Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Barn og unge i klimaforhandlingene

Miljøvernminister Erik Solheim inviterte i dag de frivillige organisasjonene til briefing om klimaforhandlingene i Cancun.

(image) Petter Hveem fra Redd Barna la fram kravet om at barn og unge må inn i forhandlingsteksten. Unicef, Redd Barna, Plan, SAIH og LNU ba i fellesskap Solheim om å prioritere barn og unge i forhandlingene, gjennom å sikre barns rettigheter i arbeidet med klimatilpasning. LNU og de andre organisasjonene har krevd dette i et felles brev til ministeren.

- Barn er ikke nevnt i teksten i det hele tatt, mens barn og unge er de som rammes hardest, sa Petter Hveem fra Redd Barna.

Mer enn en sårbar gruppe

Barn og unge verden over er de mest sårbare ovenfor klimaendringer, mens unge gjennomgående ikke er prioritert i tekstgrunnlaget til forhandlingene.

- Det er helt riktig at det er de svakeste som rammes hardest. Virkninger av ekstremvær som sykloner, flom og orkan gjør at en ikke kommer ut av en vanskelig situasjon før det kommer en ny katastrofe, og barn er en del av det bildet, sa Solheim, som skulle se på innspillet fra organisasjonene.

(image) Statsråd Solheim fekk innspill fra organisasjonene. LNU har påpekt at barn og unge må sees på som mer enn en sårbar gruppe. Unge er også viktige aktører som må inkluderes i klimaforhandlingene.

Politisk vilje viktigere enn tekniske spørsmål

I følge Solheim er det vanskeligste spørsmålet nå koblingen mellom utslippskutt fra rike land og gjennomføring av tiltakene utviklingsland selv har påtatt seg.

-Målet med Cancun er at det tar oss et skritt videre mot en forpliktende avtale. Tanken om å løse klimaproblemet i ett big bang er gitt opp. Vi må bygge stein på stein, etasje på etasje, og summen av enkeltavtaler vil bli en internasjonal avtale.

Det knytter seg en rekke tekniske spørsmål til hvordan rammeverket skal virke.-Det handler først og fremst om politisk vilje, ikke de tekniske spørsmålene, sa Norges forhandlingsleder Audun Rosland.

Klimaforhandlingene starter mandag og varer frem til 11. desember. På forhandlingene deltar 16000 delegater. Følg LNUs klimadelegat Markus Nilsen i Mexico på blogg.lnu.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon