Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Måtte flykte fra hjemlandet etter drapstrusler

(image)

– Studenter er ikke utsatt fordi de er studenter, men fordi de er politisk engasjerte og kan sitte med uønsket kunnskap. Forskning ses også på som en trussel, sier Benedicte Bull, førsteamanuensis og Latin-Amerika-ekspert ved Universitetet i Oslo.

UNESCOs ferske rapport Education under attack viser at det er en stor økning i angrep på skoler og universitetssektoren globalt. Mange av angrepene er politisk motiverte, og har en sammenheng med en generell undertrykking av politisk opposisjon og minoriteter.

Måtte forlate hjemlandetDiego Marin er tidligere leder i den colombianske studentorganisasjonen Asociación Colombiana de Estudiantes Universitarios (ACEU) og vinner av studentenes fredspris. Han forteller at han i 2008 ble tvunget til å forlate hjemlandet etter at det forelå en direkte ordre fra president Álvaro Uribe Vélez om å drepe han.

Marin er glad for at man endelig har fått konkrete tall på problemet, og håper rapporten kan føre til større fokus på angrep i akademia.

– For oss i ACEU er dette en anerkjennelse av vårt arbeid. Vi har jobbet med å kartlegge omfanget av dette i Colombia siden 2003, og er veldig glade for at det nå har kommet en rapport som konkret sier noe om dette. Selv om det fortsatt er store mørketall, gir den oss en pekepinn på hvordan situasjonen er, sier han.

«Uønsket kunnskap»Bull mener mye av grunnen til angrepene på universitetene kommer av at studentgrupper og forskere ofte tar opp spørsmål som andre grupper ikke gjør.

– Studentgrupper har ofte tette bånd til sosiale bevegelser og er opptatt av å grave frem informasjon om for eksempel menneskerettighetsbrudd. Universiteter har også tradisjonelt vært åsted for politisk mobilisering.

Hun mener at professorer og forskere også er like store mål som studenter.

Marin håper at verdenssamfunnet nå får opp øynene for dette omfattende problemet, og legger press på regjeringer i land der utdanningsinstitusjoner blir angrepet.

– Denne rapporten er første steg i riktig retning, men nå må steg to tas. Og det er at verdenssamfunnet kommer med konkrete reaksjoner. Skjer ikke det vil den colombianske regjeringen og andre regjeringer i land det gjelder, bare fortsette, sier Marin.

– Må få reaksjonerMarin har ikke tro på en løsning i nærmeste fremtid, men forteller at ACEU prøver å bygge opp et nettverk med studenter fra land som er berørt av problemet. Samtidig er de i kontakt med studentorganisasjoner i flere europeiske land for å belyse problemet, deriblant norske organisasjoner.

– Det er altfor lite fokus på menneskerettighetsbrudd blant studenter i land som Norge har kontakt med. Vi vil at den norske regjeringen skal reagere overfor landene der overgrepene skjer. Et angrep på studenter og universiteter er et direkte angrep på demokratiet, sier Runar Balto, leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Martin Grevstad • Martin Anders Dahl (foto)

http://universitas.no/nyhet/54620/matte-flykte-fra-hjemlandet-etter-drapstrusler/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon