Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Akademikere offensiven i Egypt

Etter to uker med omfattende demonstrasjoner er verdens øyne fortsatt rettet mot Egypt. Tusenvis av egyptere krever reformer, president Hosni Mubaraks avgang, nyvalg, flere arbeidsplasser og slutt på nødrettsloven. Blant demonstrantene er også utallige studenter og akademikere - uheldige ofre for den høye arbeidsledigheten i landet.

- Jeg ble uteksaminert fra jusstudiene for tre år siden. Men fordi jeg ikke har venner i høyere stillinger, får jeg ingen jobb, forteller Moustafa Khalil til University World News.

- I 30 år har vi levd under ydmykelse og urettferdighet. Vi vil ha rettigheter. Vi vil ha bedre utdanning, uttalte en 22 år gammel lærer i går, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Flere i høyere utdanning (image) Høy arbeidsledighet blant akademikere er et utbredt problem både i Egypt i Tunisia. Sammen med manglende politisk frihet, korrupsjon og undertrykkelse er dette en sentral utløsende faktor for urolighetene i disse landene den siste måneden.

Utdanningsnivået i Egypt har hatt en gradvis økning de siste 20 årene. Jobbmulighetene har derimot ikke fulgt denne utviklingen. Ifølge Verdensbanken var 14 prosent av egyptere i universitetsalder registrert på høyere utdanningsinstitusjoner i 1990 – mot 28.5 prosent i 2008. I løpet av denne tiden vokste skolene betraktelig, samtidig som europeiske universiteter også etablerte seg i landet.

Mange akademikere har holdt en høy profil i de pågående og tidligere protestene både i Egypt, Tunisia og Jemen. Flertallet av dem er arbeidsløse universitetsutdannede.

Professor i statsvitenskap Hassan Nafae er medlem av en pro-reformkampanje ledet av egypteren Mohamed Elbaradei, tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået og en ledende opposisjonsaktivist.

- Egypt må belage seg på harde tider. Men jeg er sikker på at folk som har vært med på å utløse denne revolusjonen vil klare å beskytte den til siste slutt, sier Nafae til University World News.

Dårlige forhold ved universiteteneForrige uke rapporterte magasinet Nature at flere akademikere har blitt med i kampen for endring. Mangel på karrieremuligheter står sentralt, men akademikerne klager også om dårlige forhold på universitetene, blant annet manglende finansiering, dårlig utstyr, lave lønninger og dårlig organisering. Tahir Ahmed Yehia, landbruksforsker ved universitetet i Kairo, uttalte følgende til magasinet Nature:

- I denne protesten er det ingen forskjell mellom universitetsprofessorer og studenter. Vi har alle stått frem som egyptere. Vi har alle samme krav: et regimeskifte som bedrer forholdene for oss alle og som kan møte de problemene vi har stått overfor så lenge.

Mye har endret seg etter at demonstrasjonene startet. Samtaler mellom Egypts regjering og opposisjonelle grupper ville vært utenkelig for to uker siden. Men demonstrantenes nøkkelkrav - om presidentens avgang og omfattende endringer av det politiske systemet - er fortsatt langt fra innfrid.

Kilder: World University News, Nature, NTB/Reuters, Aftenposten. Foto: Darkroom Productions.

Les mer om SAIH og arbeidet for akademisk frihet her!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon