Nyhet
– Angrep på høyere utdanning utgjør en global krise
Scholars at Risk lanserte nylig sin årlige rapport Free to think om angrep på høyere utdanning globalt. Den analyserer 294 angrep på studenter og ansatte ved høyere utdanningsinstitusjoner i 47 land fra 1. september 2017 til 31. august i år. 875 studenter er drept, arrestert eller utsatt for annen tvangsbruk i forbindelse med deres aktiviteter.
Økende mengde angrep
Rapporten viser at slike angrep øker med alarmerende frekvens, og Scholars at Risk krever sterkere beskyttelse av høyere utdanningsinstitusjoner over hele verden.
Scholars at Risk samarbeider med Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH). SAIH-leder Beathe Øgård mener disse angrepene er en trussel ikke bare mot de direkte rammede, men mot kritisk tenkning, demokratiske krefter og akademisk frihet globalt.
- Vi er bekymret for at antall rapporterte angrep på høyere utdanning stadig øker. Dette må sees i lys av den politiske utviklingen med et stadig mer innskrenket handlingsrom for sivilsamfunn og kritiske røster. Angrep må fordømmes av det internasjonale samfunn og vi oppfordrer norske myndigheter til å beskytte studenter og akademikere som menneskerettighetsforkjempere, sier hun.
Globalt fenomen
Noen eksempler på slike angrep er voldelige og militære angrep i Afghanistan og Jemen, målrettede aksjoner mot protesterende studenter og akademikere i Iran, begrensing av ytringsfrihet på campuser i USA og fengsling av uigurer og bruk av såkalte «re-utdannings-leirer» i Kina hvor de opplever grov psykisk og fysisk vold.
Tyrkere blant de mest utsatte
Tyrkia er et av de landene hvor systematisk undertrykking og sensur av studenter og akademikere har utviklet seg i en svært negativ retning. Ahmet Gürata er medieforsker ved Universitetet i Agder under beskyttelse av Scholars at Risk-programmet. Han ble utsatt for sterke represalier da han skrev under på en kampanje kalt Academics for Peace, mot Tyrkias behandling av sin kurdiske minoritet.
– Regjeringen begynte en systematisk diskreditering av kampanjen, fulgt av etterforskninger, anholdelser, oppsigelser og tiltaler. Det kom til et punkt hvor jeg ikke kunne uttrykke meg fritt gjennom forskning og undervisning, og jeg begynte dermed å sensurere meg selv, sier han.
Dilan Esra Baycan er en studentaktivist fra Tyrkia og valgte også å komme til Norge gjennom programmet Students at Risk da hun opplevde stor fare på grunn av sin politiske aktivitet. Hun har blitt anholdt og trakassert av politiet uten tiltale og uten å kunne kommunisere med familie og venner.
-I dag blir nesten alle studenter som er dissenter av regimet angrepet av politiet, anholdt, svartelistet, verbalt angrepet og trakassert. Autoritære regimer føler seg alltid truet når folket vil ha bedre rettigheter. I Tyrkia har studentaktivisme klart å endre samfunnet til det bedre mange ganger. Regimet frykter oss fordi vi er progressive, mens de vil beskytte sitt system og sin makt, sier hun.
Her kan du lese et sammendrag av rapporten eller laste den ned i sin helhet.
Les også Uniforums sak fra lanseringen.
Forsidebilde: Uniforum.