Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zimbabwe: Regjeringen gir etter for studentpress

(image) Mugabe og Tvangirais samlingsregjering setter i statsbudsjettet for 2011 av 15 millioner US-Dollar til låne- og stipendordningen (image) Obert Masaraure ZINASU president Den siste makeringen i en lang rekke protester og kampanjer ble avholdt den 18. oktober. Da arrangerte den zimbabwiske studentunionen ZINASU en boikott av undervisningen ved flere av landets høgskoler og universiteter. Gjenoppretting av låne- og stipendordningen var et av flere krav som ZINASU fremmet.

Den 25. november fremla finansministeren statsbudsjettet for 2011. Der er det satt av 15 millioner US dollar til låne- og stipendordningen. Ordningen ble fjernet i 2006 og erstattet med utenlandsstipender for 300 utvalgte studenter. Studentbevegelsen har argumentert for at ¼ av det beløpet som går til utenlandsstudier, og som bare kommer noen hundre studenter til gode, ville vært nok til å drifte Univeristy of Zimbabwe (UZ) på en tilfredsstillende måte.

I statsbudsjettet er det også satt av 30 millioner US dollar til oppussing av studentboliger. Studentboligene på UZ campus ble stengt i juli 2007. Alle studenter ble tvangs evakuert. Siden 2007 har studentene bodd i privat og i små brakker hvor opptil 200 studenter har delt to toaletter.

(image) Masimba Nyamanhindi nasjonal koordinator i SAIHs partner Student Solidarity Trust (SST)

Totalt er det satt av 78,6 millioner US dollar til universitetene. En av de viktigste oppgavene for studentorganisasjonene fremover nå blir å følge med på hvordan styremaktene og studentledelsen ved høgskolene og universitetene bruker pengene. Student Solidarity Trust (SST) hevder at selv om myndigheten har gjenopprettet av låne- og stipendordningen er ikke 15 millioner nok til å gi stipend og lån til alle som trenger det. Men sier at “ regjeringen har signalisert en vilje til å ta ansvar for å gi flere tilgang til høyere utdanningen.”

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon