Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Måtte flykte fra hjemlandet etter drapstrusler

(image)

– Studenter er ikke utsatt fordi de er studenter, men fordi de er politisk engasjerte og kan sitte med uønsket kunnskap. Forskning ses også på som en trussel, sier Benedicte Bull, førsteamanuensis og Latin-Amerika-ekspert ved Universitetet i Oslo.

UNESCOs ferske rapport Education under attack viser at det er en stor økning i angrep på skoler og universitetssektoren globalt. Mange av angrepene er politisk motiverte, og har en sammenheng med en generell undertrykking av politisk opposisjon og minoriteter.

Måtte forlate hjemlandetDiego Marin er tidligere leder i den colombianske studentorganisasjonen Asociación Colombiana de Estudiantes Universitarios (ACEU) og vinner av studentenes fredspris. Han forteller at han i 2008 ble tvunget til å forlate hjemlandet etter at det forelå en direkte ordre fra president Álvaro Uribe Vélez om å drepe han.

Marin er glad for at man endelig har fått konkrete tall på problemet, og håper rapporten kan føre til større fokus på angrep i akademia.

– For oss i ACEU er dette en anerkjennelse av vårt arbeid. Vi har jobbet med å kartlegge omfanget av dette i Colombia siden 2003, og er veldig glade for at det nå har kommet en rapport som konkret sier noe om dette. Selv om det fortsatt er store mørketall, gir den oss en pekepinn på hvordan situasjonen er, sier han.

«Uønsket kunnskap»Bull mener mye av grunnen til angrepene på universitetene kommer av at studentgrupper og forskere ofte tar opp spørsmål som andre grupper ikke gjør.

– Studentgrupper har ofte tette bånd til sosiale bevegelser og er opptatt av å grave frem informasjon om for eksempel menneskerettighetsbrudd. Universiteter har også tradisjonelt vært åsted for politisk mobilisering.

Hun mener at professorer og forskere også er like store mål som studenter.

Marin håper at verdenssamfunnet nå får opp øynene for dette omfattende problemet, og legger press på regjeringer i land der utdanningsinstitusjoner blir angrepet.

– Denne rapporten er første steg i riktig retning, men nå må steg to tas. Og det er at verdenssamfunnet kommer med konkrete reaksjoner. Skjer ikke det vil den colombianske regjeringen og andre regjeringer i land det gjelder, bare fortsette, sier Marin.

– Må få reaksjonerMarin har ikke tro på en løsning i nærmeste fremtid, men forteller at ACEU prøver å bygge opp et nettverk med studenter fra land som er berørt av problemet. Samtidig er de i kontakt med studentorganisasjoner i flere europeiske land for å belyse problemet, deriblant norske organisasjoner.

– Det er altfor lite fokus på menneskerettighetsbrudd blant studenter i land som Norge har kontakt med. Vi vil at den norske regjeringen skal reagere overfor landene der overgrepene skjer. Et angrep på studenter og universiteter er et direkte angrep på demokratiet, sier Runar Balto, leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Martin Grevstad • Martin Anders Dahl (foto)

http://universitas.no/nyhet/54620/matte-flykte-fra-hjemlandet-etter-drapstrusler/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon