Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Communicating Worlds

I april ble SAIH invitert til å delta på konferansen «Communicating Worlds» i København, i regi av Timbuktu fonden. Tema for konferansen var hvordan vi kommuniserer om utvikling og det globale Sør, et tema som SAIH har jobbet mye med de siste årene. I likhet med SAIH, er Timbuktu Fonden opptatt av å fremme kunnskap og journalistikk om utvikling og globale forhold, for å sørge for et mer nyansert verdensbilde. På konferansen fikk vi muligheten til å drøfte ideer og felles utfordringer med sivilsamfunnsaktører fra hele Norden, og knytte kontakt med potensielle nye samarbeidspartnere.

En av de mest spennende personene vi møtte på konferansen, var Ivan Sigal fra den amerikanske organisasjonen Global Voices. Organisasjonen jobber for at flere skal få tilgang til viktige nyhetssaker som ellers ikke plukkes opp av internasjonal medier. I tillegg til å samle artikler, blogger, med mer fra et enormt kildenettverk, oversetter Global Voices materialet de samler inn til mer enn 35 ulike språk. Målet deres er å fremme stemmer fra marginaliserte samfunn og sørge for at underrepresenterte, lokale stemmer får en større plass i nyhetsbildet. Vi møtte også en representant for den irske NGO `en, Dòchas som har utarbeidet egne retningslinjer for bistandskommunikasjon, signert av (per i dag) 99 irske veldedige organisasjoner som jobber med globale spørsmål og bistand. Dette er en ide vi i SAIH også har jobbet med, og det var derfor gøy å møte noen som har kommet oss i forkjøpet. Vi oppfordrer alle som jobber med formidling og innsamling, til å la seg inspirere av «Dóchas Code of Conduct». Du kan se deres video øverst og lese mer om retningslinjene, her.

Nordisk samarbeid om infostøtten

Etter konferansen ble alle deltakerne oppfordret til å dele en idè man fikk underveis. Min ide handler om samhold og solidaritet. I likhet med situasjonen i Norge, er informasjonsstøtten i Danmark under stadig press. Summen som Opplysningsutvalget disponerer til sivilsamfunnet er i dag «sølle» 20 millioner. Jeg mener det burde være rom for å få til et tettere samarbeid i det nordiske sivilsamfunnet, for å beskytte informasjonsstøtten/opplysningsstøtten, slik at viktige prosjekter som Radi-Aid bevares, «Dóchas Code of Conduct», spres i Norden og at Global Voices (les: Globale stemmer) også kommer til Norden i fremtiden.

Folkelig opplysning om globale problemer og årsaker er viktig i tiden fremover dersom vi skal ha en rasjonell folkelig opinion, som kan stille krav til politikere om å tenke langsiktig og utjevnende. Som utenriksminister Børge Brende selv påpekte under Norad-konferansen i 2014, «et demokratisk samfunn trenger vaktbikkjer.»

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon