Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Et skrekkeksempel kommersialisering av utdanning

«Alt du må gjøre er å betale meg litt penger – og dine drømmer vil gå i oppfyllelse!», sier rektoren i promoteringsvideo for det nye universitetet «University Inc.», som nå blir delt bredt og annonseres for på sosiale medier.

- Gjennom denne kampanjen vil vi rette søkelyset mot en økende trend i flere deler av verden, som tydelig illustrerer hvorfor satsingen på høyere utdanning i norsk utviklingspolitikk må styrkes, sier Beathe Øgård, leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), og Mats Johansen Beldo, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).

I takt med bedre tilgang til grunnskoleutdanning øker også antall studenter innen høyere utdanning. Mange land sliter med å imøtekomme dette behovet, og mangler ofte politisk vilje eller kapasitet til å finansiere høyere utdanning. Som konsekvens har en større del av regningen blitt flyttet over på studentene i form av en drastisk økning i skolepenger i mange land.

- Antallet private aktører har økt, og sosiale ulikheter forsterkes ved at kun de rikeste har råd til å skaffe seg utdanning med god kvalitet. Vi er glade for at regjeringen prioriterer utdanningsbistand i utviklingspolitikken, men savner et mer helhetlig fokus hvor også høyere utdanning blir styrket, sier Øgård.

Les mer om kampanjen på UniversityInc.org.

Høyere utdanning som en vare

Funn fra UNESCOs Global Education Monitoring Report (GEM) peker også på at den raske veksten av private tilbydere av høyere utdanning er iøynefallende. Globalt ser man mange eksempler på trenden:

I Nepal har antallet private aktører innen høyere utdanning økt med 38 prosent mellom 2000 og 2015 I Indonesia var 3422 av 4274 høyere utdanningsinstitusjoner ikke godkjent i 2016. Dermed mottok om lag tre fjerdedeler av avgangselevene ugyldige vitnemål I Colombia er 70 prosent av universitetene private. Noen få regnes som eliteuniversiteter, mens flertallet kun har råd til lærestedene med dårligere kvalitet I Brasil blir en tredjedel av landets studenter utdannet ved ett av de 10 private høyere utdanningskjedene. Antallet er nesten doblet de siste fem årene.

Med kampanjen vil SAIH og NSO videreformidle bekymringer fra samarbeidspartnere internasjonalt, hvor høyere utdanning promoteres som en vare – kun tilgjengelig for dem som kan betale.

- Høyere utdanning er en rettighet og et felles gode. Denne utviklingen er en farlig trend vi må ta alvorlig og se i en større helhet, sier Beldo i NSO.

Pressekontakt SAIH: Christian Bull, 98074003

Utdanning er en rettighet, ikke en vare! Vis din støtte til kampanjen her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon