Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Bare toppen av isfjellet?

(image) Foto: IRIN

I høst slo den zimbabwiske statseide avisen Herald opp på første side det de kalte et utbrudd av seksuelt overførbare sykdommer ved Chinhoyo Teknologiske Universitet. Student- og ungdomsorganisasjonen SAYWHAT skrev et motinnlegg der de hevdet at dette ikke var enestående for dette universitetet. Det som var enestående for universitetet var at de registrerer og offentliggjør statistikk, og for å kunne ha denne type statistikk så må de tilby testing og helsetjenester til sine studenter.

Nå bekreftes tallene i en rapport fra den zimbabwiske Nasjonale Aids Kommisjonen. Itai Rusike i nettverksorganisasjonen Community Working Group on Health (CWGH) uttaler til IRIN news at ”økt fokus på og midler til antiretrovirale medisiner for aidssyke har ført til mindre midler til forebyggende arbeid.”

Forebygging - sexopplysning med og for ungdom

I Zimbabwe har det de siste årene vært en nedgang i antall tilfeller av hiv hos den godt voksne befolkningen, men denne rapporten viser at det er en drastisk økning av seksuelt overførbare sykdommer blant ungdom i Harare, hovedstaden i Zimbabwe. Artikkelen viser til en studie utført av CWGH der tidlig seksuell debut og giftemål, seksuelt forhold til mer enn en partner, sex mellom ulike aldersgrupper, og sex i bytte for gaver og penger, samt ufrivillige graviditeter er utfordringer for ungdom i Zimbabwe. Rusike understreker at ”vi må investere i forebyggende arbeid, hvis ikke vil det vi har gjort så langt være forgjeves og statistikken på antall hivsmittede vil igjen stige. Arbeidet må ledes av ungdom selv og det må koordineres, samtidig som det følges opp med penger, opplæringsmateriell, undervisning og veiledning.”

SAIH støtter opp om CWGHs oppfordring om økt innsats, koordinering og fokus på mer informasjon rettet mot og tilpasset til hva ungdom selv fremhever som sine behov.

Det er viktig at norske myndigheter, som bidragsytere til helsearbeid i internasjonal regi, ikke glemmer å ta seg tid til å lytte til hva ungdom selv mener er utfordringer i deres seksualliv. Forebyggende arbeid handler om så mye mer enn nummer og tall på par som har brukt kondom ved siste samleie eller nedgang i nye hivsmittede. Godt forebyggende arbeid handler om kvalitet, og er seksualundervisning som tar for seg å ville, kunne, tørre, ha tilgang til, kunne si nei, respektere et nei, og å ha kunnskap om egen kropp og seksualitet med utgangspunkt i ungdoms egne erfaringer, behov og opplevelser.

Les mer om hva ungdom i Matebeleland i Zimbabwe mener at må gjøres for at de skal ha et godt forhold til egen seksualitet, på nettsidene til SAIHs samarbeidspartnere; SAYWHAT og CWGH.

(image) Foto: SAIH

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon