Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

European Youth Forum har vedtatt resolusjon Students at Risk

SAIH var i Madrid sammen med LNU, Høyres Studenter og NSO for å introdusere konseptet med Students at Risk ordningen og få støtte til å ta ideen til EU nivå. I delegasjonen hadde vi også StAR student Sait Matty Jaw. Sait er fra Gambia og en kjent forkjemper for kvinners rettigheter der, hvor han og hans nettverk av organisasjoner og aktivister særlig de siste årene har fokusert på et forbud mot kjønnslemlestelse (FGM). For kun få uker siden opplevde Sait og hans medaktivister i Gambia en stor seier da presidenten kunngjorde at tradisjonen nå er forbudt.

Resolusjonen som ble vedtatt i Youth Forum gjør rede for målet med Students at Risk, nemlig å gi studenter som kjemper for demokrati og menneskerettigheter og dermed blir forfulgt eller fengslet, utvist eller på andre måter hindret fra å fullføre høyere utdanning, en mulighet til å fullføre utdannelsen sin i et annet land. En slik mulighet ble virkelighet da et pilotprogram på to år ble vedtatt i Stortinget etter flere politiske kampanjer fra NSO og SAIH. Det er kanskje noen som husker Beware they're educated plakaten fra 2011? I høst kom de første studentene til norske høyere utdanningsinstitusjoner og skal fullføre sin bachelor eller masterutdanning.

Noen av delegatene på Youth Forum var bekymret for premisset i StAR ordningen, nemlig at studentene må hjem etter fullført utdanning. Men som Sait forklarte ønsker StAR-studentene å komme hjem igjen. De kjemper kanskje for ulike saker, men de deler alle et brennende ønske om å forandre sitt hjemland til det bedre. Og det er nettopp det denne ordningen bidrar til. Studentene får muligheten til å fullføre utdannelsen sin her, bygge et internasjonalt nettverk og så returnere hjem ferdig utdannet.

Erfaringen i Norge så langt har vist at ordningen fungerer bra. Nå skal vi jobbe for å introdusere konseptet i andre europeiske land, og da vil det være opp til den enkelte stat å regulere hvordan ordningen fungerer best i deres kontekst. Sammen med Ingrid Hopp i Høyres Studenter vil SAIH det neste året jobbe politisk opp mot EU parlamentet og kommisjonen og se an muligheten for at ordningen kan bli en del av Erasmus+ programmet.

SAIH sitt arbeidsutvalg er utrolig stolte over at Students at Risk ordningen nå kan bli spredd til alle europeiske land. Slik kan flere studenter som Sait få muligheten til å bli ferdig med utdannelsen sin og komme tilbake til sitt hjemland, enda bedre rustet til å jobbe for demokrati og menneskerettigheter. Students at Risk ordningen representerer kjernen i SAIHs arbeid med akademisk frihet og kan sies å være vårt motto «Utdanning for frigjøring» i praksis, sier Martine, Nicklas og Inga

Students at Risk Norge

2011: SAIHs kampanje "Beware they're educated"2012: SAIHs kampanje "Ole Ivars–tenk om politisk engasjement var forbudt"2013: Students at Risk blir vedtatt som pilotprogram av Stortinget 2014: Det blir bevilget 34 millioner kroner til ordningen 2015: De første ti studentene kommer til Norge for å studere.2016: Neste kull kommer og vi har som mål å få på plass en permanent ordning.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon