har, ja, for de ser jo at land blir fordelt og at de kjører i fine biler. Kvinnene vil bli hørt og spør hvordan de kan nå frem.

Guiden snakker i generelle termer og svarer ikke godt på spørsmålene, kvinnene gir seg ikke. De vil ta del i politikken, de vil bli hørt. Men guiden har bare tid til to spørsmål til, så loser han oss ut. Vi stues sammen i et lite venterom for å få tilbake id-kortene våre. Vakten roper opp navn og kjefter på kvinnene for ikke å gå fort nok.

«Faster, faster!» sier han. «Politiet står utenfor, ikke lag noe trøbbel!»

Det er ulovlig å gå i grupper på mer enn ti personer i Zimbabwe, da kan det se ut som man lager trøbbel.

SAIH har i mange år støttet organisasjonen Katswe Sistahood, som organiserte besøket til parlamentet denne dagen. De er invitert og det er en del av en slags opplæring i deltakelse og påvirkningsarbeid. Kvinnene sa de var redde for å gå dit, de regnet med å bli trakassert, som vanlig. Men parlamentet hadde sagt at de var veldig velkomne, det er bra at de ønsker å få kunnskap om politiske prosesser i landet, sa de.

Det er derfor Talent, leder av Katswe Sistahood, blir så sint når vaktene behandler kvinnene helt uten respekt og verdighet i det de skal gå ut. Milde, trebarnsmor Talent dirrer av sinne i det hun står opp for kvinnene og krever respekt. Hun finnes ikke redd, selv ikke når de tar henne med seg til et lukket rom for å være bråkmaker.

«Slo de deg? Gjorde de deg noe?» spør kvinnene når Talent igjen står sammen med oss utenfor parlamentet. «Nei, de turte ikke det» sier Talent beroligende før hun ber alle gå hver sin vei slik at opprørspolitiet ikke tror kvinnene skal demonstrere foran parlamentet eller si sin mening høyt.

Mugabe snublet i India, det vet vi, men disse kvinnene gikk med hodet hevet, rak rygg og snublet ikke en eneste gang da de gikk ut av Parlamentet, forbi vakter som skrek og politi som skulte stygt på dem. Det vet vi også.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon