Nyhet
Hva er Open Access på 1 minutt
Det meste av resultatene av offentlig finansiert forskning blir publisert i tidsskrifter det koster en formue å få tilgang til. Dette har mange negative konsekvenser. Open Access er metoden som skal brukes for å endre på dette systemet. Open Access handler om at all offentlig finansiert forskning som blir offentlig publisert skal være gratis tilgjengelig for alle på internett.
Ved å gjøre det gratis å få tilgang til forskningsartikler som forskere har laget, blir kunnskap mer spredt og brukt. Både av andre forskere i Norge og i resten av verden. Forskerne som bor i fattige land vil da få muligheten til å få tilgang til den nyeste forskningen. Da kan de også bli med i den vitenskapelige diskusjonen som kan løse de store utfordringene som hele verden står ovenfor.
Dette har også konsekvenser for helsepersonell som ikke får tilgang til den nyeste forskningen som kan gjøre dem i stand til å gi sine pasienter den beste behandlingen. Et eksempel på det er i Malawi hvor helsepersonell i 2006 ikke fikk tilgang til den nyeste forskningen på hiv. Helsepersonell fikk derfor ikke ut informasjon om smittefaren ved hiv-medisinering og amming. Publisering av funn i lukkede tidsskrifter satte liv i fare.
Studenter vil også få lettere tilgang. I Norge bruker universitetsbibliotekene over 200 millioner kroner i året for å skaffe tilgang. Selv da har de ikke tilgang til alt som finnes av ny forskning. Dette er mye penger i Norge, tenk på hvor mye penger dette er i utviklingsland.
De eneste som tjener på dette systemet er selskapene som eier tidsskriftene. De har nesten ingen utgifter, og store inntekter. De hverken betaler for forskningen, eller lager den. De bare publiserer den. Men deres tidsskrifter er så nødvendige for universitetsbibliotekene at de er villige til å betale nesten hva som helst. Vi i SAIH og mange andre vil endre dette, og vi håper at du vil være med og støtte oss.