Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Menneskerettighetsforsvarere i fare

Den siste tidens store protester mot rasisme og politivold til tross: Mange menneskerettighetsaktivister har fått sine virkemidler fratatt i koronaens tid. Et ferskt og grotesk eksempel fra Zimbabwe viser hvordan pandemi-tiltak utnyttes til å forverre aktivistenes kår: nylig ble tre unge kvinnelige aktivister bortført og torturert etter en demonstrasjon, uten lov og dom (OHCR). En av disse var parlamentsmedlem Joana Mamombe, en tidligere studentaktivist og Student at Risk-student i Bergen, som nå representerer opposisjonen i landets parlament. Etter en periode på sykehus er de tre aktivistene nå arrestert på nytt og tiltalt for å lyve om bortføringen.

Utrygge bak stengte porter

I mange land er menneskerettighetsforkjempere i særlig stor fare på grunn av portforbud og karanteneregler. Aktivister som har som normalsituasjon at de må operere med et utall strategier for å være trygge, som å holde sitt oppholdssted ukjent, stadig forflytte seg og ha exit-strategier, må nå når det er unntakssituasjon holde seg i ro på ett sted.

I Colombia er flere sosiale ledere drept under korona-krisen, og mange frykter for sine liv fordi de blir mer tilgjengelige mål når de er innstengt hjemme. Forholdsreglene som koronakrisen krever, trumfer forholdsreglene knyttet til menneskerettighetskrisen mange allerede befant seg i, og slik blir de stående uten mulighet til å beskytte seg. Colombia er et av verdens farligste land for menneskerettighetsforkjempere og sosiale ledere. Fra 2016 til 2019, registrerte Ombudsmannens kontor 555 slike drap. I Cauca, der SAIH samarbeider med flere urfolksorganisasjoner, var det 237 ulike angrep på ledere i 2019

I skyggen av pandemien

Når nyhetsbildet preges av pandemi, er det mye annet som havner under radaren. I Colombia kastes folk ut fra husene sine, angivelig fordi de ikke har tillatelsene i orden. I forrige uke rapporterte vår partnerorganisasjon NOMADESC om at slike utkastelser hadde funnet sted i Cali, sørvest i landet. Urfolk og småbønder mistet husene og avlingene sine etter at antiopprørspolitiet og politiet troppet opp for å bortvise dem fra området hvor noen av dem har bodd i over tjue år. Ofte er årsaken at det er store økonomiske interesser i områdene og da må husløse og internt fordrevne flyktninger vike. Selv om dette er «business as usual», er konsekvensene ved å havne på gata større når pandemien herjer.

Sør-Afrika er et av landene med høyest økonomisk ulikhet i verden, og der som ellers treffer pandemien fattige og andre utsatte grupper særlig hardt. SAIHs samarbeidspartner Equal Education har sammen med rundt 250 andre sivilsamfunnsorganisasjoner dannet koalisjonen C19’s People Coalition. I fellesskap legger de press på myndighetene for at responsen på pandemien også skal ivareta sårbare grupper. En måned etter at koalisjonen ble dannet, lanserte myndighetene en hjelpepakke på 500 milliarder rand, der 50 milliarder rand var øremerket sosiale tilskuddsordninger. Dette var en betydelig seier som resultat av sivilsamfunnets innsats, selv om mye fortsatt gjenstår.

Krisen har ført til at mange sivilsamfunnsorganisasjoner må sette til side sitt vanlige arbeid, og heller fokusere på håndtering av selve krisen. I Nicaragua har president Daniel Ortéga og hans kone og visepresident Rosario Murillo dysset ned omfanget av smittespredningen. Flere medier melder om “midnattsbegravelser”, der folk som har dødd på sykehus begraves i nattens mulm, uten at den avdøde testes. Med myndighetenes dekkoperasjoner som bakteppe spiller sivilsamfunnsorganisasjoner i Nicaragua en viktig rolle for å hindre smitte og sørge for at sårbare grupper ivaretas. Blant annet gjennom å få ut informasjon fra WHO til befolkningen, oversette den til urfolksspråk, samt håndtere smittevern – nasjonale retningslinjer er mankovare.

Sivilsamfunnet spiller en viktig rolle over hele verden både som supplement til det offentlige og som vakthund. Når dette settes på pause, kan regjeringer utnytte situasjonen til å gjennomføre urettferdig politikk, uten at sivilsamfunnet har mulighet til å rope varsku før det er for sent. Slik kan positiv utvikling reverseres og menneskerettighetsforsvarernes kår endres til det verre også på sikt.

En gang i fremtiden vil det gå an å igjen samles på barrikadene uten risiko for smitte og uten at det innebærer brudd på pandemi-lover. Et spørsmål som vokser seg stadig større, er hvor mange som da vil være i stand til å heve stemmen. Pandemien gjør det desto viktigere å i fremtiden sikre sterke sivilsamfunn for å få utviklingen på riktig spor igjen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet
Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon