Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Akademikere offensiven i Egypt

Etter to uker med omfattende demonstrasjoner er verdens øyne fortsatt rettet mot Egypt. Tusenvis av egyptere krever reformer, president Hosni Mubaraks avgang, nyvalg, flere arbeidsplasser og slutt på nødrettsloven. Blant demonstrantene er også utallige studenter og akademikere - uheldige ofre for den høye arbeidsledigheten i landet.

- Jeg ble uteksaminert fra jusstudiene for tre år siden. Men fordi jeg ikke har venner i høyere stillinger, får jeg ingen jobb, forteller Moustafa Khalil til University World News.

- I 30 år har vi levd under ydmykelse og urettferdighet. Vi vil ha rettigheter. Vi vil ha bedre utdanning, uttalte en 22 år gammel lærer i går, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Flere i høyere utdanning (image) Høy arbeidsledighet blant akademikere er et utbredt problem både i Egypt i Tunisia. Sammen med manglende politisk frihet, korrupsjon og undertrykkelse er dette en sentral utløsende faktor for urolighetene i disse landene den siste måneden.

Utdanningsnivået i Egypt har hatt en gradvis økning de siste 20 årene. Jobbmulighetene har derimot ikke fulgt denne utviklingen. Ifølge Verdensbanken var 14 prosent av egyptere i universitetsalder registrert på høyere utdanningsinstitusjoner i 1990 – mot 28.5 prosent i 2008. I løpet av denne tiden vokste skolene betraktelig, samtidig som europeiske universiteter også etablerte seg i landet.

Mange akademikere har holdt en høy profil i de pågående og tidligere protestene både i Egypt, Tunisia og Jemen. Flertallet av dem er arbeidsløse universitetsutdannede.

Professor i statsvitenskap Hassan Nafae er medlem av en pro-reformkampanje ledet av egypteren Mohamed Elbaradei, tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået og en ledende opposisjonsaktivist.

- Egypt må belage seg på harde tider. Men jeg er sikker på at folk som har vært med på å utløse denne revolusjonen vil klare å beskytte den til siste slutt, sier Nafae til University World News.

Dårlige forhold ved universiteteneForrige uke rapporterte magasinet Nature at flere akademikere har blitt med i kampen for endring. Mangel på karrieremuligheter står sentralt, men akademikerne klager også om dårlige forhold på universitetene, blant annet manglende finansiering, dårlig utstyr, lave lønninger og dårlig organisering. Tahir Ahmed Yehia, landbruksforsker ved universitetet i Kairo, uttalte følgende til magasinet Nature:

- I denne protesten er det ingen forskjell mellom universitetsprofessorer og studenter. Vi har alle stått frem som egyptere. Vi har alle samme krav: et regimeskifte som bedrer forholdene for oss alle og som kan møte de problemene vi har stått overfor så lenge.

Mye har endret seg etter at demonstrasjonene startet. Samtaler mellom Egypts regjering og opposisjonelle grupper ville vært utenkelig for to uker siden. Men demonstrantenes nøkkelkrav - om presidentens avgang og omfattende endringer av det politiske systemet - er fortsatt langt fra innfrid.

Kilder: World University News, Nature, NTB/Reuters, Aftenposten. Foto: Darkroom Productions.

Les mer om SAIH og arbeidet for akademisk frihet her!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are holding a rainbow flag in the air .a group of people are holding a rainbow flag in the air .

Nyhet

Amerikanske tilstander 

Juni er her i all sin regnbueprakt, og som forventet krydres alle flater med hele spekteret av hat og støtteerklæringer til Norges skeive befolkning.

Les nyhet
a woman wearing a yellow vest and earrings is smiling for the camera .a woman wearing a yellow vest and earrings is smiling for the camera .

Nyhet

Gjennomslag! Kampen fortsetter

Foreløpig gjennomslag i kampen for gratis høyere utdanning i Norge!

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of a flag .a fist is holding a pencil in front of a flag .

Nyhet

Støtt studenter og akademikere i Gaza

Midlene går uavkortet til studenter og akademikere i Gaza, direkte koordinert med representanter for høyere utdanningssektoren i Gaza.

Les nyhet
a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .

Nyhet

FANFARE – fellesskap mot fascisme!

Velkommen til folkefest og fellesskap mot fascisme - søndag 22. juni i Oslo

Les nyhet
a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .

Nyhet

Gatekunst og frigjøringskamp

Fredag 27. juni inviterer SAIH og Street Art Oslo til avduking av et nytt veggmaleri midt i Oslo sentrum.

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.

Nyhet

Norske universiteter med nytt samarbeid for palestinsk høyere utdanning

Tirsdag 27. mai ble et nytt samarbeid mellom en rekke norske høyere utdanningsinstitusjoner etablert. Hovedformålet er å mobilisere og koordinere ressurser som kan bidra til å støtte Palestinsk høyere utdanning. Hele 14 universiteter og høyskoler, blant dem flere av landets største, er involvert i oppstarten.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon