Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Afrika Nå: En sak har alltid flere sider

Som utviklingsstudent på høgskolen reiste jeg dette semesteret på feltarbeid til Zambia, og i etterkant på ferie til Namibia, Sør- Afrika og Tanzania. Jeg opplevde mange aha-opplevelser etter hvert som jeg fikk utforske ulike deler av det sørlige Afrika. Og i ettertid har jeg oppdaget hvor likt og ensidig mange nordmenn tenker om Afrika – fordi jeg stadig blir stilt de samme spørsmålene når det kommer fram at jeg har reist til dette kontinentet. Spesielt har det etter hvert gått opp for meg hvor vanskelig det kan være å svare på disse spørsmålene, fordi det vil kreve tid og interesse fra mottakeren om jeg skal klare å gi en god nok beskrivelse av forholdene det blir spurt om. Oftest viser det seg faktisk enklere å gi det svaret som folk egentlig vil ha bekreftet når de spør.

I år har SAIH (studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond) satt i gang en politisk kampanje med tittel ”Afrika Nå: en sak har alltid flere sider”. Det er nettopp dette jeg oppdaget med min reise i det sørlige Afrika; hvor komplekst og ulikt det meste egentlig er. Spesielt ved en sammenligning av ulike land og regioner som vi i dagligtalen slår sammen under betegnelsen Afrika. Derfor vil jeg under trekke fram noen av de vanligste spørsmålene, og altså oppfatningene, jeg har erfart at nordmenn har om Afrika.

(image) Foto: Anette Remme, Zambia 2007

Så du mye fattigdom? – Ja, det er ingen hemmelighet at det er mye fattigdom i Afrika sør for Sahara, men der er også mye mer! Derfor er ikke fattigdom det eneste bilde man tar med hjem. Ettersom jeg var mest i byer var det først og fremst kontrastene mellom fattig og rik jeg la merke til, men det var store forskjeller mellom de fire landene jeg besøkte. Hva som er fattigdom kan dessuten oppfattes ulikt ettersom hvor i verden man er. Sammenliknet med norske standarder har veldig mange veldig lite å leve av, men nei jeg så ikke barn med store mager og fluer i ansiktet!

Var det varmt? – Ja, men ikke like varmt alle steder. Det var dessuten regntid så flom var en større utfordring enn sol og tørke. Vær og natur var så forskjellig på ulike steder og til forskjellige tider, at også dette punktet er vanskelig å gi et klart svar på. Det var dager jeg kledde meg mot kald vind ved kysten eller i høyden, og dager jeg var like våt av svette både før og etter jeg tok en dusj.

Kjørte du på mye dårlige veier? – For det meste ikke. Mellom de største byene og turistmål er veiene store og fine. I Namibia har tyskerne (landets tidligere koloniherre) bygget vei som jeg kjørte behagelig på i buss på tvers av hele landet. For rurale utkantstrøk i Zambia kan kommunikasjon være et stort problem fordi de mangler veinett, men igjen er poenget mitt bare å påpeke at det ikke finnes et svar på hvordan veiene er i Afrika!

Møtte du noen som hadde HIV/AIDS? – Jeg gjorde kanskje det, men det synes ikke på mannen/kvinnen i gata om de er HIV- positive eller negative. Det jeg lærte er hvor åpent folk faktisk snakker om HIV/AIDS og at pressen skriver mye om det fordi det er et voldsomt problem. 16 % av den voksne befolkningen i Zambia er smittet av HIV. Det er imidlertid tabu å snakke om hvilken HIV- status man har, derfor spurte jeg heller ingen dette personlige spørsmålet.

Så du løver og elefanter? – Ja det gjorde jeg, og det var veldig spennende. Men Afrika har veldig mye spennende å oppleve av både natur, historie, mat, museer og lignende, så turisme i Afrika består faktisk av mer enn safari. Man må dessuten oppsøke nasjonalparkene for å se løver og elefanter. Ikke alle afrikanere har sett løver og ikke alle nordmenn har sett bjørn!

17. august arrangerer SAIH-Bislet SOLID-solidaritetsdagen på høgskolen, på den store plassen utenfor P52. Da vil det bli holdt minikonsert og appeller med utgangspunkt i kampanjen ”Afrika Nå: en sak har alltid flere sider”. Alle studenter er velkomne! Fram til da oppfordrer vi til å følge kampanjen på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon