Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fyrige leserinnlegg i Universitas om Vest-Sahara-saken

Lederen i Marokkanere i Norges leserbrev i Universitas hvor han kritiserer at SAIH tar side i Vest-Sahara-saken finner du her: http://universitas.no/leserbrev/54103/hva-skjer-saih-/

Hva Runar Myrnes Balto, Nestleder i SAIH; og Ingeborg Marie Østby Laukvik, leder i SAIH-Blindern; svarte på Marokkanere i Norges leserbrev ser du her:

Om respekt for internasjonal lov

«Hva skjer, SAIH?», spør Yassine Arakia fra Marokkanere i Norge (MiN) i forrige Universitas. MiN hevder at SAIH går ut over vårt mandat når vi engasjerer oss i spørsmålet om et fritt Vest-Sahara. Vi vil her rydde denne misforståelsen av veien.

SAIH er studentenes egen bistands- og solidaritetsorganisasjon. SAIH-tierne, betalt av 130 000 studenter, går til utdanningsprosjekter i Sørlige Afrika og Latin-Amerika. Som solidaritetsorganisasjon jobber SAIH med å støtte studenter og akademikere som kjemper for sine rettigheter. Derfor var SAIH tidligere en sentral del av anti-apartheidbevegelsen i Norge, og derfor har vi engasjert oss mot okkupasjonen av Vest-Sahara. Studentundertrykkelse er et stort problem i mange land i verden, men Vest-Sahara har blitt spesielt relevant for SAIH, fordi norske bedrifter er involvert.

SAIH er partipolitisk nøytrale, men har aldri påstått å være nøytrale i spørsmålet om Vest-Sahara. Tvert imot mener vi, i tråd med internasjonal lov og en lang rekke FN-uttalelser, at Marokko har okkupert Vest-Sahara ulovlig, og at det må gjennomføres en folkeavstemning der saharawiene selv får avgjøre sin status. Den internasjonale domstolen i Haag slo allerede i 1975 fast at Marokko ikke har krav på territoriell suverenitet over Vest-Sahara. SAIH krever, sammen med samtlige ungdomspartier i Norge, at Marokko respekterer den inngåtte fredsavtalen og internasjonal rett.

Når det gjelder møtet 8. oktober, så var det planlagte temaet «Norsk næringsliv i Vest-Sahara». Da ingen bedrifter ville stille, forsøkte en å få til en debatt der den marokkanske ambassaden ble invitert. Da de ikke kunne møte, ble MiN invitert. De takket først nei. Debatten ble da, grunnet mangel på debattanter omgjort til et seminar. Da MiN ringte på kveldstid for å si at de ønsket å delta allikevel, var all PR for det nye arrangementet unnagjort og de øvrige deltakerne informert om endringene. Vi beklager at debattmøtet ikke kunne gjennomføres, men SAIH vil gjerne debattere med MiN ved en senere anledning.

Til sist vil vi oppfordre MiN til å forklare sin tolkning av internasjonal lov, som etter vår forståelse er helt klar på at saharawiene har rett til å bestemme gjennom en folkeavstemning, og at Marokkos utvinning av ressurser i landet uten deres samtykke dermed er ulovlig.

Runar Myrnes Balto, Nestleder i SAIH; Ingeborg Marie Østby Laukvik, leder i SAIH-Blindern

Kan også leses på: http://universitas.no/leserbrev/54150/om-respekt-for-internasjonal-lov/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon