Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Afrika Nå: En sak har alltid flere sider

Som utviklingsstudent på høgskolen reiste jeg dette semesteret på feltarbeid til Zambia, og i etterkant på ferie til Namibia, Sør- Afrika og Tanzania. Jeg opplevde mange aha-opplevelser etter hvert som jeg fikk utforske ulike deler av det sørlige Afrika. Og i ettertid har jeg oppdaget hvor likt og ensidig mange nordmenn tenker om Afrika – fordi jeg stadig blir stilt de samme spørsmålene når det kommer fram at jeg har reist til dette kontinentet. Spesielt har det etter hvert gått opp for meg hvor vanskelig det kan være å svare på disse spørsmålene, fordi det vil kreve tid og interesse fra mottakeren om jeg skal klare å gi en god nok beskrivelse av forholdene det blir spurt om. Oftest viser det seg faktisk enklere å gi det svaret som folk egentlig vil ha bekreftet når de spør.

I år har SAIH (studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond) satt i gang en politisk kampanje med tittel ”Afrika Nå: en sak har alltid flere sider”. Det er nettopp dette jeg oppdaget med min reise i det sørlige Afrika; hvor komplekst og ulikt det meste egentlig er. Spesielt ved en sammenligning av ulike land og regioner som vi i dagligtalen slår sammen under betegnelsen Afrika. Derfor vil jeg under trekke fram noen av de vanligste spørsmålene, og altså oppfatningene, jeg har erfart at nordmenn har om Afrika.

(image) Foto: Anette Remme, Zambia 2007

Så du mye fattigdom? – Ja, det er ingen hemmelighet at det er mye fattigdom i Afrika sør for Sahara, men der er også mye mer! Derfor er ikke fattigdom det eneste bilde man tar med hjem. Ettersom jeg var mest i byer var det først og fremst kontrastene mellom fattig og rik jeg la merke til, men det var store forskjeller mellom de fire landene jeg besøkte. Hva som er fattigdom kan dessuten oppfattes ulikt ettersom hvor i verden man er. Sammenliknet med norske standarder har veldig mange veldig lite å leve av, men nei jeg så ikke barn med store mager og fluer i ansiktet!

Var det varmt? – Ja, men ikke like varmt alle steder. Det var dessuten regntid så flom var en større utfordring enn sol og tørke. Vær og natur var så forskjellig på ulike steder og til forskjellige tider, at også dette punktet er vanskelig å gi et klart svar på. Det var dager jeg kledde meg mot kald vind ved kysten eller i høyden, og dager jeg var like våt av svette både før og etter jeg tok en dusj.

Kjørte du på mye dårlige veier? – For det meste ikke. Mellom de største byene og turistmål er veiene store og fine. I Namibia har tyskerne (landets tidligere koloniherre) bygget vei som jeg kjørte behagelig på i buss på tvers av hele landet. For rurale utkantstrøk i Zambia kan kommunikasjon være et stort problem fordi de mangler veinett, men igjen er poenget mitt bare å påpeke at det ikke finnes et svar på hvordan veiene er i Afrika!

Møtte du noen som hadde HIV/AIDS? – Jeg gjorde kanskje det, men det synes ikke på mannen/kvinnen i gata om de er HIV- positive eller negative. Det jeg lærte er hvor åpent folk faktisk snakker om HIV/AIDS og at pressen skriver mye om det fordi det er et voldsomt problem. 16 % av den voksne befolkningen i Zambia er smittet av HIV. Det er imidlertid tabu å snakke om hvilken HIV- status man har, derfor spurte jeg heller ingen dette personlige spørsmålet.

Så du løver og elefanter? – Ja det gjorde jeg, og det var veldig spennende. Men Afrika har veldig mye spennende å oppleve av både natur, historie, mat, museer og lignende, så turisme i Afrika består faktisk av mer enn safari. Man må dessuten oppsøke nasjonalparkene for å se løver og elefanter. Ikke alle afrikanere har sett løver og ikke alle nordmenn har sett bjørn!

17. august arrangerer SAIH-Bislet SOLID-solidaritetsdagen på høgskolen, på den store plassen utenfor P52. Da vil det bli holdt minikonsert og appeller med utgangspunkt i kampanjen ”Afrika Nå: en sak har alltid flere sider”. Alle studenter er velkomne! Fram til da oppfordrer vi til å følge kampanjen på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

to kvinner smiler til kamerato kvinner smiler til kamera

Nyhet

Studentdemokratier stemmer frem mer solidaritet

To nye studentdemokratier skrur opp støtten til SAIH. Vedtaket betyr økt støtte til studenters globale kamp for utdanning og rettigheter - gjennom en av Norges mest unike solidaritetsordninger.

Les nyhet
A group of people are standing in a circle talking to each otherA group of people are standing in a circle talking to each other

Nyhet

SAIHs sommerleir 2025

Nå kan du melde deg på SAIHs sommerleir 2025! Her møtes aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro. Vi håper å se deg der!

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture on a set of stairs .a large group of people are posing for a picture on a set of stairs .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs årsmøte

24. og 25. april var over 70 delegater, observatører og gjester samlet i Oslo for SAIHs årsmøte 2025.

Les nyhet
three women are posing for a picture in front of a brick wallthree women are posing for a picture in front of a brick wall

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2025/2026

Valgkomiteen innstiller på Henriette Reierson Johnstone som leder av SAIH, og Nicole Becerra Vivanco og Thais Alfaro Sandoval som nestledere.

Les nyhet
a taco on a plate with the words verdens kjedeligste tacoa taco on a plate with the words verdens kjedeligste taco

Nyhet

Verdens kjedeligste taco

Kvaliteten på fredagstacoen er helt klart best når innholdet er variert. Sånn er det også med kvaliteten i norsk høyere utdanning.

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of a flag .a fist is holding a pencil in front of a flag .

Nyhet

Ledig stilling: Rådgiver for høyere utdanning i Palestina

Som svar på den systematiske ødeleggelsen av høyere utdanning er aktører i den norske høyere utdanningssektoren nå i ferd med å etablere et konsortium for høyere utdanning i Palestina.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon