Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Afrika Nå: En sak har alltid flere sider

Som utviklingsstudent på høgskolen reiste jeg dette semesteret på feltarbeid til Zambia, og i etterkant på ferie til Namibia, Sør- Afrika og Tanzania. Jeg opplevde mange aha-opplevelser etter hvert som jeg fikk utforske ulike deler av det sørlige Afrika. Og i ettertid har jeg oppdaget hvor likt og ensidig mange nordmenn tenker om Afrika – fordi jeg stadig blir stilt de samme spørsmålene når det kommer fram at jeg har reist til dette kontinentet. Spesielt har det etter hvert gått opp for meg hvor vanskelig det kan være å svare på disse spørsmålene, fordi det vil kreve tid og interesse fra mottakeren om jeg skal klare å gi en god nok beskrivelse av forholdene det blir spurt om. Oftest viser det seg faktisk enklere å gi det svaret som folk egentlig vil ha bekreftet når de spør.

I år har SAIH (studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond) satt i gang en politisk kampanje med tittel ”Afrika Nå: en sak har alltid flere sider”. Det er nettopp dette jeg oppdaget med min reise i det sørlige Afrika; hvor komplekst og ulikt det meste egentlig er. Spesielt ved en sammenligning av ulike land og regioner som vi i dagligtalen slår sammen under betegnelsen Afrika. Derfor vil jeg under trekke fram noen av de vanligste spørsmålene, og altså oppfatningene, jeg har erfart at nordmenn har om Afrika.

(image) Foto: Anette Remme, Zambia 2007

Så du mye fattigdom? – Ja, det er ingen hemmelighet at det er mye fattigdom i Afrika sør for Sahara, men der er også mye mer! Derfor er ikke fattigdom det eneste bilde man tar med hjem. Ettersom jeg var mest i byer var det først og fremst kontrastene mellom fattig og rik jeg la merke til, men det var store forskjeller mellom de fire landene jeg besøkte. Hva som er fattigdom kan dessuten oppfattes ulikt ettersom hvor i verden man er. Sammenliknet med norske standarder har veldig mange veldig lite å leve av, men nei jeg så ikke barn med store mager og fluer i ansiktet!

Var det varmt? – Ja, men ikke like varmt alle steder. Det var dessuten regntid så flom var en større utfordring enn sol og tørke. Vær og natur var så forskjellig på ulike steder og til forskjellige tider, at også dette punktet er vanskelig å gi et klart svar på. Det var dager jeg kledde meg mot kald vind ved kysten eller i høyden, og dager jeg var like våt av svette både før og etter jeg tok en dusj.

Kjørte du på mye dårlige veier? – For det meste ikke. Mellom de største byene og turistmål er veiene store og fine. I Namibia har tyskerne (landets tidligere koloniherre) bygget vei som jeg kjørte behagelig på i buss på tvers av hele landet. For rurale utkantstrøk i Zambia kan kommunikasjon være et stort problem fordi de mangler veinett, men igjen er poenget mitt bare å påpeke at det ikke finnes et svar på hvordan veiene er i Afrika!

Møtte du noen som hadde HIV/AIDS? – Jeg gjorde kanskje det, men det synes ikke på mannen/kvinnen i gata om de er HIV- positive eller negative. Det jeg lærte er hvor åpent folk faktisk snakker om HIV/AIDS og at pressen skriver mye om det fordi det er et voldsomt problem. 16 % av den voksne befolkningen i Zambia er smittet av HIV. Det er imidlertid tabu å snakke om hvilken HIV- status man har, derfor spurte jeg heller ingen dette personlige spørsmålet.

Så du løver og elefanter? – Ja det gjorde jeg, og det var veldig spennende. Men Afrika har veldig mye spennende å oppleve av både natur, historie, mat, museer og lignende, så turisme i Afrika består faktisk av mer enn safari. Man må dessuten oppsøke nasjonalparkene for å se løver og elefanter. Ikke alle afrikanere har sett løver og ikke alle nordmenn har sett bjørn!

17. august arrangerer SAIH-Bislet SOLID-solidaritetsdagen på høgskolen, på den store plassen utenfor P52. Da vil det bli holdt minikonsert og appeller med utgangspunkt i kampanjen ”Afrika Nå: en sak har alltid flere sider”. Alle studenter er velkomne! Fram til da oppfordrer vi til å følge kampanjen på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon