Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ingen menneskerettighetsovervåkning til FN-styrken i Vest-Sahara

- Dette er både alvorlig og uforståelig. En av FNs hovedoppgaver er å overvåke og hindre menneskerettsbrudd, men FN-styrken i Vest-Sahara hindres fra å gjøre nettopp dette, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

I går ble mandatet til FN-styrken i Vest-Sahara, MINURSO, tatt opp til årlig diskusjon i FNs Sikkerhetsråd. De 15 medlemslandene vedtok enstemmig utkastet til resolusjonen, som forlenger MINURSOs mandat frem til 30. april 2016.

Kravet om å inkludere menneskerettighetsovervåking i mandatet ble ikke etterlevd – dette til tross for press fra blant annet Den afrikanske union.

13. april lanserte SAIH rapporten Acting With Impunity, som rapporterer om 256 ulike menneskerettighetsbrudd mot saharawiere i de marokkanskokkuperte områdene siden april 2014 – da temaet sist ble diskutert i FNs Sikkerhetsråd. Dette inkluderer 163 ulike hendelser og 283 navngitte ofre.

- Disse bruddene forblir usynlige, og Marokkos myndigheter vil fortsette å begå menneskerettighetsbrudd - mens det internasjonale samfunnet snur ryggen til, sier Wichne Pedersen.

Les mer om rapporten og SAIHs kampanje.

SAIH fortsetter arbeidet med Vest-Sahara

Flere sivilsamfunnsorganisasjoner har lenge presset på for at menneskerettigheter må inkluderes i MINURSO-mandatet. I tillegg har FNs generalsekretær, Den Afrikanske Union og medlemsland i Sikkerhetsrådet jevnlig tatt opp saken, uten at det har blitt vedtatt.

SAIH og en rekke andre sivilsamfunnsorganisasjoner skrev nylig brev til FNs Sikkerhetsråd med krav om menneskerettighetsovervåking i MINURSO-mandatet.

- På SAIHs årsmøte ble det også besluttet at SAIH fortsetter med Vest-Sahara som tema for politisk kampanje neste år. Vårt arbeid er så vidt begynt, det er mye å ta tak i og engasjementet rundt konflikten er stor blant norske studenter, sier Wichne Pedersen.

Les også: SAIH til FN - Menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara må overvåkes

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon