Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

I år skal vi forske med Radi-Aid

De siste fem årene har SAIH sett at arbeidet vårt med Radi-Aid-prosjektet, som har som mål å bryte ned stereotypier i bistandskommunikasjon, har påvirket mange aktører innen bistandsbransjen til å løfte blikket fra stereotypiske skildringer av fattigdom og sult. Vi har fått bistandsorganisasjoner til å tenke seg om før de benytter seg av kjendiser i "hvit frelser"-rollen i innholdsproduksjonen deres, og vi har bidratt til en større offentlig debatt om saken.

– Det har blitt stadig vanskeligere å finne kandidater til Rusty Radiator-prisen, sier SAIH-leder Beathe Øgård om priskategorien som tar for seg de verste og mest stereotypiske bistandsreklamene.

– Flere bruker naturligvis disse slitne klisjeene fortsatt, men vi har sett en økning i bruken av mer nyanserte og positive reklamer. Vi føler at vi nå er et sted hvor prisutdelingen har gjort seg selv mer overflødig.

Dette betyr ikke at vi er ferdige med Radi-Aid. Etter å ha jobbet med Radi-Aid i flere år, og engasjert oss i hvordan vestlig media og bistandsorganisasjoner formidler vårt bilde av det globale sør, har vi ofte snakket om menneskene på bildene som blir brukt. Hva føler de om bistandskommunikasjon? Hva ville de sagt om hvordan afrikanske land blir presentert?

Denne høsten lanserer vi et forskningsprosjekt basert på fokusgrupper med bistandsmottakere i et utvalg afrikanske land. Målet er å finne ut hvordan bistandsmottakere selv føler om bildet av afrikanske land i internasjonale humanitære kampanjer, for eksempel fra Amnesty, CARE, UNICEF og Redd Barna. Hva slags problemstillinger ville de lagt vekt på om de selv styrte slike kampanjer, og hva slags bilder ville de brukt? Vi kaller dette prosjektet "Radi-Aid Research".

Rapporten blir lansert 30. november 2018.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon