Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Bare toppen av isfjellet?

(image) Foto: IRIN

I høst slo den zimbabwiske statseide avisen Herald opp på første side det de kalte et utbrudd av seksuelt overførbare sykdommer ved Chinhoyo Teknologiske Universitet. Student- og ungdomsorganisasjonen SAYWHAT skrev et motinnlegg der de hevdet at dette ikke var enestående for dette universitetet. Det som var enestående for universitetet var at de registrerer og offentliggjør statistikk, og for å kunne ha denne type statistikk så må de tilby testing og helsetjenester til sine studenter.

Nå bekreftes tallene i en rapport fra den zimbabwiske Nasjonale Aids Kommisjonen. Itai Rusike i nettverksorganisasjonen Community Working Group on Health (CWGH) uttaler til IRIN news at ”økt fokus på og midler til antiretrovirale medisiner for aidssyke har ført til mindre midler til forebyggende arbeid.”

Forebygging - sexopplysning med og for ungdom

I Zimbabwe har det de siste årene vært en nedgang i antall tilfeller av hiv hos den godt voksne befolkningen, men denne rapporten viser at det er en drastisk økning av seksuelt overførbare sykdommer blant ungdom i Harare, hovedstaden i Zimbabwe. Artikkelen viser til en studie utført av CWGH der tidlig seksuell debut og giftemål, seksuelt forhold til mer enn en partner, sex mellom ulike aldersgrupper, og sex i bytte for gaver og penger, samt ufrivillige graviditeter er utfordringer for ungdom i Zimbabwe. Rusike understreker at ”vi må investere i forebyggende arbeid, hvis ikke vil det vi har gjort så langt være forgjeves og statistikken på antall hivsmittede vil igjen stige. Arbeidet må ledes av ungdom selv og det må koordineres, samtidig som det følges opp med penger, opplæringsmateriell, undervisning og veiledning.”

SAIH støtter opp om CWGHs oppfordring om økt innsats, koordinering og fokus på mer informasjon rettet mot og tilpasset til hva ungdom selv fremhever som sine behov.

Det er viktig at norske myndigheter, som bidragsytere til helsearbeid i internasjonal regi, ikke glemmer å ta seg tid til å lytte til hva ungdom selv mener er utfordringer i deres seksualliv. Forebyggende arbeid handler om så mye mer enn nummer og tall på par som har brukt kondom ved siste samleie eller nedgang i nye hivsmittede. Godt forebyggende arbeid handler om kvalitet, og er seksualundervisning som tar for seg å ville, kunne, tørre, ha tilgang til, kunne si nei, respektere et nei, og å ha kunnskap om egen kropp og seksualitet med utgangspunkt i ungdoms egne erfaringer, behov og opplevelser.

Les mer om hva ungdom i Matebeleland i Zimbabwe mener at må gjøres for at de skal ha et godt forhold til egen seksualitet, på nettsidene til SAIHs samarbeidspartnere; SAYWHAT og CWGH.

(image) Foto: SAIH

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon