Nyhet
Barn og unge i klimaforhandlingene
Miljøvernminister Erik Solheim inviterte i dag de frivillige organisasjonene til briefing om klimaforhandlingene i Cancun.
(image) Petter Hveem fra Redd Barna la fram kravet om at barn og unge må inn i forhandlingsteksten. Unicef, Redd Barna, Plan, SAIH og LNU ba i fellesskap Solheim om å prioritere barn og unge i forhandlingene, gjennom å sikre barns rettigheter i arbeidet med klimatilpasning. LNU og de andre organisasjonene har krevd dette i et felles brev til ministeren.
- Barn er ikke nevnt i teksten i det hele tatt, mens barn og unge er de som rammes hardest, sa Petter Hveem fra Redd Barna.
Mer enn en sårbar gruppe
Barn og unge verden over er de mest sårbare ovenfor klimaendringer, mens unge gjennomgående ikke er prioritert i tekstgrunnlaget til forhandlingene.
- Det er helt riktig at det er de svakeste som rammes hardest. Virkninger av ekstremvær som sykloner, flom og orkan gjør at en ikke kommer ut av en vanskelig situasjon før det kommer en ny katastrofe, og barn er en del av det bildet, sa Solheim, som skulle se på innspillet fra organisasjonene.
(image) Statsråd Solheim fekk innspill fra organisasjonene. LNU har påpekt at barn og unge må sees på som mer enn en sårbar gruppe. Unge er også viktige aktører som må inkluderes i klimaforhandlingene.
Politisk vilje viktigere enn tekniske spørsmål
I følge Solheim er det vanskeligste spørsmålet nå koblingen mellom utslippskutt fra rike land og gjennomføring av tiltakene utviklingsland selv har påtatt seg.
-Målet med Cancun er at det tar oss et skritt videre mot en forpliktende avtale. Tanken om å løse klimaproblemet i ett big bang er gitt opp. Vi må bygge stein på stein, etasje på etasje, og summen av enkeltavtaler vil bli en internasjonal avtale.
Det knytter seg en rekke tekniske spørsmål til hvordan rammeverket skal virke.-Det handler først og fremst om politisk vilje, ikke de tekniske spørsmålene, sa Norges forhandlingsleder Audun Rosland.
Klimaforhandlingene starter mandag og varer frem til 11. desember. På forhandlingene deltar 16000 delegater. Følg LNUs klimadelegat Markus Nilsen i Mexico på blogg.lnu.no