Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

HIV dagsordenen i Wien

(image) AIDS-MARSJ: 25.000 konferansedeltakere marsjerte gjennom Wiens gater forrige tirsdag kveld. Østerrike har ikke bidratt med penger til det globale AIDS- fondet siden det ble opprettet i 2002.

(på trykk i Romerikes Blad 30. juli 2010)

Den 18. internasjonale aidskonferansen i Wien gikk av stabelen forrige uke, og samlet 25.000 aktivister, politikere, donorer og forskere fra hele verden.

Anette Remme reiste som delegat fra LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) og nestleder for SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond).

Annethvert år samles det internasjonale aidssamfunnet for å dele ny kunnskap om kampen mot HIV.

I år var «rettigheter her, rettigheter nå», tittel for konferansen og et krav til verdens ledere.

– Nå, må noe skje!

I forkant av uka med «AIDS2010», deltok 300 ungdommer på tre dager med forkonferanse.

(image) FRA NORGE: Norske deltakere på forkonferansen for ungdom: (Fra venstre) Silje Kjørmo Wilhelemsen, Ingrid Aas Borge, Lasse Alexander Brænden, Anine Kongelf og Anette Remme.

Der ble en felles kampanje lansert under slagordet «Now make it happen!».

Verdens unge ledere ropte etter bedre helsetjenester og beskyttelse av menneskerettighetene, spesielt for sårbare grupper som sexarbeidere, sprøytebrukere, menn som har sex med menn og personer som lever med HIV.

– Når du vet hva som foregår rundt deg, får du makt og kan bidra til forandring, uttalte en deltaker på forkonferansen.

Etter SAIHs erfaring med utdanningsbistand, er ungdom nettopp gode endringsaktører for samfunnet når de får nok informasjon.

Kunnskap, kondomer og en plass ved bordet der avgjørelsene tas, kan bidra til å endre de unges sårbarhet for HIV.

(image) BEHANDLING SOM PREVENSJON: Det er mulig å leve godt og lenge med HIV i dag, men medisinene når ikke de som trenger dem. Ikke bare er fordelingen urettferdig, mer behandling ville dessuten hindret mer smitte.

Brutte løfter

Samtidig trenger verden nå de unges nye øyne og kreative løsninger for å gi aids-aktivismen en oppblomstring.

30 år etter viruset ble oppdaget lever i dag 33,4 millioner mennesker i verden med HIV, men innsatsen for å stoppe smitten er i ferd med å stagnere.

Løfter om penger til kampen mot HIV er brutt i skyggen av finans- og klimakrise, av blant andre president Obama, G8 landene og Afrikanske ledere.

I er realiteten er det den politiske viljen og ikke penger som mangler.

– Vi kan bedre! Og det å investere i helse er ekte og god økonomi, sa Bill Clinton i Wien.

Kronprinsessen tror på de unge

(image) KRONPRINSESSEN: HKH Mette-Marit kom til den norske standen for dialogmøte med de norske ungdomsdelegatene. Fra venstre HKH Mette-Marit, Olympia Ahenkorah, Anine Kongelf, Silje Kjørmo Wilhelemsen, Lasse Alexander Brænden og Anette Remme.

De unge er verden over mest utsatt for HIV, men det er også de som vet best hva som skal til for å forebygge.

Derfor fikk SAIH og Changemaker som eneste talere i tillegg Hennes kongelige høyhet Mette-Marit, si noen inspirerende ord på den norske ambassadens mottakelse i Wien.

Ungdomsdelegatene fikk også ansvaret for en temadag om ungt lederskap ved den norske standen, hvor det var duket for lunsjmøte med HKH Mette-Marit.

Kronprinsessen er internasjonalt anerkjent som en forkjemper for ungt lederskap i kampen mot HIV, og var hedersgjest på den offisielle åpningen av konferansens ungdomspaviljong.

– Jeg har tro på ungdommen, det er på tide å inkludere dem, sa HKH Mette-Marit.

Stigma og spredning

(image) KONDOM: Kunnskap om seksualitet og kondombruk er helt avgjørende for å beskytte oss alle og stoppe spredningen av HIV viruset.

I Norge, har LNU i år en kampanje gående for å fjerne straffeparagraf 155 som kriminaliserer personer som lever med HIV. Stigmatiseringen som den fører med seg gjør det vanskelig å bekjempe viruset. Personer som lever med HIV mister sin rett til et seksualliv i vårt land, og UNAIDS har pekt ut Norge som en av verstingene i forhold til kriminalisering.

SAIH setter i høst i gang kampanje om unge homofile, lesbiske og bifile sine rettigheter. I over 80 land i verden er homoseksualitet ulovlig og slike lover må bekjempes. Mer åpenhet omkring seksualitet og en slutt på diskriminering er viktig i seg selv, men også som steg i kampen for å stoppe spredningen av HIV.

Norsk ungdoms latskap i kondombruk er dessuten en stadig påminnelse om behovet for mer kunnskap.

– Now make it happen!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon