Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ber Norge om støtte

Da Evo Morales fikk 54 % av stemmene ved valget i desember 2005, fikk Bolivia for første gang en folkevalgt urfolkspresident. Dette har gitt håp for landets urfolk, som utgjør mer enn 60 % av befolkningen. Ortega peker likevel på store utfordringer for den nye regjeringen:

- Først og fremst er det viktig for MAS å innfri valgløftet om å gjennomføre en grunnlovsendring. Vi vil nå lage en grunnlov som Bolivias befolkning selv har utarbeidet. En grunnlov som har legitimitet i befolkningen. Urfolks stemme vil bli hørt på lik linje med andre grupper. Dette skal vi få til, men vi trenger støtte til kapasitetsbygging for å få gjennomslag.

En viktig del av denne kapasitetsbyggingen er at urfolkskvinners stilling styrkes, forteller Ortega. Dette gjelder både internt i regjeringen og i Bolivia generelt. Ortega har selv vært leder for den nasjonale organisasjonen for urfolkskvinner, Bartolina Sisa. Flere av hennes tidligere kolleger i Bartolina Sisa sitter nå i regjeringen, både i politiske og administrative stillinger. Ortega peker spesielt på situasjonen til urfolkskvinner i rurale områder, som generelt har lavere utdanning og mindre tilgang på informasjon enn noen andre i landet.

- Gjennom samarbeid mellom norske og bolivianske organisasjoner kan vi styrke kvinners rettigheter, kunnskap og selvtillitt. Det vil gi dem økte muligheter til å ta aktiv del i den politiske utviklingen, sier Ortega.

Om muligheten for å innfri valgløftet om nasjonalisering av olje- og gassforekomster, sier Ortega dette:

- Vi har ikke den nødvendige tekniske og administrative kunnskapen for å nasjonalisere naturressursene våre. Dette har vært urfolks kamp siden kolonitiden. Vi ber nå den norske regjeringen og SV om å vise solidaritet gjennom å gi oss opplæring på dette området.

Det har de siste årene vært en klar venstredreining i det politiske lederskap i Latin-Amerika.

- Folk er lei av å leve i ekstrem fattigdom. De ser at nyliberalismen fører galt av sted. Venstrebølgen i Latin-Amerika er folks reaksjon på fattigdom, sult og uverdige levekår. Folk ønsker forandring. Vi vil gjøre det vi kan, men vi kan ikke forandre et samfunn fra en dag til en annen. Mye av vårt arbeid begrenses av utenlandsgjeld, transnasjonale selskaper og internasjonale multilaterale institusjoner. For oss er det viktig at folk får opplæring i disse forholdene, og til det trenger vi internasjonal støtte, både solidarisk og økonomisk, sier Isabel Ortega.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon