Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Angrep høyere utdanning utgjør en global krise

Scholars at Risk lanserte nylig sin årlige rapport Free to think om angrep på høyere utdanning globalt. Den analyserer 294 angrep på studenter og ansatte ved høyere utdanningsinstitusjoner i 47 land fra 1. september 2017 til 31. august i år. 875 studenter er drept, arrestert eller utsatt for annen tvangsbruk i forbindelse med deres aktiviteter.

Økende mengde angrep

Rapporten viser at slike angrep øker med alarmerende frekvens, og Scholars at Risk krever sterkere beskyttelse av høyere utdanningsinstitusjoner over hele verden.

Scholars at Risk samarbeider med Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH). SAIH-leder Beathe Øgård mener disse angrepene er en trussel ikke bare mot de direkte rammede, men mot kritisk tenkning, demokratiske krefter og akademisk frihet globalt.

- Vi er bekymret for at antall rapporterte angrep på høyere utdanning stadig øker. Dette må sees i lys av den politiske utviklingen med et stadig mer innskrenket handlingsrom for sivilsamfunn og kritiske røster. Angrep må fordømmes av det internasjonale samfunn og vi oppfordrer norske myndigheter til å beskytte studenter og akademikere som menneskerettighetsforkjempere, sier hun.

Globalt fenomen

Noen eksempler på slike angrep er voldelige og militære angrep i Afghanistan og Jemen, målrettede aksjoner mot protesterende studenter og akademikere i Iran, begrensing av ytringsfrihet på campuser i USA og fengsling av uigurer og bruk av såkalte «re-utdannings-leirer» i Kina hvor de opplever grov psykisk og fysisk vold.

Tyrkere blant de mest utsatte 

Tyrkia er et av de landene hvor systematisk undertrykking og sensur av studenter og akademikere har utviklet seg i en svært negativ retning. Ahmet Gürata er medieforsker ved Universitetet i Agder under beskyttelse av Scholars at Risk-programmet. Han ble utsatt for sterke represalier da han skrev under på en kampanje kalt Academics for Peace, mot Tyrkias behandling av sin kurdiske minoritet.

– Regjeringen begynte en systematisk diskreditering av kampanjen, fulgt av etterforskninger, anholdelser, oppsigelser og tiltaler. Det kom til et punkt hvor jeg ikke kunne uttrykke meg fritt gjennom forskning og undervisning, og jeg begynte dermed å sensurere meg selv, sier han.

Dilan Esra Baycan er en studentaktivist fra Tyrkia og valgte også å komme til Norge gjennom programmet Students at Risk da hun opplevde stor fare på grunn av sin politiske aktivitet. Hun har blitt anholdt og trakassert av politiet uten tiltale og uten å kunne kommunisere med familie og venner.

-I dag blir nesten alle studenter som er dissenter av regimet angrepet av politiet, anholdt, svartelistet, verbalt angrepet og trakassert. Autoritære regimer føler seg alltid truet når folket vil ha bedre rettigheter. I Tyrkia har studentaktivisme klart å endre samfunnet til det bedre mange ganger. Regimet frykter oss fordi vi er progressive, mens de vil beskytte sitt system og sin makt, sier hun.

Her kan du lese et sammendrag av rapporten eller laste den ned i sin helhet.

Les også Uniforums sak fra lanseringen.

Forsidebilde: Uniforum.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon