Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Debatt Høgskolen: Akademisk frihet i Palestina og Israel

Oppmøtet var stort på Høgskolens lokaler og mange mennesker viste sitt engasjement allerede før debatten. Hilde Havro ga oss et historisk innblikk i gamle konflikter og forskjellige folkegruppers tilhørighet til området. Hun listet opp en del av de utallige og til tider svært forvirrende resolusjonene og avtalene som har blitt underskrevet, for så å bli trukket tilbake igjen. Slik viste hun hvordan konflikten er svært innviklet og at man derfor skal være forsiktig med å trekke enkle konklusjoner ut i fra dagens hendelser.

Slettebø har reist til vestbredden sammen med Sosialistisk ungdom og jobbet der med Stop The Wall. Hun fortalte om opplevelser fra den palestinske siden og om hva befolkningen der daglig måtte gjennomgå. Dette startet en del reaksjoner fra salen, hvor det var varierende meninger om hvem som led under hvem, og de forskjellige grunnene for dette.

Deretter hadde vi en halvtimes pause hvor det ble servert mat med inspirasjon fra området, med stor begeistring fra de oppmøtte. Her kom også mange i snakk, og engasjementet for den påfølgende debatten var stor. Selv om mange var av ulik oppfatning var likevel alle svært positive til at det holdes debatter om temaet. Flere nevnte også at det var fint å se så mange mennesker møte opp til debatt, uansett alder, med forskjellig bakgrunn og med varierende kunnskap om konflikten.

Det ble tidlig klart at paneldeltakerne hadde svært ulike ståsteder. Det som skulle begynne som en introduksjon av hver enkelt i panelet og deres meninger om den akademiske situasjonen i Palestina/Israel, ble snart til en opphetet diskusjon om skyldspørsmål. Dette kom til å prege debatten. Myrland viste tidlig sin sympati for det israelske folk, som lenge har måtte leve med frykt for palestinske raketter. Her var Gule og Khateeb ivrig med å påpeke situasjonen for palestinerne, som både gjennomgår trakassering i israelske byer og sjekkpunkter, og som ellers lever innesperret bak en mur, som tidvis fratas tilgang til både mat, drikke, strøm og resten av omverdenen. Myrlands kommentar til det sistnevnte var at denne muren var en sikkerhetsbarriere, et svar på gjentatte rakettangrep og muslimske selvmordsbombere. Bodd prøvde her å få fokus vekk fra disse hendelsene og over på hva som skal til for å oppnå en fredsløsning i fremtiden.

Ordstyrer Thomas Tallaksen gjorde en ærlig innsats for å få paneldeltakerne til å diskutere det egentlige temaet for debatten, nemlig hvordan konflikten påvirker studenter og akademikere i området, men hadde ingen enkel jobb. Panelet var tidvis så ivrige at Tallaksen måtte be dem korte ned på innleggene sine. Dette måtte han også gjøre da det ble åpnet for spørsmål fra publikum, for her var det mange om ordet. Flere delte også sterke historier med salen, både egenopplevde og familiemedlemmers erfaringer, fra dagens konflikt og helt tilbake til andre verdenskrig. Det ble tydelig at konflikten påvirker og omfatter mange, og at veien mot en fredelig løsning er lang. Men på tross av ulike oppfatninger var det én ting alle kunne enes om; nemlig ønsket om en varig fred.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon