Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Colombia: Ble fengslet for sin forskning

Miguel Angel Beltrán er sosiolog og historiker ved Universidad Nacional, i Bogota, Colombia. Siden 2009 har han blitt fengslet to ganger, og har til sammen sittet tre år i et høysikkerhetsfengsel, anklaget for terrorisme på grunn av sin forskning og sitt samfunnsengasjement.

SAIH møtte Beltrán under ACEUs kongress i Cartagena i november i fjor, bare en måned etter at han ble løslatt og frikjent for alle anklager. Han fortalte om den pressede situasjonen for universitetssektoren og kampen for den akademiske friheten i landet.

- Vi har fått på plass en fredsavtale og regjeringen har vist politisk vilje til å bygge fred i landet, men likevel fortsetter de å bruke tradisjonelle måter å undertrykke og kneble protester med spesialstyrker. Universitetene bruker også mer subtile metoder for å kneble studenter og universitetsprofessorer. Det er et problem at akademikere har begynt å sensurere seg selv og sin forskning på grunn av frykt, fortalte Beltrán.

Les SAIHs artikkel om løslatelsen i september 2016.

Beltrán skrev to akademiske tekster som ble brukt som bevis mot ham i rettsaken. Den første heter «studenter, politikk og universitetet» og ble utgitt i 2004. Artikkelen handler om studenters historiske rolle i samfunnskampen i Colombia og Latin-Amerika.

- Denne ble brukt som bevis på at jeg oppfordret studenter til å gjøre opprør. Den andre teksten ble utgitt i 2006 og handler om retten til å gjøre opprør. I konklusjonen skrev jeg om væpnede grupper som oppsto på grunn av Uribes statsterrorisme og om statlige voldsbruk. Uribes politikk gikk ut på at det ikke var krig, men terrorister og gerilja grupper som man måtte slå ned på.

I fengsel fortsatte han å skrive og gjøre forskning. Han ga ut tre bøker: om erfaringen i fengselet, historien om de ulike aktørene i konflikten og om FARC.

- Jeg ble ikke fengslet bare på grunn av det jeg skrev, men også på grunn av andre ting som skjedde på universitetet. Under forrige fredsprosess med FARC i 1999 fikk jeg mulighet til å møte ledelsen i FARC og intervjue dem, men dette ble brukt imot meg. Jeg fikk mulighet til å reise som forsker for å snakke med dem, men det ble sett på som en kriminell handling, selv om det ikke er noe eksplisitt forbud nevnt i lovverket, forteller Beltrán.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon