Nyhet
Fyrige leserinnlegg i Universitas om Vest-Sahara-saken
Lederen i Marokkanere i Norges leserbrev i Universitas hvor han kritiserer at SAIH tar side i Vest-Sahara-saken finner du her: http://universitas.no/leserbrev/54103/hva-skjer-saih-/
Hva Runar Myrnes Balto, Nestleder i SAIH; og Ingeborg Marie Østby Laukvik, leder i SAIH-Blindern; svarte på Marokkanere i Norges leserbrev ser du her:
Om respekt for internasjonal lov
«Hva skjer, SAIH?», spør Yassine Arakia fra Marokkanere i Norge (MiN) i forrige Universitas. MiN hevder at SAIH går ut over vårt mandat når vi engasjerer oss i spørsmålet om et fritt Vest-Sahara. Vi vil her rydde denne misforståelsen av veien.
SAIH er studentenes egen bistands- og solidaritetsorganisasjon. SAIH-tierne, betalt av 130 000 studenter, går til utdanningsprosjekter i Sørlige Afrika og Latin-Amerika. Som solidaritetsorganisasjon jobber SAIH med å støtte studenter og akademikere som kjemper for sine rettigheter. Derfor var SAIH tidligere en sentral del av anti-apartheidbevegelsen i Norge, og derfor har vi engasjert oss mot okkupasjonen av Vest-Sahara. Studentundertrykkelse er et stort problem i mange land i verden, men Vest-Sahara har blitt spesielt relevant for SAIH, fordi norske bedrifter er involvert.
SAIH er partipolitisk nøytrale, men har aldri påstått å være nøytrale i spørsmålet om Vest-Sahara. Tvert imot mener vi, i tråd med internasjonal lov og en lang rekke FN-uttalelser, at Marokko har okkupert Vest-Sahara ulovlig, og at det må gjennomføres en folkeavstemning der saharawiene selv får avgjøre sin status. Den internasjonale domstolen i Haag slo allerede i 1975 fast at Marokko ikke har krav på territoriell suverenitet over Vest-Sahara. SAIH krever, sammen med samtlige ungdomspartier i Norge, at Marokko respekterer den inngåtte fredsavtalen og internasjonal rett.
Når det gjelder møtet 8. oktober, så var det planlagte temaet «Norsk næringsliv i Vest-Sahara». Da ingen bedrifter ville stille, forsøkte en å få til en debatt der den marokkanske ambassaden ble invitert. Da de ikke kunne møte, ble MiN invitert. De takket først nei. Debatten ble da, grunnet mangel på debattanter omgjort til et seminar. Da MiN ringte på kveldstid for å si at de ønsket å delta allikevel, var all PR for det nye arrangementet unnagjort og de øvrige deltakerne informert om endringene. Vi beklager at debattmøtet ikke kunne gjennomføres, men SAIH vil gjerne debattere med MiN ved en senere anledning.
Til sist vil vi oppfordre MiN til å forklare sin tolkning av internasjonal lov, som etter vår forståelse er helt klar på at saharawiene har rett til å bestemme gjennom en folkeavstemning, og at Marokkos utvinning av ressurser i landet uten deres samtykke dermed er ulovlig.
Runar Myrnes Balto, Nestleder i SAIH; Ingeborg Marie Østby Laukvik, leder i SAIH-Blindern
Kan også leses på: http://universitas.no/leserbrev/54150/om-respekt-for-internasjonal-lov/