Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Tidligere Student at Risk arrestert i Etiopia

– Dette er et rop om hjelp, som vi sender ut i samråd med familien til Amir. Verden må få vite om det som skjer, sier Hector Ulloa, leder i SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

Det er en ekstremt voldelig og uoversiktlig situasjon i Etiopia nå, hvor myndighetene har erklært unntakstilstand som i praksis forbyr journalister å omtale den pågående krigen. Nyhetsbyrået AP sier i en uttalelse at de er svært bekymret for Kiyaro.

– Han er en frittalende og frittenkende person. Det skal ikke være straffbart. Han er journalist. Det skal ikke være straffbart. Amir Aman Kiyaro må løslates, sier Ulloa.

SAIH lanserer i dag en kampanje i sosiale medier for å bidra til oppmerksomhet rundt saken under emneknaggen #FreeAmirAmanKiyaro.

Media anklages for å støtte terrorister

SAIH har hatt tett dialog med Kiyaros familie siden han ble fengslet, og har forsøkt å bidra til at Amir skulle bli løslatt ved hjelp av diplomatiske midler. I går gikk et etiopisk mediebyrå ut med informasjon om arrestasjonen, og nå gjør SAIH i samråd med familien og AP det samme.

–Familien er bekymra for at myndighetene skal holde Kiyaro i fengsel på ubestemt tid, uten rettssak. Det må ikke skje, sier Ulloa.

15. desember navngir en representant for det føderale politiet Kiyaro som en av tre journalister arrestert fordi de er tilknyttet internasjonale medier. Talspersonen, som ble intervjuet i etiopisk media, beskylder internasjonale medier som Associated press, BBC og CNN for å støtte terrorister og forsøke å destabilisere landet. (SAIH har fått klippet transkribert via AP, men har ikke lyktes med få tak lenke til original kilde.)

Student i Kristiansand og frivillig i SAIH

Amir Aman Kiyaro bodde i Norge i perioden 2015-2018. Han var aktiv som frivillig i SAIH og studerte gjennom Students at Risk-ordningen, som gir forfulgte studenter mulighet til å fullføre studiene i Norge, ved NLA Mediehøyskolen i Kristiansand.

– Han rakk å få et stort nettverk i Kristiansand og Norge, både gjennom studiene og som aktiv i SAIH, sier Ulloa.

Da Kiyaro var 15 år ble han fengslet og torturert i hjemlandet. Etter valget i 2005 ble opposisjonspolitikere anholdt og utropt som terrorister. Kiyaro deltok i folkelige protester som ble hardt slått ned på.

– Amir Aman Kiyaro ble fengslet i forbindelse med et journalistisk oppdrag for AP, etter en lov som ble skapt samtidig som han utførte oppdraget, sier Ulloa.

Fengslingen av Kiyaro føyer seg inn i en rekke av angrep på ytringsfrihet og pressefrihet i Etiopia.

En uavhengig journalist

Det siste året har Kiyaro jobbet som journalist, og blant annet dekket pågående krig og konflikt blant annet for Associated Press.

– Anklagene er grunnløse. Kiyaro er en uavhengig journalist som har gjort viktig arbeid i Ethiopia, på alle sider av konflikten, sier Executive Editor i AP, Julie Pace.

Det har lyktes familien å finne ut hvor Kiyaro er fengslet, og de har også klart å få til et slags møte med ham.

– Han har klart å formidle at han deler celle med 41 andre, forteller Ulloa.

SAIH har i etterkant av fengslingen hatt dialog også med norske myndigheter om Kiyaro sin sak.

Students at Risk er en ordning for forfulgte studenter som SAIH tok initiativ til sammen med NSO, og som hører til under Utenriksdepartementet. Så langt har 72 studenter kommet til Norge gjennom ordningen siden den startet i 2015. Amir Aman Kiyaro var blant de første som kom.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon