Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Marokko og norske bedrifter følge Kardemommeloven

Torbjørn Egner fikk inspirasjon til Kardemommeby i Marokko for 60 år siden. I dag har Marokkos folkerettsstridige okkupasjon av Vest-Sahara pågått i 34 år og menneskerettighetsbruddene og tyveriet av Vest-Saharas naturressurser fortsetter. Dessverre fremstår norske bedrifter som Kasper, Jesper og Jonatan.

Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

Vest-Sahara, landet i nordvest-Afrika som har vært okkupert av Marokko siden 1975, blir ofte omtalt som Afrikas siste koloni. Den saharawiske befolkningen ble etter Marokkos okkupasjon delt, og over halvparten av befolkningen er i dag flyktninger. Siden 1975 har marokkanere strømmet til Vest-Sahara og utgjør nå flertallet i de okkuperte områdene. Dette brukes av Marokko til å legitimere opprettholdelsen av okkupasjonen. Saharawiene har veldig begrensede muligheter til å ytre seg, organisere seg eller få en god utdanning. I flyktningleirene må ungdommene håpe på stipender til å studere i utlandet, mens de som bor i okkuperte Vest-Sahara ofte opplever det som vanskelig å studere ved marokkanske universiteter.

Hva har så dette med Norge å gjøre? Jo, Vest-Sahara har enorme fiskebestander, olje- og fosfatressurser som gjør at mange norske selskaper har interesse av å drive næringsvirksomhet i landet. I løpet av året som har gått har norske bedrifter handlet fosfat og fisk, og søkt etter olje i okkuperte områder. Dette er handel som blir gjort med Marokko, som tjener penger på at norske selskaper tømmer det okkuperte området for naturressurser. Norske bedrifter bidrar dermed til at okkupasjonen er lønnsom, og at undertrykkingen av befolkningen fortsetter. Hvis norske bedrifters fremtreden tar slutt, kan dette påvirke internasjonalt næringsliv og marokkanske myndigheter. Studenter i Norge må kreve at norske myndigheter må gjøre det helt klart ovenfor norske bedrifter at det er uakseptabelt å operere i Vest-Sahara.

Bedriftene som opererer i Vest-Sahara er et stygt eksempel på bedrifters manglende samfunnsansvar. Vi studenter må derfor oppfordre myndighetene til å etablere en uavhengig ombudsmann for bedrifters samfunnsansvar som med innsynsrett kan vurdere om bedrifter gjør overtramp. På denne måten vil studenter kunne gi tommel opp til bedrifter som er ”greie og snille”, og ikke kjøpe produkter og tjenester fra ”de som plager andre”. Det finnes saker der vi som norske studenter virkelig kan gjøre en forskjell. Okkupasjonen av Vest-Sahara en slik sak.PÅ TRYKK I STUDVEST 26.08 http://www.studvest.no/ytringar.php?art_id=11121

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon