Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Afrika i bøkenes verden: mer enn krig og nød

(image) Petina Gappah. Foto: Litteraturhuset ”Mangelen på opplevelser av afrikansk kultur i nord er et problem som fører til forsterkning av stereotyper! Det pågår en litterær blomstring i Afrika nå, som er nesten ukjent i Norge”, slik introduserte journalist Bjørn Gabrielsen når Litteraturhuset arrangerte Afrikansk uke Målet var å introdusere afrikansk litteratur, forfattere og tematikk, som i følge Gabrielsen har politisk effekt. ”Sakte kan bøker endre våre bilder av Afrika” fortalte han. Her ligger nemlig makten i litteratur og kunst; vi lærer at andre kulturer er annerledes, men innser også at vi kjenner oss igjen i likeheter. Mennesker i alle verdens hjørner har hverdagsliv, følelser og familier.

”Speaking for a continent is exhausting” Chimamanda Ngozi Adichie

Under debatten ”How to write about Africa” stilte Kenyanske Binyavanga Wainaina, som har skrevet en kronikk med samme tittel, nigerianske Chimamanda Ngozi Adichie og Petina Gapah fra Zimbabwe, som meget engasjert panel. Diskusjonen gikk rundt hvordan Afrika i bøkenes verden alt for ofte, og gjerne via hvite fortfattere, har blitt fremstilt ensidig. Hører man gjentatte ganger samme fortelling om afrikanere, er det slik man tror virkeligheten er. Samtidig som dette er problematisk, setter det afrikanske forfattere i en bestemt bås, som panelet på litteraturhuset ville ha seg frabedt. ”Speaking for a continent is exhausting”, forklarte Adichie. Gapah var enig og forklarte; “As a writer of fiction I am interested in the particular, not the general. Generalising is troubling”. I følge Wainaina fremstilles Afrika av hvite forfattere som noe fremmedgjørende; “Africa is presented like “oh my god those people”, but it is also our home and we are regular people like the rest”.

Afrikanere har til alle tider overlevert muntlige fortellinger om sine samfunn. Den nye trenden som Gabrielsen snakket om handler bare om at afrikanske historier trykkes i form av moderne litteratur og spres til vår nordlige del av verden. Ama Ata Aidoo, avrundet uka med lesning og foredrag om afrikanske kvinner i dag, med følgende sitat ”Writing is nothing more than black marks to white paper, only when appreciated by other people does it acquire value. Literature must be appreciated and recognized to be produced”. Og at afrikansk litteratur ble satt pris på av besøkende på litteraturhuset denne uka, var det ingen tvil om. Mer enn 1500 besøkende kom til de åtte arrangementene på programmet i løpet av den afrikanske uka. Dette satt ny rekord for litteraturhuset. Aslak Sira Myhre oppsummerte uka med følgende, ”Forhåpentlig har denne uka gjort det med vanskelig for nordmenn å tro på stereotypiene. Og forhåpentlig vil alle de afrikanske forfatterne vi nå har introdusert komme tilbake i kraft av sin egenartede litteratur og ikke for å representere et kontinent”.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon