Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Akademikere offensiven i Egypt

Etter to uker med omfattende demonstrasjoner er verdens øyne fortsatt rettet mot Egypt. Tusenvis av egyptere krever reformer, president Hosni Mubaraks avgang, nyvalg, flere arbeidsplasser og slutt på nødrettsloven. Blant demonstrantene er også utallige studenter og akademikere - uheldige ofre for den høye arbeidsledigheten i landet.

- Jeg ble uteksaminert fra jusstudiene for tre år siden. Men fordi jeg ikke har venner i høyere stillinger, får jeg ingen jobb, forteller Moustafa Khalil til University World News.

- I 30 år har vi levd under ydmykelse og urettferdighet. Vi vil ha rettigheter. Vi vil ha bedre utdanning, uttalte en 22 år gammel lærer i går, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Flere i høyere utdanning (image) Høy arbeidsledighet blant akademikere er et utbredt problem både i Egypt i Tunisia. Sammen med manglende politisk frihet, korrupsjon og undertrykkelse er dette en sentral utløsende faktor for urolighetene i disse landene den siste måneden.

Utdanningsnivået i Egypt har hatt en gradvis økning de siste 20 årene. Jobbmulighetene har derimot ikke fulgt denne utviklingen. Ifølge Verdensbanken var 14 prosent av egyptere i universitetsalder registrert på høyere utdanningsinstitusjoner i 1990 – mot 28.5 prosent i 2008. I løpet av denne tiden vokste skolene betraktelig, samtidig som europeiske universiteter også etablerte seg i landet.

Mange akademikere har holdt en høy profil i de pågående og tidligere protestene både i Egypt, Tunisia og Jemen. Flertallet av dem er arbeidsløse universitetsutdannede.

Professor i statsvitenskap Hassan Nafae er medlem av en pro-reformkampanje ledet av egypteren Mohamed Elbaradei, tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået og en ledende opposisjonsaktivist.

- Egypt må belage seg på harde tider. Men jeg er sikker på at folk som har vært med på å utløse denne revolusjonen vil klare å beskytte den til siste slutt, sier Nafae til University World News.

Dårlige forhold ved universiteteneForrige uke rapporterte magasinet Nature at flere akademikere har blitt med i kampen for endring. Mangel på karrieremuligheter står sentralt, men akademikerne klager også om dårlige forhold på universitetene, blant annet manglende finansiering, dårlig utstyr, lave lønninger og dårlig organisering. Tahir Ahmed Yehia, landbruksforsker ved universitetet i Kairo, uttalte følgende til magasinet Nature:

- I denne protesten er det ingen forskjell mellom universitetsprofessorer og studenter. Vi har alle stått frem som egyptere. Vi har alle samme krav: et regimeskifte som bedrer forholdene for oss alle og som kan møte de problemene vi har stått overfor så lenge.

Mye har endret seg etter at demonstrasjonene startet. Samtaler mellom Egypts regjering og opposisjonelle grupper ville vært utenkelig for to uker siden. Men demonstrantenes nøkkelkrav - om presidentens avgang og omfattende endringer av det politiske systemet - er fortsatt langt fra innfrid.

Kilder: World University News, Nature, NTB/Reuters, Aftenposten. Foto: Darkroom Productions.

Les mer om SAIH og arbeidet for akademisk frihet her!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon