Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Et skrekkeksempel kommersialisering av utdanning

«Alt du må gjøre er å betale meg litt penger – og dine drømmer vil gå i oppfyllelse!», sier rektoren i promoteringsvideo for det nye universitetet «University Inc.», som nå blir delt bredt og annonseres for på sosiale medier.

- Gjennom denne kampanjen vil vi rette søkelyset mot en økende trend i flere deler av verden, som tydelig illustrerer hvorfor satsingen på høyere utdanning i norsk utviklingspolitikk må styrkes, sier Beathe Øgård, leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), og Mats Johansen Beldo, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).

I takt med bedre tilgang til grunnskoleutdanning øker også antall studenter innen høyere utdanning. Mange land sliter med å imøtekomme dette behovet, og mangler ofte politisk vilje eller kapasitet til å finansiere høyere utdanning. Som konsekvens har en større del av regningen blitt flyttet over på studentene i form av en drastisk økning i skolepenger i mange land.

- Antallet private aktører har økt, og sosiale ulikheter forsterkes ved at kun de rikeste har råd til å skaffe seg utdanning med god kvalitet. Vi er glade for at regjeringen prioriterer utdanningsbistand i utviklingspolitikken, men savner et mer helhetlig fokus hvor også høyere utdanning blir styrket, sier Øgård.

Les mer om kampanjen på UniversityInc.org.

Høyere utdanning som en vare

Funn fra UNESCOs Global Education Monitoring Report (GEM) peker også på at den raske veksten av private tilbydere av høyere utdanning er iøynefallende. Globalt ser man mange eksempler på trenden:

I Nepal har antallet private aktører innen høyere utdanning økt med 38 prosent mellom 2000 og 2015 I Indonesia var 3422 av 4274 høyere utdanningsinstitusjoner ikke godkjent i 2016. Dermed mottok om lag tre fjerdedeler av avgangselevene ugyldige vitnemål I Colombia er 70 prosent av universitetene private. Noen få regnes som eliteuniversiteter, mens flertallet kun har råd til lærestedene med dårligere kvalitet I Brasil blir en tredjedel av landets studenter utdannet ved ett av de 10 private høyere utdanningskjedene. Antallet er nesten doblet de siste fem årene.

Med kampanjen vil SAIH og NSO videreformidle bekymringer fra samarbeidspartnere internasjonalt, hvor høyere utdanning promoteres som en vare – kun tilgjengelig for dem som kan betale.

- Høyere utdanning er en rettighet og et felles gode. Denne utviklingen er en farlig trend vi må ta alvorlig og se i en større helhet, sier Beldo i NSO.

Pressekontakt SAIH: Christian Bull, 98074003

Utdanning er en rettighet, ikke en vare! Vis din støtte til kampanjen her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon