Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

HIV dagsordenen i Wien

(image) AIDS-MARSJ: 25.000 konferansedeltakere marsjerte gjennom Wiens gater forrige tirsdag kveld. Østerrike har ikke bidratt med penger til det globale AIDS- fondet siden det ble opprettet i 2002.

(på trykk i Romerikes Blad 30. juli 2010)

Den 18. internasjonale aidskonferansen i Wien gikk av stabelen forrige uke, og samlet 25.000 aktivister, politikere, donorer og forskere fra hele verden.

Anette Remme reiste som delegat fra LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) og nestleder for SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond).

Annethvert år samles det internasjonale aidssamfunnet for å dele ny kunnskap om kampen mot HIV.

I år var «rettigheter her, rettigheter nå», tittel for konferansen og et krav til verdens ledere.

– Nå, må noe skje!

I forkant av uka med «AIDS2010», deltok 300 ungdommer på tre dager med forkonferanse.

(image) FRA NORGE: Norske deltakere på forkonferansen for ungdom: (Fra venstre) Silje Kjørmo Wilhelemsen, Ingrid Aas Borge, Lasse Alexander Brænden, Anine Kongelf og Anette Remme.

Der ble en felles kampanje lansert under slagordet «Now make it happen!».

Verdens unge ledere ropte etter bedre helsetjenester og beskyttelse av menneskerettighetene, spesielt for sårbare grupper som sexarbeidere, sprøytebrukere, menn som har sex med menn og personer som lever med HIV.

– Når du vet hva som foregår rundt deg, får du makt og kan bidra til forandring, uttalte en deltaker på forkonferansen.

Etter SAIHs erfaring med utdanningsbistand, er ungdom nettopp gode endringsaktører for samfunnet når de får nok informasjon.

Kunnskap, kondomer og en plass ved bordet der avgjørelsene tas, kan bidra til å endre de unges sårbarhet for HIV.

(image) BEHANDLING SOM PREVENSJON: Det er mulig å leve godt og lenge med HIV i dag, men medisinene når ikke de som trenger dem. Ikke bare er fordelingen urettferdig, mer behandling ville dessuten hindret mer smitte.

Brutte løfter

Samtidig trenger verden nå de unges nye øyne og kreative løsninger for å gi aids-aktivismen en oppblomstring.

30 år etter viruset ble oppdaget lever i dag 33,4 millioner mennesker i verden med HIV, men innsatsen for å stoppe smitten er i ferd med å stagnere.

Løfter om penger til kampen mot HIV er brutt i skyggen av finans- og klimakrise, av blant andre president Obama, G8 landene og Afrikanske ledere.

I er realiteten er det den politiske viljen og ikke penger som mangler.

– Vi kan bedre! Og det å investere i helse er ekte og god økonomi, sa Bill Clinton i Wien.

Kronprinsessen tror på de unge

(image) KRONPRINSESSEN: HKH Mette-Marit kom til den norske standen for dialogmøte med de norske ungdomsdelegatene. Fra venstre HKH Mette-Marit, Olympia Ahenkorah, Anine Kongelf, Silje Kjørmo Wilhelemsen, Lasse Alexander Brænden og Anette Remme.

De unge er verden over mest utsatt for HIV, men det er også de som vet best hva som skal til for å forebygge.

Derfor fikk SAIH og Changemaker som eneste talere i tillegg Hennes kongelige høyhet Mette-Marit, si noen inspirerende ord på den norske ambassadens mottakelse i Wien.

Ungdomsdelegatene fikk også ansvaret for en temadag om ungt lederskap ved den norske standen, hvor det var duket for lunsjmøte med HKH Mette-Marit.

Kronprinsessen er internasjonalt anerkjent som en forkjemper for ungt lederskap i kampen mot HIV, og var hedersgjest på den offisielle åpningen av konferansens ungdomspaviljong.

– Jeg har tro på ungdommen, det er på tide å inkludere dem, sa HKH Mette-Marit.

Stigma og spredning

(image) KONDOM: Kunnskap om seksualitet og kondombruk er helt avgjørende for å beskytte oss alle og stoppe spredningen av HIV viruset.

I Norge, har LNU i år en kampanje gående for å fjerne straffeparagraf 155 som kriminaliserer personer som lever med HIV. Stigmatiseringen som den fører med seg gjør det vanskelig å bekjempe viruset. Personer som lever med HIV mister sin rett til et seksualliv i vårt land, og UNAIDS har pekt ut Norge som en av verstingene i forhold til kriminalisering.

SAIH setter i høst i gang kampanje om unge homofile, lesbiske og bifile sine rettigheter. I over 80 land i verden er homoseksualitet ulovlig og slike lover må bekjempes. Mer åpenhet omkring seksualitet og en slutt på diskriminering er viktig i seg selv, men også som steg i kampen for å stoppe spredningen av HIV.

Norsk ungdoms latskap i kondombruk er dessuten en stadig påminnelse om behovet for mer kunnskap.

– Now make it happen!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are holding a rainbow flag in the air .a group of people are holding a rainbow flag in the air .

Nyhet

Amerikanske tilstander 

Juni er her i all sin regnbueprakt, og som forventet krydres alle flater med hele spekteret av hat og støtteerklæringer til Norges skeive befolkning.

Les nyhet
a woman wearing a yellow vest and earrings is smiling for the camera .a woman wearing a yellow vest and earrings is smiling for the camera .

Nyhet

Gjennomslag! Kampen fortsetter

Foreløpig gjennomslag i kampen for gratis høyere utdanning i Norge!

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of a flag .a fist is holding a pencil in front of a flag .

Nyhet

Støtt studenter og akademikere i Gaza

Midlene går uavkortet til studenter og akademikere i Gaza, direkte koordinert med representanter for høyere utdanningssektoren i Gaza.

Les nyhet
a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .

Nyhet

FANFARE – fellesskap mot fascisme!

Velkommen til folkefest og fellesskap mot fascisme - søndag 22. juni i Oslo

Les nyhet
a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .

Nyhet

Gatekunst og frigjøringskamp

Fredag 27. juni inviterer SAIH og Street Art Oslo til avduking av et nytt veggmaleri midt i Oslo sentrum.

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.

Nyhet

Norske universiteter med nytt samarbeid for palestinsk høyere utdanning

Tirsdag 27. mai ble et nytt samarbeid mellom en rekke norske høyere utdanningsinstitusjoner etablert. Hovedformålet er å mobilisere og koordinere ressurser som kan bidra til å støtte Palestinsk høyere utdanning. Hele 14 universiteter og høyskoler, blant dem flere av landets største, er involvert i oppstarten.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon