Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Drapstruet av presidenten

(image) tekst: Henrik Sigstad | foto:  Ketil Blom | Publisert 14.10.09, 19:12 Underdusken– Jeg fikk høre at presidenten hadde gitt ordre om å fjerne meg, sier tidligere leder Diego Marín ved Asociacíon Colombiana de Estudiantes Universitarios (ACEU).

Studentorganisasjoner er strengt forbudt under Álvaro Uribe Vélez' regime i Colombia. Organiserte blir forfulgt av myndighetene og paramilitære grupper, og tusenvis blir truet på livet og drevet på flukt.

– Situasjonen blir bare verre. Colombia ligner mer og mer på 80-tallets latinamerikanske diktaturer, hevder Marín.

– Studentledere ses på som terrorister

Den politiske situasjonen i Colombia er hardt preget av borgerkrigen som har pågått siden 1964. Både den marxist-leninistiske FARC-geriljaen, regjeringshæren og paramilitære grupper har stått for omfattende og systematiske menneskerettighetsbrudd. I følge Amnesty International er over 70 000 mennesker drept de siste 20 årene, de fleste sivile.

Leder Sigrun Espe i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (Saih) mener at situasjonen har blitt verre etter at president Álvaro Uribe Veléz kom til makta i 2002 med løfte om å skape et tryggere Colombia.

– Uribe har strammet grepet. All opposisjon blir knust. Kritikere anklages for å være gerilja-medlemmer og utsettes for overgrep, mord og forsvinninger, sier hun.

Dette gjelder fagorganiserte, menneskerettighetsforkjempere, urfolk og også studenter. Diego Marín hevder at det er tette bånd mellom myndighetene og de paramilitære grupperingene som står bak mange av studentdrapene og drapstruslene.

– Presidenten har selv uttalt over radio at han ser på studentledere som terrorister og geriljasamarbeidere, sier Marín.

Stemplet som terrorist

I 2004 opplevde Diego Marín å se sitt eget navn på plakater rundt på campus. Han var stemplet som terrorist på grunn av sitt engasjement i ACEU. Marín måtte flykte til hovedstaden og kutte alle offisielle bånd med studentorganisasjonen.

Men to år senere skulle han bli leder for hele ACEU. Han skulle også bli studentrepresentant i styret ved Colombias største universitet og styremedlem i den latinamerikanske og karibiske studentforeningen The Organización Continental Latinoamericana y Caribeña de Estudiantes.

Som leder av ACEU organiserte han massive studentstreiker og førte en hard kritikk mot myndighetene, og igjen ble han truet på livet. En fem timer lang TV-debatt med president Uribe i 2007 om streikene, resulterte i enda flere trusler og en artikkel i bladet Revista Cambio:

– De skrev at jeg ikke var student, at jeg var infiltratør og at jeg ble etterforsket av myndighetene, forteller Marín.

Skutt i kantina

Situasjonen for organiserte studenter i Colombia er ekstremt vanskelig. De mottar til stadighet drapstrusler fra paramilitære grupper og må leve i konstant frykt. I mars ble tre studenter drept i løpet av fire dager. En av dem ble skutt tre ganger i hodet i kantina. Seks dager før hadde han mottatt trusler.

– Myndighetene gjør ingenting, sier Marín.

Gerald Folkvord i Amnesty International bekrefter at paramilitære får operere fritt og unngås straffeforfølgelse og granskning, og forteller at organiserte studenter risikerer livet og angis av medstudenter og personer i skoleledelsen.

Marín forteller at en rektor ved et av universitetene i landet er under etterforskning for å ha relasjoner til paramilitære:

– Det finnes et opptak av en telefonsamtale der han utleverer navnene på studenter som er organiserte til en sjef for en paramilitær gruppe, hevder han.

Regjeringen innblandet

Også myndighetene har nære kontakter med paramilitære grupper, mener Marín. Blant annet har den tidligere lederen Jorge Nougera ved det administrative departementet for sikkerhet (DAS) lenge vært under etterforskning for slike tilknytninger.

– DAS er presidentens eget etterretningsorgan, pekt ut av presidenten selv, forklarer Marín.

I følge ham skal Nougera også ha gitt presidenten en liste over organiserte studenter og professorer. Marín beskriver Colombia som antidemokratisk og voldelig:

– Det er noe galt når 70 medlemmer av Kongressen er under etterforskning for tilknytning til paramilitære grupper, og fetteren til narkokongen Pablo Escobar er presidentens politiske rådgiver, sier den tidligere studentlederen.

Tvunget til å flykte

Etter å ha stått bak en stor studentstreik i april 2008 ble Diego Marín truet på livet igjen. Mailen var signert den paramilitære gruppen Águilas Negras. Etter dette gikk Marín konstant rundt med to livvakter. Men det var 30. mai 2008 at alvoret virkelig gikk opp for ham:

– En byråd og professor ved universitetet informerte meg om at det forelå en ordre direkte fra presidenten om å fjerne meg, forteller Marín.

Han flyktet til Argentina rett etter at han fikk beskjeden. Siden 16. oktober i fjor har han vært i Norge.

17. mai i år fikk Diego Marín innvilget søknaden om politisk asyl. Han er veldig glad for avgjørelsen som han mener ikke minst er en symbolsk avgjørelse:

– Det betyr at Norge anerkjenner ACEU og problemene i Colombia. Og det betyr at Norge bekrefter at jeg ble drapstruet av Uribe, sier Marín som nå er i Oslo og arbeider for å skape fokus rundt situasjonen i hjemlandet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon