Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fremdeles ulikhet i Sør-Afrika

(image) Velkomstplakat for "Madiba" (hans kjelenavn) fra han 11. februar 1990 ble sluppet fri etter 27 år i fengsel.Kampen for frihet, mot Apartheid, var 11. februar 1990 på vei til å gi resultater. Etter at president de Klerk den 2. februar hadde opphevet forbudet mot ANC, PAC og andre forbudte organisasjoner ble Mandela sluppet fri.

I SAIHs årsmelding fra 1990 oppsummeres året slik: ”1990 ble året som svingte fra gledesrus og optimisme til den største fortvilelse også i Sør-Afrika. Skadevirkningene av mer enn 40 år med Apartheid, 15 år med uro i skolen, bunnløs fattigdom og ufattelig rikdom side ved side er kommet tydelig opp i dagen”.

Det ”nye” Sør-Afrika

I 1994 ble det nye Sør-Afrika født, og Nelson Mandela ble landets første svarte president. Etter hvert fikk staten en av de mest progressive grunnlovene, ikke bare på det afrikanske kontinentet men i hele verden. Staten Sør-Afrika har utviklet seg positivt på en rekke områder siden 1994, og landet samlede økonomiske vekst har vært stor. Med sannhetskommisjonens arbeid ble Sør-Afrika toneangivende i verden for hvordan man kan bearbeide og komme videre etter interne konflikter, og i år vil Sør-Afrika ta i mot fotballinteresserte fra hele verden som vertsnasjon for fotball-VM.

Økonomisk ulikhet

Dessverre er de ekstreme økonomiske forskjellene i landet ikke bare historie. Nylig lanserte OECD en rapport om ulikhet i Sør-Afrika, og det er nedslående lesning. Rapporten viser at det er et voksende økonomisk skille mellom sørafrikanere. Skillet bærer fortsatt i seg en undertone om hudfarge og etnisitet; mellom hvite, asiater, fargede og svarte. Gini-koeffisienten, som måler ulikhet i et samfunn, har endret seg i negativ retning, fra 0,66 i 1993 til 0,77 i 2008 (0 tilsvarer full likhet, altså at alle har akkurat like mye, og 1 tilsvarer full ulikhet, altså at én person eier alt i et land). Rapporten viser også at ulikheten internt i gruppene er økende. Det har vokst fram en svart middelklasse mens mange svarte fortsatt lever i stor fattigdom (gini-koeffisienten blant svarte har økt fra 0,54 i 1993 til 0,62 i 2008).

Fortsatt Apartheid- skille i utdanningen

Hva har så skjedd med utdanningen i Sør-Afrika i de 20 årene etter Mandelas løslatelse? I 1990-årsmeldingen skrev SAIH: ”I januar 1991 var eksamensresultatene for svarte elever de svakeste på lang tid, bare 36,4% stod til eksamen mens 97% av de hvite elevene klarte seg. Skoleministeren har uttalt at resultatet er uakseptabelt, og gir de svarte lærerne skylda. De ”har gitt blaffen i elevene og i stedet streika for private og politiske endringer”. Det satses åtte ganger så mye penger på hvite som svarte elever”.

I en artikkel i januar i år viser The Economist at svarte elever fremdeles mottar en dårligere utdanning enn hvite elever i Sør-Afrika, og at resultatene er deretter. Apartheids arv viser seg fremdeles i den utdanningen Sør-Afrika klarer å gi sine elever.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

to kvinner smiler til kamerato kvinner smiler til kamera

Nyhet

Studentdemokratier stemmer frem mer solidaritet

To nye studentdemokratier skrur opp støtten til SAIH. Vedtaket betyr økt støtte til studenters globale kamp for utdanning og rettigheter - gjennom en av Norges mest unike solidaritetsordninger.

Les nyhet
A group of people are standing in a circle talking to each otherA group of people are standing in a circle talking to each other

Nyhet

SAIHs sommerleir 2025

Nå kan du melde deg på SAIHs sommerleir 2025! Her møtes aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro. Vi håper å se deg der!

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture on a set of stairs .a large group of people are posing for a picture on a set of stairs .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs årsmøte

24. og 25. april var over 70 delegater, observatører og gjester samlet i Oslo for SAIHs årsmøte 2025.

Les nyhet
three women are posing for a picture in front of a brick wallthree women are posing for a picture in front of a brick wall

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2025/2026

Valgkomiteen innstiller på Henriette Reierson Johnstone som leder av SAIH, og Nicole Becerra Vivanco og Thais Alfaro Sandoval som nestledere.

Les nyhet
a taco on a plate with the words verdens kjedeligste tacoa taco on a plate with the words verdens kjedeligste taco

Nyhet

Verdens kjedeligste taco

Kvaliteten på fredagstacoen er helt klart best når innholdet er variert. Sånn er det også med kvaliteten i norsk høyere utdanning.

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of a flag .a fist is holding a pencil in front of a flag .

Nyhet

Ledig stilling: Rådgiver for høyere utdanning i Palestina

Som svar på den systematiske ødeleggelsen av høyere utdanning er aktører i den norske høyere utdanningssektoren nå i ferd med å etablere et konsortium for høyere utdanning i Palestina.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon