Nyhet
Bare toppen av isfjellet?
(image) Foto: IRIN
I høst slo den zimbabwiske statseide avisen Herald opp på første side det de kalte et utbrudd av seksuelt overførbare sykdommer ved Chinhoyo Teknologiske Universitet. Student- og ungdomsorganisasjonen SAYWHAT skrev et motinnlegg der de hevdet at dette ikke var enestående for dette universitetet. Det som var enestående for universitetet var at de registrerer og offentliggjør statistikk, og for å kunne ha denne type statistikk så må de tilby testing og helsetjenester til sine studenter.
Nå bekreftes tallene i en rapport fra den zimbabwiske Nasjonale Aids Kommisjonen. Itai Rusike i nettverksorganisasjonen Community Working Group on Health (CWGH) uttaler til IRIN news at ”økt fokus på og midler til antiretrovirale medisiner for aidssyke har ført til mindre midler til forebyggende arbeid.”
Forebygging - sexopplysning med og for ungdom
I Zimbabwe har det de siste årene vært en nedgang i antall tilfeller av hiv hos den godt voksne befolkningen, men denne rapporten viser at det er en drastisk økning av seksuelt overførbare sykdommer blant ungdom i Harare, hovedstaden i Zimbabwe. Artikkelen viser til en studie utført av CWGH der tidlig seksuell debut og giftemål, seksuelt forhold til mer enn en partner, sex mellom ulike aldersgrupper, og sex i bytte for gaver og penger, samt ufrivillige graviditeter er utfordringer for ungdom i Zimbabwe. Rusike understreker at ”vi må investere i forebyggende arbeid, hvis ikke vil det vi har gjort så langt være forgjeves og statistikken på antall hivsmittede vil igjen stige. Arbeidet må ledes av ungdom selv og det må koordineres, samtidig som det følges opp med penger, opplæringsmateriell, undervisning og veiledning.”
SAIH støtter opp om CWGHs oppfordring om økt innsats, koordinering og fokus på mer informasjon rettet mot og tilpasset til hva ungdom selv fremhever som sine behov.
Det er viktig at norske myndigheter, som bidragsytere til helsearbeid i internasjonal regi, ikke glemmer å ta seg tid til å lytte til hva ungdom selv mener er utfordringer i deres seksualliv. Forebyggende arbeid handler om så mye mer enn nummer og tall på par som har brukt kondom ved siste samleie eller nedgang i nye hivsmittede. Godt forebyggende arbeid handler om kvalitet, og er seksualundervisning som tar for seg å ville, kunne, tørre, ha tilgang til, kunne si nei, respektere et nei, og å ha kunnskap om egen kropp og seksualitet med utgangspunkt i ungdoms egne erfaringer, behov og opplevelser.
Les mer om hva ungdom i Matebeleland i Zimbabwe mener at må gjøres for at de skal ha et godt forhold til egen seksualitet, på nettsidene til SAIHs samarbeidspartnere; SAYWHAT og CWGH.
(image) Foto: SAIH